Adama
Vinasa Rompak

În prag de primăvară agrară

Publicat: 24 februarie 2014 - 11:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dincolo de toate lucrurile bune care se întâmplă în agricultura românească, problemele tot aceleaşi rămân. Confruntată cu incapacitatea post-aderare de a se alinia la un ritm acceptabil de conformare la regulamentele europene, România şi-a construit, de-a lungul anilor, adevărate clişee pe care unii le flutură, pe post de scuză oficială, ori de câte ori ni se bate obrazul.

Îmi spunea recent un fermier păţit, care se confruntă şi el cu starea de suficienţă a funcţionarilor plictisiţi, dar chipurile instruiţi (pe mulţi bani europeni!), că sunt mult prea mulţi cei care îşi îndeplinesc atribuţiile după principiul "nu contează cât muncim, leafă tot atât primim". Leafă la care, de altfel, noi toţi contribuim... Rata de absorbţie a fondurilor pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii generează adevărate isterii naţionale, mai ales spre toamnă, când se fac socotelile şi bugetele. Mulţumită totuşi unor angajaţi care-şi văd de treaba lor, avem şi la acest capitol un procent care tinde spre decenţă. Dar suntem încă foarte departe...

Ce să mai vorbim despre înstrăinarea terenurilor agricole către non-rezidenţi sau despre subvenţiile la hectar care sfidează bunul-simţ! Toate acestea îşi au originea în negocierile făcute "pe genunchi", înainte de semnarea Tratatului de aderare.
Mi-am amintit de un articol foarte bun, cu un titlu sugestiv, scris în 2007 de prof.dr. Mihai Decun: "Politica Agricolă Comună şi euro-miturile româneşti". Îl găsiţi pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro. Dar vreau să vă reţin atenţia cu o singură idee. Ca şi atunci, în 2007, când se muncea pe brânci prin ministere la elaborarea PNDR 2007-2013, şi în prezent ne confruntăm exact cu aceleaşi probleme. Doar cifrele s-au mai schimbat. Acum avem PNDR 2014-2020 şi droaie de "euro-mituri" care, la fel ca în 2007, fac furori printre cei care vorbesc mult fără să spună sau să facă nimic. În multe privinţe, lumea agricolă românească încă nu s-a dezmeticit, de la europenizare încoace... Citez doar un fragment din articolul amintit, un singur exemplu: "Este important ca până la definitivarea şi aprobarea PNDR, fermierii să nu se lase influenţaţi de tot felul de euro-mituri, care circulă mai repede decât informaţiile corecte. (...) Cu referire la zootehnie, anumite grupuri interesate, sprijinite de pseudo-specialişti ignoranţi, au răspândit euro-mitul conform căruia <în UE animalele o vor duce mai bine ca oamenii>. În realitate, PAC îşi propune să sprijine numai fermele care fac dovada că asigură bunăstarea animalelor, deoarece numai animalele în condiţia de bunăstare deplină pot exprima integral potenţialul biologic productiv, caracteristic raselor perfecţionate".
În altă ordine de idei, noroc că UE a decretat "Anul fermei de familie". Brusc şi-au adus aminte şi oficialii noştri, şi mulţi alţi foşti contestatari transformaţi peste în noapte în aprigi susţinători ai acestei forme de organizare în agricultură, că, ce să vezi, România are şi ea cu ce se lăuda la acest capitol!

Una peste alta, să aveţi o primăvară cu spor în agricultură, departe de probleme, lipsuri şi vremea neprielnică.
Închei cu câteva versuri primite de la un cititor din Iaşi, care dau frâu liber interpretărilor. Câte situaţii din actualitatea agricolă de la noi se regăsesc în această poezie... Cât de mult se construieşte şi cât de mult se distruge în agricultură?

Lemn bătrân
          de Ioan Cojocariu

Lemn bătrân şi lemn uscat
Mi te-ai cam încovoiat,
Viaţa te-a împovărat
Lemn bătrân şi lemn uscat.

Eşti bătrân şi urâcios
Pe-năuntru găunos;
Dacă stai să te gândeşti
Oare cui mai trebuieşti?

Ai ajuns ca o surcea,
Nimeni nu te mai vrea,
Nu eşti bun nici la căruţă
Păcătos ca o crenguţă.

Bat într-însul, bat şi bat
Lemn bătrân încovoiat,
Mi-a venit mintea pe loc
Cred c-o să te pun pe foc.

Aşa am ajuns şi eu
Ionel al lui Pîrnău.

Vizualizat: 1828 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

14 iunie 2017 - 13:43

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

21 decembrie 2014 - 20:33

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, face bilanţul unui an agricol cu multe încercări şi ne spune care sunt doleanţele agricultorilor pentru noul an.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

13 decembrie 2014 - 00:41

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este profitul real al agricultorilor la finele anului calendaristic. Moment de bilanţ agricol cu Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

06 decembrie 2014 - 02:44

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este situaţia pieţei laptelui din România, în contextul dispariţiei cotelor, din 2015. Am stat de vorbă cu doi crescători de taurine - Mircea Ciurea şi Mihai Petcu.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

30 noiembrie 2014 - 13:04

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care sunt nemulțumirile fermierilor în ceea ce privește prețul cerealelor pe piața românească.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

23 noiembrie 2014 - 02:46

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, în ce stadiu se află culturile însămânţate în această toamnă. Am stat de vorbă cu doi fermieri din două regiuni agricole ale ţării.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

16 noiembrie 2014 - 00:39

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, cât de mult afectează erorile de funcţionare ale sistemului SNIA depunerea cererilor pentru schema de plată unică în zootehnie.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

09 noiembrie 2014 - 02:02

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

17 octombrie 2014 - 22:07

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din vestul ţării, din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

11 octombrie 2014 - 18:26

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, declaraţiile lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, cu privire la impasul în care a ajuns acest sector şi posibile soluţii pentru redresarea pieţei din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii