Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Deşertul începe din inima voastră!

Publicat: 28 august 2017 - 15:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nicio instalaţie de irigat nu va lupta cu orgoliul şi lipsa de viziune. Cum nicio rugă înălţată spre propiul folos nu va găsi niciodată calea spre Dumnezeu.

Aşa că oricâte succese se vor înălţa din fermele din ce în ce mai mari şi parcă de neoprit va veni ziua în care lipsa solidarităţii de breaslă îşi va spune răspicat cuvântul. Lipsa de orizont profesional şi marea secretomanie românească a prins un pic de suferinţă la iniţiativele din ce în ce mai răsărite ale unor oameni pripăşiţi pe aceste meleaguri. Oameni veniţi pe aici să caute un mediu propice dezvoltării. Aşa se face că tehnologiile şi diferitele mici secrete ale unor business-uri reuşite au prins muguri dinspre această parte.

Oricât am blestema multinaţionalele şi fermierii străini care fac agricultură pe plaiurile mioritice, trebuie să le recunoaştem influenţa pozitivă. Pentru că orgoliul nostru gonflat a reacţionat prin hotărârea de a demonstra că nu suntem nici mai proşti, nici mai lipsiţi de mijloace de a cultiva succesul. Dar, prin epatare şi excese (acel mod de a ne convinge singuri, în faţa unei oglinzi idioate, ce şmecheri suntem noi), de a ne arăta până şi muşchii pe care nu îi avem, nu realizăm cum suntem manevraţi pentru a cumpăra şi ce nu e de cumpărat. Doar să fim pe locul I la achiziţii de top. Apoi, forţaţi la plata unor solide marje de profit în conturile vânzătorilor profesionişti, care au ştiut să profite la maximum de felul nostru bombastic de a fi.

Nu vreau să vorbesc aici de faptul că producem din ce în ce mai mult şi parcă fără niciun folos. Atât subvenţiile cât şi producţia marfă se duc spre cei care ştiu să facă valoare adăugată. Iar noi ne văităm ba de dublu standard, ba de faptul că vin străinii să ne ia pământul (pe care, culmea, tot noi îl vindem cu un preţ foarte bun). Şi ne tot întrebăm de ce polonezii ne umplu ţara cu fructele lor, iar olandezii, nemţii sau italienii ne vând înapoi, procesat şi ambalat, ceea ce am exportat la preţ de nimic.

Dar, atât timp cât fermierul este prins în cleştele orgoliului cumpără utilaje meseriaşe pentru care nu are... tocmai meseriaşi; tehnologii pe care nu le stăpâneşte şi tot soiul de soluţii gen „dai un kil şi te faci viril”. Pe bani mulţi, desigur. De multe ori pe bani pe care fermierul nici nu-i vede vreodată.

Chiar dacă unii cred că jurnaliştii sunt prea proşti pentru a pricepe ceva (poate de aceea majoritatea fermierilor nu au nici măcar un abonament din convingere la vreo publicaţie de specialitate) şi de aceea nu-i tratează ca pe nişte observatori ai fenomenului, într-o zi se vor lovi cu capul de propria lor ignoranţă. Pentru că ziariştii sunt observatori, de cele mai multe ori imparţiali, postaţi în locuri din care prind cel mai bine realitatea. Iar rolul lor este să devoaleze tocmai această crudă realitate surprinsă. Chiar dacă sunt huliţi atunci când atrag atenţia asupra defectelor sau a cine mai ştie căror aberaţii. Uneori ameninţaţi că se bagă acolo unde, Dumnezeule, este treaba lor să se bage!

Să nu uitaţi că nu există nici democraţie şi nici societate liberă fără media reală. Nici măcar fotbalul sau boxul profesionist nu ar fi ceea ce sunt azi fără aportul media. Iar politicienii, care oricum nu sunt prea iubiţi de poporul pentru care se presupune că prestează, ar fi nişte nume atârnate vremelnic pe un postament de marmură pe care nimeni, niciodată nu le va citi.

Cât priveşte lipsa de viziune, care a dus la imposibilitatea de a crea mecanisme proprii (fond mutual sau societăţi proprii de asigurare, create de forţele asociative) de apărare în faţa dezastrelor din agricultură (secetă, furtuni, grindină etc), nu se mai pune demult doar în spatele guvernanţilor.
Un organism trebuie să deţină şi mecanisme de păstrare a sănătăţii. Iar AGRICULTURA e un mare organism viu. Aşa că nu mai aşteptaţi doar reţete subvenţionate de la stat, întotdeauna cu medicaţie de genul „ia un pic să nu dai acum ortul popii”, ci imunizaţi-vă din timp prin asociere şi transparenţă.
Şi să nu uitaţi niciodată că deşertul începe mai întâi din inima voastră. Niciodată altfel!

Vizualizat: 926 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

20 august 2020 - 19:35

20 august 2020. ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE a trimis o nouă scrisoare deschisă decidenţilor din Guverul României prin care solicită respectarea declaraţiilor oficiale făcute cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

11 mai 2020 - 08:01

OPINIE. Citeam zilele acestea despre camapania lansată de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), o campanie pentru promovarea consumului de carne de pasăre produsă în România.  Astfel ACEBOP își propune de astăzii, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA.

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

10 aprilie 2020 - 14:21

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii