Adama
Agreena
AGRICOVER

DE CE daţi de pământ cu LICEELE AGRICOLE?

Publicat: 24 aprilie 2019 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urma demersurilor făcute de către Fundaţia Revistei Ferma cu privire la situaţia Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu din Miroslava, judeţul Iaşi, cu privire aprobarea planului de şcolarizare pentru anul 2019-2020 am primit un răspuns de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ-IAŞI) pe cât de interesant, pe atât de gol de conţinut.

La noi, la români este o vorbă: ”morţii se îngropă cu pământ iar viii cu hârtii”... pentru a nu fi învinovăţiţi de cineva ei, în speţă ISJ Iaşi, doar respectă nişte note emise de Ministerul Educaţiei cu privire la planul de învăţământ, prin care să cuprindă 35% şcoli profesionale. Numai că matematica de la ISJ nu prea bate realitatea pentru că, atâta timp cât pentru liceul de la Miroslava aprobi o clasă de liceu şi patru clase de profesională procentul este cam invers. Sau matematica pe malul Bahluiului este alta?! Sau poate vor cu tot dinadinsul să transforme o şcoală agricolă cu peste 187 de ani vechime în coteţul judeţului sau poate, cum vorbesc gurile rele prin Târgul Iaşului ”politica de elitism” se aplică punct cu punct şi astfel, în judeţul Iaşi trebuie să existe două, trei licee de elită iar restul... cu mila?! Dacă se confirmă acest lucru, înseamnă că respectabilii din ISJ-IAŞI uită că aceasta nu este o politică europeană ci mai mult seamănă a perioada anilor 50.

Dar să revenim la ”oile” noastre... Descoperim că cei de la ISJ-IAŞI au devenit şi hidrologi, pentru că intenţionează ca în perioada următoare să publice un atlas al ”bazinelor” cu elevi. Ca să fim corecţi, cităm din răspunsul oficial primit de către Fundaţia Revistei Ferma: ”din bazinul respectiv nu asigură realizarea planului de şcolarizare”. Suntem şi noi curioşi să aflăm care au fost criteriile de delimitare a ”bazinelor”, care este metoda de calcul?! Cred că pentru această întrebare nu prea avem răspuns...

Dar mult mai interesantă este o frază care pe noi ne-a convins că cei de la ISJ-IAŞI se ocupă mai mult de geografie decât de politici de educaţie, uitând se pare că există institute de cercetare şi facultăţi de geografie care se ocupă mult mai bine de acest sector. Aşadar ”considerăm faptul că decizia luată la nivelul ISJ-IAŞI a fost bine fundamentată, având în vedere că unitatea de învăţământ (n.a. - Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu) se află la 5 km de oraşul Iaşi, iar în oraş existând 3 unităţi şcolare în care sunt şcolarizaţi elevi pe domeniul economic” - foarte frumoasă frază, dar goală de conţinut! Chiar ajungem la concluzia ca geografia este singurul criteriu de fundamentare a învăţământului în judeţul Iaşi.

Din toate cele expuse se nasc câteva întrebări la care cineva poate sau sperăm să ne răspundă: problemele sunt argumentele legate de "bazinul" care furnizează elevi de gimnaziu (care este acest bazin?) şi faptul ca oraşul Iaşi are 3 licee cu profil economic... Dar unde este, în toata aceasta ecuaţie, învăţământul din mediul rural? Şi de ce este defavorizat în favoarea celui urban?

Suntem de acord că cei de la Liceul din Miroslava au probleme specifice şi nu sunt singurii, dar rolul de coordonare şi îndrumare al ISJ-IAŞI unde este?! Sau ei sunt doar nişte intermediari între minister şi şcoli sau goana imobiliară sau dorinţele unora de transformare în hotel al ISJ sau poate alte interese obscure ale unora şi altora, proaspăt cetăţeni ai Miroslavei din cadrul liceului sau din afara acestuia primează???

Noi doar adresăm  întrebări nevinovate venite dintr-o realitate dureroasă, fără a face acuze împotriva cuiva sau împotriva unei instituţii. Însă văzute din exterior faptele cam aşa se văd... Şi nu se văd bine deloc!

Răspuns_Ferma (1)-1_b

Răspuns_Ferma (1)-2_b

Vizualizat: 2589 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Peste 400 de cărţi au fost donate Liceului Tehnologic Agricol din Miroslava!

Peste 400 de cărţi au fost donate Liceului Tehnologic Agricol din Miroslava!

Fundaţia Revistei FERMA în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu”, Radio Iaşi şi Revista Ferma au lansat, în data de 7 martie 2019, campania „Donez o CARTE pentru un LICEU AGRICOL”!

Liceul Agricol din Miroslava a câştigat prima bătălie în lupta cu ADS

Liceul Agricol din Miroslava a câştigat prima bătălie în lupta cu ADS

Multe dintre unităţile de învăţământ preuniversitar agricol sunt nevoite să ducă o luptă inegală şi de neînţeles într-o ţară agrară cum este România, pentru a-şi salva patrimonial funciar.

Povestea CÂŞTIGĂTOARE a DULCEŢII de Miroslava

Povestea CÂŞTIGĂTOARE a DULCEŢII de Miroslava

În ultimul timp, în diferite medii socio-culturale, economice, de educaţie şi politice este tot mai adesea evocat termenul de suveranitate alimentară sau suveranitatea hranei. Ce poate însemna acest termen?

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii