Nici n-am ieşit bine din recesiune, că, iată, ziarele vuiesc din nou despre o alta. Ca şi ultima dată, problemele apar, şi de această dată, din zona financiară. „Furtuna perfectă pe bursă a început”, „Toate poziţiile închid în pierdere”, „Bursele scad 10 la sută într-o zi” etc. - sunt câteva dintre titlurile care ne pun pe jar!
La momentul de faţă este imposibil de estimat unde o să se ajungă şi cât de rău ori de bine va fi. Şi nici dacă următoarele evenimente se vor produce mâine, poimâine, peste şase luni ori peste şase ani. Cert este doar un singur lucru: acum, în economie cuvântul de ordine este instabilitatea. Ceea ce astăzi este ok, mâine ar putea sta îngrozitor de prost. Deocamdată, din păcate, aceasta este singura certitudine!
Se poate observa însă o tendinţă: faptul că domeniul financiar-bancar este pus, din nou, sub semnul întrebării. Este binecunoscut că în zona bursieră, pe lângă cifre, poziţii şi analize specifice, traderii mizează extrem de mult pe noţiuni ca încredere şi credibilitate. După prăbuşirea ipotecarelor de peste Ocean, preşedintele SUA le-a cerut americanilor să meargă la shopping. Or, recenta criză financiară tocmai asta a pus sub semnul întrebării – credibilitatea că lucrurile mai au puterea să-şi revină!
Treptat, prin forţa împrejurărilor, locul banilor începe să fie luat de resurse. Dacă până mai ieri, supremaţia era deţinută de cei care împart capitalul, mai nou, puterea va încape pe mâinile celor care stăpânesc resursele. Ştiţi care a fost cea mai mare povaţă dată de criza americană ? Că ingineriile financiare, ajunse la nivel de sofisticare greu imaginabil, au căzut în propria lor plasă. Şi dacă vreţi să fie bine nu mai faceţi ca ei!
Aşadar este clar: decredibilizat, măcinat de propriile lui neputinţe, sistemul financiar va fi înlocuit de un sistem al resurselor. Astfel că, în locul formulelor sofisticate, abstracte, oamenii vor prefera investiţiile în produse mai palpabile: teren, produse agricole, bogăţii ale subsolului, animale, etc.
În acest context, este evident că agricultura, un domeniu bazat eminamente pe resurse, va juca un rol primordial. Rămâne de văzut ce strategie poate adopta România, al cărei atu incontestabil stă tocmai în potenţialul uriaş, materializat în resurse de toate genurile.