Adama
Vinasa Rompak

Epoca de aur a lemnului

Publicat: 12 octombrie 2011 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Gerald Schweighofer - „Regele lemnului”, cu un profit săptămânal de peste 1 milion de euro

¤ Austriecii, cu “creanga” pe industria românească a prelucrării lemnului

În urmă cu câteva luni, publicam pe situl Agroinfo un articol  sub titlul  “Codru-i frate cu străinul”!  Revin, pe un subiect asemănător cu “Regele lemnului”!

¤ Profit săptămânal de peste 1 milion de euro

Austriacul Gerald Schweighofer - un om de afaceri care gestionează cea mai profitabilă afacere antreprenorială din România – realizează lună de lună un profit net de peste patru milioane de euro. Numai anul trecut, una dintre companiile sale, Holzindustrie Schweighofer, a înregistrat 68 de milioane de euro profit net, în condiţiile în care vânzările produselor obţinute din prelucrarea lemnului românesc au depăşit 300 de milioane de euro.

¤ Copăcel-copăcel, cu “drujba” în codru

Gerald Schweighofer a intrat cu drujba (prietenie) – nu haiduceşte! -  în codrii noştri seculari, ca investitor, în urmă cu mai puţin de un deceniu! Copăcel-copăcel, şi-a parcelat regatul lemnului în ţara noastră.

¤ Portretul regelui la a doua tinereţe…

… îl face Money Express. Astfel, Gerald Schweighofer are 53 de ani şi provine dintr-o ramură a unei familii austriece înstărite, cu o tradiţie de trei secole în industria prelucrării lemnului. Tânăra mlădiţă nu a stat de “lemn Tănase” printre rumeguşul unei mici afaceri familiale, o microîntreprindere cu trei angajaţi. Încă de la vârsta de 16 ani, în 1975, a intrat în cercurile lemnarilor. După ’90, a testat una dintre pieţele asiatice, pentru exporturile de produse din lemn.
„Japonia a mers anul trecut foarte, foarte bine“, declară, pentru sursa citată, omul de afaceri, ca o justificare a creşterii a profitului în anul 2010, cu 186 la sută, comparativ cu 2009. De aceea, aproape jumătate din producţia grupului de firme controlate de austriac este exportată în “Ţara soarelui răsare”.

¤ Când ochiul desfrunzeşte pădurea!

Ca om de afaceri, Gerald Schweighofer priveşte vizionar prin deşişul falnicilor codri. (Atâţia câţi au mai rămas!) „Românii au impresia că se taie pădure în exces pentru că se taie numai în văi unde există drumuri, dar rezervele imense se află în munţi şi sunt inaccesibile. Acolo nu ajunge nimeni, arborii ajung atât de bătrâni încât putrezesc şi cad.“
Trebuie scris că „Regele lemnului“ este şi unul dintre marii proprietari de păduri din România. Numai prin compania pe care o controlează, Cascade Empire, el deţine peste 15.000 de hectare împădurite, în judeţele Harghita, Covasna, Hunedoara, Argeş şi Suceava, care asigură materia primă - masa lemnoasă din răşinoase - pentru fabricile sale din ţara noastră.

¤ Rumeguşul unei afaceri prospere

Dar, Holzindustrie Schweighofer este “floarea” cea mai dragă din regatul de lemn. Grupul de firme din codrii româneşti cuprinde un număr de zece companii care produc: cherestea, panouri, ambalaje, mobilă, peleţi, hârtie, bioenergie sau fibre pentru industria textilă. Însă, afacerile cu cel mai mare potenţial sunt cele care folosesc ca materie primă  deşeurile din lemn, îndeosebi rumeguşul. Noul produs promovat acum pe piaţă, puternic mediatizat, sunt peleţii pe bază din lemn pentru încălzirea locuinţelor.
Încrengătura acestui business aduce austriacului un profit anul de aproximativ 100 de milioane de euro, iar vânzările cumulate se ridică, undeva, la circa 400 de milioane de euro.

¤ În adânc de codru des

În vremurile demult apuse, de frica năvălitorilor, poporul nostru îşi găsea scăparea în… “adânc de codru des”. În vremurile noastre, mai contemporane, de criză economică, investitorii străini se afundă, haiduceşte, în întunericimea seculară a codrilor noştri, de asemenea, seculari! Bunăoară, din 2008 şi până acum, herr Gerald Schweighofer a achiziţionat trei fabrici aflate în pragul falimentului. În 2008, a cumpărat fabrica de mobilă de la Siret, a suedezilor de la IKEA, doi ani mai târziu, a preluat  fabrica din Comăneşti a grupului finlandez Finnforest, iar în acest an achiziţionat o unitate de producţie din ţara-mamă – Austria.

¤ În codrii României se vorbeşte limba germană!

Din actele oficiale ale autorităţilor române, rezultă destul de limpede că, practic, investitorii austrieci “au pus creanga” pe industria românească a prelucrării lemnului. “Lemnofage”, unităţile de producţie austriece înghit, anual,  între 3,5 şi 4,3 milioane de metri cubi de lemn, adică aproximativ un sfert din cât se taie anual – oficial!! -  în România. Adică,  17 milioane de metri cubi.

¤ Ţara cu strategia expirată!

 „Din păcate România nu are o strategie naţională forestieră. Ultima strategie 2001–2010 a expirat acum un an“,  a declarat, nu fără amărăciune, Ciprian Pahonţu, directorul Romsilva, regia de stat care administrează jumătate din suprafaţa împădurită a ţării.

Vizualizat: 2506 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii