Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce gen de fermieri „iubesc” băncile cel mai mult?

Cosmin TRIF
Publicat: 20 mai 2011 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai nou, pentru a putea primi un credit, în afară de bilanţuri şi garanţii, fermierii trebuie să lase o impresie plăcută băncilor.

Degeaba deţii toate documentele contabile şi planurile de afaceri puse la punct, dacă nu te încadrezi în noul profil al fermierului român, aşa cum este acesta imaginat de bănci, rămâi tot fără bani.

Preocupate în a-şi mări portofoliul de fermieri-clienti, unele bănci, după cum se ştie, au trecut la implementarea unor  norme puţin mai prietenoase cu agricultorii. Dincolo de condiţii tehnice propriu-zise (un minim de 150 de hectare, de exemplu, ori menţiunea ca societatea să nu înregistreze datorii bugetare restante), să spunem aşa, am observat ceva interesant. Mă refer la câteva condiţii - tot eliminatorii - care nu ţin neapărat de cifre ori de situaţii statistice, ci de un anumit profil al omului.

finantare_b

Astfel, constatăm că, mai nou, pentru a te califica pentru un credit, banca îţi cere, ca firmă, să ai (un) administrator ori un angajat cu experienţă în domeniul agricol. Interesant, nu? La celelalte tipuri de afaceri - fie că vorbim de construcţii, de domeniul medical ori de comerţ - administratorului nu i se cere, în mod expres, să aibe experienţă în sfera în care activează compania.  Iarna nu-i ca vara, iar agricultura nu-i comerţ ! Între un fermier cu câţiva ani de agricultură în spate, indiferent de domeniu, şi un altul, intrat curând în branşă poate fi uneori o distanţă ca de la cer la pământ. Ce să înţelegem până la urmă din condiţia băncii? Faptul că experienţa în muncă poate garanta, într-un fel, seriozitatea afacerii? Posibil.

O altă prevedere, eliminatorie,  a unor bănci, spune că este interzis ca, în ultimele 12 luni, să fi existat schimbări în structura acţionarilor, asociaţilor ori a administratorului. Cu alte cuvinte, instituţia de credit nu agreează ideea ca firma să fi fost vândută ori să-şi fi schimbat recent directorul. În acest caz, este limpede că băncile pun preţ pe continuitate în detrimentul afacerilor apărute peste noapte, din  punct de vedere al celor care le finanţează ori administrează. De ce? Pentru că, din nou, agricultura are un specific diferit de alte domenii. Iar în agricultură, continuitatea cântăreşte extrem de mult.  După cum observăm, pentru bancă acest fapt constituie o garanţie importantă.
Pe de altă parte, putem afirma şi faptul că, după cum se vede, condiţiile de mai sus, implică un anumit grad de subiectivism.

Aşadar, ce părere aveţi de noile criterii bancare? E de bine ori de rău, pentru fermieri?

Vizualizat: 1725 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii