Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Daea a demonstrat că se poate implementa şi la noi „lucrul bine făcut”

Publicat: 17 mai 2017 - 14:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum a spus ministrul Agriculturii, 15 mai este cu adevărat „o zi istorică”. Iată că APIA a putut trage liniştită obloanele  campaniei pentru depunerea cererilor unice. Cu un rezultat care susţine, cu relevanţă, continuarea procesului de comasare.

Dacă numărul fermierilor care au depus cereri a scăzut cu 170.000, suprafaţa pe care s-a cerut plata subvenţiilor a crescut cu 215.000 ha. 15 mai 2017 este cu adevărat „istorică” în primul rând pentru că s-a spart mitul cum că la noi nu se poate niciodată stabili un target categoric la care toată lumea, cu foarte mici excepţii, să adere.

Niciodată nu am crezut că îi voi auzi pe liderii fermierilor cerându-şi scuze ministrului pentru că i-a contrazis prin acţiuni concrete. Nu prin declaraţii de presă sforăitoare. Nu mai pomenesc aici momentele pentru că sunt convins toată lumea le ştie. Chiar dacă nu le trâmbiţează. Acum, datorită „cerbiciei” cu care şi-a motivat colaboratorii din toată ţara, iată că putem vorbi de o altfel de atitudine la nivelul administraţiei. Se poate spune că şi APIA, dar şi fermierii, au trecut în epoca „deci se poate şi la noi”. Ani de zile ne-am lamentat că APIA e plină de lefegii piloşi care plimbă hârtiile în cerc. Până la ameţirea fermierilor şi a tuturor celor care aşteptau ceva mai bun! De fiecare dată ne-am plâns de lipsa de eficienţă şi implicare a aparatului birocratic. Toată lumea arăta spre cer ca după paparude. Dar Petre Daea a demonstrat că atunci când un manager vrea să pună ardei iute în sistemul vascular al aparatului, starea de lehaminte se transformă în efervescenţă. Nici nu trebuie dat nimeni afară pentru că cine nu reuşeşte să se adapteze ritmului impus de manager se va cere singur pe tuşă.

Recunosc că actualul ministru al Agriculturii nu se plânge de colaboratori (nu subalterni!!!!!). Cu o experienţă foarte mare în munca cu oamenii, acesta ştie cum să-i strunească. Celui care răspunde la vorba bună, Daea îi oferă mai mult de atât. Celor care au nevoie de un ton grav (să nu spun de ţipete), ministrul le vorbeşte pe o tonalitate extrem de joasă privindu-i în ochi. Sfredelindu-le parcă fiecare circumvoluţiune la nivel de neuron. Cine nu răspunde „radarului ministerial” cu un semn că „se mai poate” este trecut direct pe lista „ăsta nu mai poate fi resetat”.

Eficienţa mult discutată a instituţiilor statului depinde într-un mod cu totul masiv de atitudinea celor care le păstoresc. Daea a decapitat câteva capete ale acestui balaur instituţional fără să scoată sabia decât pe jumătate din teacă. Alteori doar plimbând-o ca pe un stindard nedesfăşurat. Iar atunci când a fost nevoit să o folosească a scos-o lin din teacă şi a lovit fulgerător. Felul ministrului de a spune nu este devastator. Dar spune nu doar atunci când este convins că nu există altă cale. Şi e adeptul celebrei fraze din armată cunoscută de fiecare om care a satisfăcut stagiul militar: „Nu există nu pot ci doar nu vreau! Iar dacă cine nu poate va fi ajutat, cel care nu vrea va fi obligat!”.

Cam aşa se scrie istoria. Prin implicare şi un program de muncă fără niciun fel de limită! Iar exemplul ministrului a fost urmat de cei mai mulţi dintre colaboratorii săi.

Vizualizat: 4033 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii