Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Cine se mai poate pune astăzi cu traderii?

Cosmin TRIF
Publicat: 17 august 2011 - 23:07
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Nu este un secret faptul că, în vastul domeniu agricol, cele mai bogate firme sunt, poate paradoxal, comercianţii.

Adică banii nu trag, cum ar fi firesc, la producători, la cei care cu adevărat fac grânele. Ori la cei care fabrică laptele, pâinea sau vând tractoare. Ci la negustori. Fie că îi numim operatori, traderi ori silozari, cu toţii, de fapt, nu sunt altceva decât negustori de cereale. Care cumpără marfa, în speţă cerealele, de la unii ( producători, de cele mai multe ori) şi le vând mai apoi altora ( procesatori ori ce or fi). Ei riscă, de altfel, cel mai puţin, dar, culmea, câştigă cel mai mult. Pe ei nu-i interesează dacă mâine va ploua ori dacă în toamna asta va fi secetă. Ceea ce este însă şi mai ironic este faptul că unii dintre aceşti operatori, care câştigă sume fabuloase de bani, îşi ating scopurile comerciale cu resurse relativ limitate: un birou şi câteva persoane cu computere. Şi un siloz. Deci, au toate costurile previzibile, sub control şi la vedere.

Într-un clasament al celor mai profitabile companii care activează în domeniul agricol, publicat în presa autohtonă, nu cu mult timp în urmă, pe primele poziţii apar exact astfel de firme. Nu producători cu sute de mii de hectare, nu societăţi cu mii de angajaţi, nu firme cu sisteme sofisticate de irigaţii, ci, culmea, SRL-uri de trei oameni, care învârt sute milioane de euro anual. Din ce ? Din activităţi conexe domeniului agricol, chiar dacă firmele în cauză nu deţin nici un hectar de teren arabil.

Recent, auzim că firmele în cauză ( care au la origine capital străin ) au hotărât să se implice şi mai mult în agricultură. Dar cum ? Evident că nu prin cumpărarea de terenuri agricole, păsări ori animale, investiţii care ar comporta riscuri şi dureri de cap. Ci prin crearea unor reţele naţionale de silozuri. Unde să poată depozita marfa liniştiţi până când piaţa nu umflă suficient de mult preţul. Depozitele sunt mijloacele prin care aceştia îşi netezec drumul spre profit. Bani au, logistică nu mai vorbesc, iar camioane, la o adică, pot închiria la discreţie. Aşa că traderii se pun pe cumpărat depozite.

Bun, şi poate vă întrebaţi ce semnifică acest lucru pentru agricultura autohtonă ? Câtă vreme astfel de operaţiuni sunt legale, care e problema? Piaţa cere silozuri, apar, iată, silozurile. Chestiunile sunt însă puţin mai nuanţate şi transmit, în opinia mea, cel puţin două mesaje importante: o dată, o recunoaştere a faptului că agricultura românească are potenţial, respectiv, pe de altă parte, un puternic semnal de alarmă pentru autorităţi, care, sigur, ar trebui să susţină producţia şi producătorii. Detaliez: pentru a contrabalansa, dacă doriţi, ofensiva traderilor, statul român ar trebui obligatoriu să subvenţioneze construcţia de silozuri pentru fermieri. Altfel va apare un dezechilibru şi mai mare dintre cei care produc şi care plimbă cerealele. Şi vom suferi cu toţii, fermierii, consumatorii, piaţa...


Vizualizat: 2281 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
doru
|
08. 18, 2011. Thursday 09:34
Normal ca vom suferi cu totii. Fermierii investesc in toate mijloacele (tractare, combine, materie prima etc) dar nu si in mijloace de depozitare. Nu inteleg de ce. Un siloz isi recupereaza banii investiti chiar si in 2 ani de zile. Asa ar putea si fermierul de talie mica sa nu fie fortat sa isi duca granele imediat dupa recoltare la silozul Cargill sau Bunge (poate in pierdere) si sa ceara un pret mai bun cand iese pe piata mai tarziu. Mai marii vor avea concurenta si vor lasa din pret, Spicul sau Sapte Spice va achizitiona mai ieftin iar tu vei cumpara painea la un pret corect. Nu mai dau vina pe nicio autoritate ci direct pe fermier. E treaba de mentalitate si atat.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii