Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Dublu standard tratat cu dublu standard

Publicat: 27 iulie 2017 - 09:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cifrele seci nu sunt întotdeauna relevante. Mai ales când vine vorba de produse alimentare. Cum să calculezi cât de bun este un parizer din carne de porc doar după o analiză strictă privind, spre exemplu, valoarea energetică sau compoziţia propiu zisă?! 

Adică câtă proteină ori câtă grăsime conţine produsul. Când diferenţele se fac din multe alte aspecte. Cât de calitativă era carnea folosită, pentru că una e să foloseşti ceafă, alta e să foloseşti adidaşi. Oricum la o pastă nu se va vedea din ce parte a carcasei s-a folosit carnea. Să nu mai vorbim de carne dezosată mecanic sau alte bazaconii alimentare care sunt folosite întru creşterea profitului sau, uneori, pentru încadrarea la un anumit nivel de preţ.

Chiar şi aşa, în urma prelevării de probe din trei state membre UE, Germania (reţeaua Lidl si Kaufland) Olanda (Lidl) şi Belgia (Delhaize – echivalentul Mega Image la noi) rezultatele sunt cel puţin controversate. Din 21 probe prelevate în 9 cazuri s-au constatat diferenţe în privinţa valorilor energetice afişate pe etichetă. În toate cele 9 cazuri diferenţele duc spre o concluzie netă. Alimentele respective sunt mai slabe calitativ versus suratele lor din cele trei state vest-europene. Deşi se ştia unele state din estul Europei vor recurge la prelevarea de probe. Pentru că ar fi aiurea să credem că oficialii români au intrat în ce magazin au vrut ei şi au recoltat probele ca la ei acasă. De fapt problema este că nici acasă nu se fac aceste controale la modul cel mai serios posibil. Cel puţin în super-marketuri. E doar o impresie personală, fără să am dovezi în acest sens. E adevărat că interesele din spatele acestor afaceri sunt mult prea mari pentru un război atât de mic.

conferinta-dublu-standard_b

Dovadă este că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suflat în iaurt înainte de a se opări cu ciorba asta, cumva otrăvită. Mai ales că noi oricum suntem campionii dublului standard. A se vedea încercările de a controla cumva retail-ul în sensul „hai măi, mai lăsaţi pretenţiile când vine vorba de marfa autohtonă”. Când întotdeauna am ştiut că una e marfa făcută pentru export şi cu totul alta pentru piaţa internă. Şi am tăcut! Am cumpărat ce am găsit. De multe ori resturile. Dublu standard este peste tot, chiar şi în şcoli, spitale şi mai ştiu eu ce alte instituţii. Şi nu le-am rezolvat deloc. Ba mai mult! S-au tot lărgit încât prăpăstiile sunt până şi în cartierele de locuit.

conferinta-dublu-standard-2_b

Cât priveşte dublul standard practicat de marile reţele de retail, ne putem apăra foarte uşor. Boicotând produsele care ar putea fi îndoielnice. Chiar dacă MADR a lăsat o ceaţă totală din acest punct de vedere, nearătând cu degetul spre niciunul din, să le spunem, contravenienţi. Că a pune slănină mai multă decât carne macră într-un salam nu e chiar o crimă. Dar a nu indica produsul vinovat duce spre suspiciunea generalizată. Suspiciune care ar putea aduce un oarecare boicot al celor care plătesc la casierie. Oricum sub suspiciune nu intră produsele autohtone, care pot astfel beneficia de un wilde card.

Dar ceea ce mă miră cel mai mult este lipsa de reacţie a Franţei şi a Austriei la solicitarea MADR de prelevare de probe din ţările lor. Asta duce pur şi simplu la o concluzie că suntem priviţi (asta chiar cu siguranţă!) ca parteneri de mâna a doua. Pentru că dacă Germania ar fi cerut acestor două ţări să faciliteze un asemenea act de control sunt convins că nu ar fi fost tratată cu sictir!
De fapt, pe mine acest dublu standard mă deranjează cel mai mult. Iar MADR şi GUVERNUL ROMÂNIEI ar trebui să facă o plângere oficială INSISTENTĂ, pentru a se remedia tocmai acest DUBLU STANDARD!

Vizualizat: 867 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii