Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

De ce ne depăşesc europenii la agricultură?

Cosmin TRIF
Publicat: 31 mai 2011 - 22:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ştim că între noi şi alte ţări europene este o diferenţă de dezvoltare destul de mare, în aproape toate sectoarele agriculturii. La fel de adevărat este însă că distanţele nu sunt peste tot la fel de mari.

Bunăoară, există „capitole” la care sunt convins că mergem aproape cot la cot cu germanii ori francezii: dotarea cu utilaje agricole (mă refer aici la dotare, în general, şi nu la excepţii). Ori paleta de inputuri este disponibilă agricultorului român. Nu cred că există astăzi vreun erbicid pe care să nu-l poţi cumpăra din România. La fel şi cu tractoarele ori alte utilaje super-performante, desigur, cu condiţia să ai bani.
În acelaşi timp, există multe lucruri cu care suntem rămaşi în urmă. Unele se văd fără efort, cu ochiul liber, altele mai puţin. De data asta vreau să mă opresc asupra unor lucruri care sunt simple, dar şi foarte importante în acelaşi timp, şi care, totuşi, lipsesc aparent inexplicabil din „arsenalul” multor ferme româneşti.

Cred că, de departe, cea mai mare distanţă dintre fermierii români şi cei europeni este vizibilă la capitolul tehnologie. Fie că vorbim de udarea la fir în cazul viei ori de senzorii folosiţi la animale, constatăm, din acest punct de vedere, că noi suntem încă în „epoca de piatră”. Pe când în Vest astfel de tehnologii sunt accesibile tuturor agricultorilor, la noi puţini dintre cei bogaţi deţin astfel de sisteme. De ce pomenesc tocmai de ele? Pentru că, de cele mai multe ori, asemenea tehnologii sunt cele care fac diferenţa dintre profit şi pierdere. Imaginaţi-vă ce bine ar fi dacă crescătorii de vaci din România ar şti în orice moment cum se simt toate exemplarele din ferma sa. Şi câte probleme n-ar putea evitate?

Abatoare şi mici fabrici de procesare a produselor lactate din mediul rural. La ei este ceva obişnuit să vezi aproape peste tot astfel de unităţi. De regulă, făbricuţele cu pricina funcţionează pe lângă asociaţii de fermieri, deservind o comunitatea dintr-o zonă geografică limitrofă. Are vreun rost să mai spun eu ce rol joacă ele în economia agrară respectivă ?

Un sistem de finanţare accesibil pentru fermieri. Cu dobânzi mici, cu rate sezoniere, cu garanţii favorabile agricultorilor, etc. În ultimul timp se „bate” monedă pe acest lucru, mai rămâne să vedem rezultatul. Într-un fel, de sistemul de finanţare depind şi obiectivele punctate de mine mai sus.
Sigur că aş mai putea enumera câteva „repere”, comune la ei, excepţii la noi (depozite de cereale, dimensiunea exploataţiilor, irigaţii, etc.), însă pentru astea am avea nevoie în primul rând de bani. Or, ceea ce am relatat mai sus reprezintă chestiuni importante care nu ţin neapărat de aspectul financiar, cât mai degrabă depind de o anumită strategie agrară şi politică, dacă doriţi. De fapt, ăsta-i baiul cel mai mare al nostru!


Vizualizat: 1194 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii