Adama
Agreena
AGRICOVER

"CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI" sunt înşişi EROII AGRICULTURII!

Publicat: 14 decembrie 2016 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu peste mult timp, încheiem un an. Dificil. Atipic. Imprevizibil. Ploios şi secetos, totodată. Greu pentru mulţi dintre slujitorii pământului românesc. 

Recoltele nu au fost dintre cele mai strălucite, comparativ cu anul de referinţă 2011. Oficial, randamentele sunt următoarele: la porumb 3,9 t/ha, la rapiţă 2,8 t/ha, grâu şi secară 4 t/ha, floarea-soarelui 1,9 t/ha. Ele exprimă o tristă realitate: un potenţial agricol nepus suficient în valoare. Cauzele se ştiu, se ştie care este şi drumul spre performanţă, spre profit, dar... Agricultorii consideră că nu există voinţă şi putinţă politică! În actul de guvernare - fost şi actual deopotrivă - se manifestă suficienţă şi incompetenţă. Resemnare şi indolenţă, potrivit românescului: „Las’ că merge şi aşa, legată cu sârmă!”.

Privind peste umăr, anul agricol a fost deosebit de frământat. Ca şi pământul, ca şi zbuciumul agricultorilor. „Meritocraţia” tehnocrată şi-a cam arătat şi ea limitele! Cu decizii controversate, plăţi muuult întârziate, legi date fără noimă (a se citi norme de aplicare!), cum este cea privind împroprietărirea absolvenţilor de agronomie cu până la 50 ha. Cu legea vânătorii ce... vânează crescătorii! Cu proiectul Legii fondului mutual ce prevede ca gestionarea banilor musai să fie atribuţia unei Agenţii păpuşată de MADR. Adică, o proprietate privată gestionată de stat - cel mai “bun” administrator!

În 2016, pata de culoare pe obrazul tehnocraţilor au fost greva foamei - gest extrem de protest al unui grup de fermieri pentru grăbirea subvenţiilor şi moţiunea de cenzură împotriva ministrului agriculturii.
Însă liberalizarea pieţii funciare a dus la ample dezbateri şi valuri de emoţie. Americanul Lester R. Brown scria în "Planeta plină, farfuriile goale" că “pământul este noul aur al omenirii, iar hrana, noul petrol”. „Grăbiţi-vă să cumpăraţi pământ, nu se mai fabrică”, îndemna Mark Twain şi iată că străinii au dat năvală să achiziţioneze noul aur al omenirii; un nou episod din… goana după aur din zorii capitalismului sălbatic. Mai bine de 3 milioane ha din tezaurul naţional au fost înstrăinate. Mulţi spun că în acest ritm, nu o să mai avem ţară!

Candid, preşedintele Johannis a aflat cu surprindere şi îngrijorare la IndAgra de la ministrul agriculturii că proprietarul a 30% din arabilul românesc nu mai e românul! Profesorul clujean Avram Fiţiu, fostul şef de cabinet al lui Dacian Cioloş pe când acesta era ministrul agriculturii, susţinea că se fură pământ cu trenul; din Vaslui ar fi plecat în Constanţa şi mai departe în Emirate garnituri cu sol fertil.
Nu putem ignora semnalul de alarmă tras de academicianul Hera în recentul discurs ”Pledoarie pentru sol. Elogiu slujitorilor pământului românesc” de la Academia Română: “Acum, ia amploare o nouă ameninţare; este vorba despre înstrăinarea pământului! Participăm la un imens experiment geopolitic! Purtătorii conştiinţei istorice au datoria să stabilească cum trebuie păstrat pământul românesc ca izvor de existenţă al generaţiilor de astăzi şi al celor care vin”.
... A mai trecut un an! În siajul său rămân o sumedenie de probleme nerezolvate, de neajunsuri. Decapitalizat, strivit de costuri şi de biruri tot mai împovărătoare, cu subvenţii întârziate, fermierul român a rezistat eroic încă un sezon de producţie într-un mediu de afaceri ostil, pe o piaţă volatilă, instabilă şi neconsolidată. Ceea ce face el în campania agricolă sunt exact aceleaşi acte de eroism şi de sacrificiu pe care le săvârşeşte ostaşul român în misiunile de luptă, angajat în teatrele de război ale lumii! Eroism şi sacrificiu săvârşite de... „Cuminţenia pământului”, fermierul român!

Editorial semnat Marian Muşat

Vizualizat: 1870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

31 decembrie 2021 - 17:13

Anul 2022 să vă aducă multe bucurii, realizări, recolte bogate, bucate alese pe mese, armonie și liniște în case. Să vă ocolească necazurile și să înflorească speranțele. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii