Adama
Vinasa Rompak

Ce gen de fermieri „iubesc” băncile cel mai mult?

Cosmin TRIF
Publicat: 20 mai 2011 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai nou, pentru a putea primi un credit, în afară de bilanţuri şi garanţii, fermierii trebuie să lase o impresie plăcută băncilor.

Degeaba deţii toate documentele contabile şi planurile de afaceri puse la punct, dacă nu te încadrezi în noul profil al fermierului român, aşa cum este acesta imaginat de bănci, rămâi tot fără bani.

Preocupate în a-şi mări portofoliul de fermieri-clienti, unele bănci, după cum se ştie, au trecut la implementarea unor  norme puţin mai prietenoase cu agricultorii. Dincolo de condiţii tehnice propriu-zise (un minim de 150 de hectare, de exemplu, ori menţiunea ca societatea să nu înregistreze datorii bugetare restante), să spunem aşa, am observat ceva interesant. Mă refer la câteva condiţii - tot eliminatorii - care nu ţin neapărat de cifre ori de situaţii statistice, ci de un anumit profil al omului.

finantare_b

Astfel, constatăm că, mai nou, pentru a te califica pentru un credit, banca îţi cere, ca firmă, să ai (un) administrator ori un angajat cu experienţă în domeniul agricol. Interesant, nu? La celelalte tipuri de afaceri - fie că vorbim de construcţii, de domeniul medical ori de comerţ - administratorului nu i se cere, în mod expres, să aibe experienţă în sfera în care activează compania.  Iarna nu-i ca vara, iar agricultura nu-i comerţ ! Între un fermier cu câţiva ani de agricultură în spate, indiferent de domeniu, şi un altul, intrat curând în branşă poate fi uneori o distanţă ca de la cer la pământ. Ce să înţelegem până la urmă din condiţia băncii? Faptul că experienţa în muncă poate garanta, într-un fel, seriozitatea afacerii? Posibil.

O altă prevedere, eliminatorie,  a unor bănci, spune că este interzis ca, în ultimele 12 luni, să fi existat schimbări în structura acţionarilor, asociaţilor ori a administratorului. Cu alte cuvinte, instituţia de credit nu agreează ideea ca firma să fi fost vândută ori să-şi fi schimbat recent directorul. În acest caz, este limpede că băncile pun preţ pe continuitate în detrimentul afacerilor apărute peste noapte, din  punct de vedere al celor care le finanţează ori administrează. De ce? Pentru că, din nou, agricultura are un specific diferit de alte domenii. Iar în agricultură, continuitatea cântăreşte extrem de mult.  După cum observăm, pentru bancă acest fapt constituie o garanţie importantă.
Pe de altă parte, putem afirma şi faptul că, după cum se vede, condiţiile de mai sus, implică un anumit grad de subiectivism.

Aşadar, ce părere aveţi de noile criterii bancare? E de bine ori de rău, pentru fermieri?

Vizualizat: 1959 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii