Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Dublu standard tratat cu dublu standard

Publicat: 27 iulie 2017 - 09:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cifrele seci nu sunt întotdeauna relevante. Mai ales când vine vorba de produse alimentare. Cum să calculezi cât de bun este un parizer din carne de porc doar după o analiză strictă privind, spre exemplu, valoarea energetică sau compoziţia propiu zisă?! 

Adică câtă proteină ori câtă grăsime conţine produsul. Când diferenţele se fac din multe alte aspecte. Cât de calitativă era carnea folosită, pentru că una e să foloseşti ceafă, alta e să foloseşti adidaşi. Oricum la o pastă nu se va vedea din ce parte a carcasei s-a folosit carnea. Să nu mai vorbim de carne dezosată mecanic sau alte bazaconii alimentare care sunt folosite întru creşterea profitului sau, uneori, pentru încadrarea la un anumit nivel de preţ.

Chiar şi aşa, în urma prelevării de probe din trei state membre UE, Germania (reţeaua Lidl si Kaufland) Olanda (Lidl) şi Belgia (Delhaize – echivalentul Mega Image la noi) rezultatele sunt cel puţin controversate. Din 21 probe prelevate în 9 cazuri s-au constatat diferenţe în privinţa valorilor energetice afişate pe etichetă. În toate cele 9 cazuri diferenţele duc spre o concluzie netă. Alimentele respective sunt mai slabe calitativ versus suratele lor din cele trei state vest-europene. Deşi se ştia unele state din estul Europei vor recurge la prelevarea de probe. Pentru că ar fi aiurea să credem că oficialii români au intrat în ce magazin au vrut ei şi au recoltat probele ca la ei acasă. De fapt problema este că nici acasă nu se fac aceste controale la modul cel mai serios posibil. Cel puţin în super-marketuri. E doar o impresie personală, fără să am dovezi în acest sens. E adevărat că interesele din spatele acestor afaceri sunt mult prea mari pentru un război atât de mic.

conferinta-dublu-standard_b

Dovadă este că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suflat în iaurt înainte de a se opări cu ciorba asta, cumva otrăvită. Mai ales că noi oricum suntem campionii dublului standard. A se vedea încercările de a controla cumva retail-ul în sensul „hai măi, mai lăsaţi pretenţiile când vine vorba de marfa autohtonă”. Când întotdeauna am ştiut că una e marfa făcută pentru export şi cu totul alta pentru piaţa internă. Şi am tăcut! Am cumpărat ce am găsit. De multe ori resturile. Dublu standard este peste tot, chiar şi în şcoli, spitale şi mai ştiu eu ce alte instituţii. Şi nu le-am rezolvat deloc. Ba mai mult! S-au tot lărgit încât prăpăstiile sunt până şi în cartierele de locuit.

conferinta-dublu-standard-2_b

Cât priveşte dublul standard practicat de marile reţele de retail, ne putem apăra foarte uşor. Boicotând produsele care ar putea fi îndoielnice. Chiar dacă MADR a lăsat o ceaţă totală din acest punct de vedere, nearătând cu degetul spre niciunul din, să le spunem, contravenienţi. Că a pune slănină mai multă decât carne macră într-un salam nu e chiar o crimă. Dar a nu indica produsul vinovat duce spre suspiciunea generalizată. Suspiciune care ar putea aduce un oarecare boicot al celor care plătesc la casierie. Oricum sub suspiciune nu intră produsele autohtone, care pot astfel beneficia de un wilde card.

Dar ceea ce mă miră cel mai mult este lipsa de reacţie a Franţei şi a Austriei la solicitarea MADR de prelevare de probe din ţările lor. Asta duce pur şi simplu la o concluzie că suntem priviţi (asta chiar cu siguranţă!) ca parteneri de mâna a doua. Pentru că dacă Germania ar fi cerut acestor două ţări să faciliteze un asemenea act de control sunt convins că nu ar fi fost tratată cu sictir!
De fapt, pe mine acest dublu standard mă deranjează cel mai mult. Iar MADR şi GUVERNUL ROMÂNIEI ar trebui să facă o plângere oficială INSISTENTĂ, pentru a se remedia tocmai acest DUBLU STANDARD!

Vizualizat: 1246 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

20 august 2020 - 19:35

20 august 2020. ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE a trimis o nouă scrisoare deschisă decidenţilor din Guverul României prin care solicită respectarea declaraţiilor oficiale făcute cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

11 mai 2020 - 08:01

OPINIE. Citeam zilele acestea despre camapania lansată de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), o campanie pentru promovarea consumului de carne de pasăre produsă în România.  Astfel ACEBOP își propune de astăzii, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA.

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

10 aprilie 2020 - 14:21

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii