ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cercetător al Institutului Fundulea: Nu există grâu modificat genetic înregistrat

Publicat: 12 mai 2014 - 12:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorul Gheorghe Ittu de la Institutul Fundulea afirmă că grâul modificat genetic nu este un soi înregistrat în nicio țară din lume, prin urmare el nu poate fi prezent, ca ingredient, în alimente de import pe care le găsim în magazine.  

O doamnă nutriționistă spunea la radio că glutenul din grâul modificat genetic este dăunător sănătății. Să știți că grâu modificat nu există înregistrat nicăieri în lume”, ne-a declarat Gheorghe Ittu, șeful Laboratorului de ameliorare a plantelor autogame din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea.

Cercetătorul precizează că singurele culturi la care există soiuri modificate sunt porumbul, soia și, mult mai puțin, floarea soarelui. Gheorghe Ittu declară că nu este împotriva organismelor modificate genetic: „Sunt foarte multe discuții. Uniunea Europeană nu a validat introducerea soiurilor de soia modificate genetic. Au fost niște tendințe pentru porumb în Franța, Spania, însă recent s-a luat decizia să fie retrase de pe piață. Deocamdată, nu există, din punctul meu de vedere, motive să nu se cultive. Nimeni nu poate spune, însă, cu exactitate, ce se întâmplă, ci avem doar supoziții. Problema este și de contaminare a culturilor cu aceste gene a formelor convenționale, polenul poate zbura dintr-o parte în alta și atunci trebuie o foarte mare atenție. Problema se pune astfel: dacă la un moment dat ai nevoie să hrănești foarte multă lume, ce decizi? Lași oamenii să moară de foame sau mai bine mănânci așa ceva? Culturile ecologice, bineînțeles, sunt cu totul altceva. Însă non-sensul este acesta: Uniunea Europeană are nevoie de, spre exemplu, soia, de boabe de soia, de producție de soia. Dar UE nu produce soia, nu o cultivă, ci o importă. Și importă până la 40 de milioane de tone de soia modificată genetic, anual. Problema, cred, este mai mult economică decât din punct de vedere al sănătății”, a mai precizat cercetătorul.

Vizualizat: 2773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cele mai noi studii din domeniul cercetării agricole, prezentate la Institutul Fundulea

Cele mai noi studii din domeniul cercetării agricole, prezentate la Institutul Fundulea

Cercetători din întreaga țară au participat la sesiunea anuală de referate științifice organizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea. 

Greenpeace: Agricultura ecologică ar putea salva albinele

Greenpeace: Agricultura ecologică ar putea salva albinele

Greenpeace militează pentru dezvoltarea agriculturii ecologice și culturilor fără pesticide, o practică prin care ar putea fi salvate populațiile de albine, în ultima vreme în declin la nivel mondial.  

Alte articole in aceasta categorie

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

31 decembrie 2021 - 17:13

Anul 2022 să vă aducă multe bucurii, realizări, recolte bogate, bucate alese pe mese, armonie și liniște în case. Să vă ocolească necazurile și să înflorească speranțele. 

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Banii pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor sunt prea puțini!

Banii pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor sunt prea puțini!

25 aprilie 2021 - 06:16

Specialist APIA. Chiar dacă Ministerul Agriculturii a crescut suma pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor, de la 20 de milioane de lei la 40 de milioane de lei, fondurile sunt în continuare insuficiente pentru acoperirea activităților de ameliorare a raselor de animale, susține o analiză făcută pentru Agroinfo de specialistul APIA, ec. Dan Sergiu Moroșanu,  fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar.

LOVITURĂ PENTRU CRESCĂTORII CARE AU ANIMALELE ÎN REGISTRUL GENEALOGIC AL RASELOR!

LOVITURĂ PENTRU CRESCĂTORII CARE AU ANIMALELE ÎN REGISTRUL GENEALOGIC AL RASELOR!

02 aprilie 2021 - 11:11

OPINIA SPECIALISTULUI. O nouă lovitură pentru crescătorii de animale care au efectivele înregistrate în registrul genealogic al raselor, avertizează specialistul APIA, economistul Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, într-o scrisoare transmisă astăzi către AGROINFO.

CERCETAREA şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL AGRICOL trebuie să fie „la coada vacii”

CERCETAREA şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL AGRICOL trebuie să fie „la coada vacii”

29 martie 2021 - 22:39

La o întrunire recentă cu reprezentanţi ai liceelor agricole din România s-a readus în discuţie necesitatea reluării, acolo unde mai este posibil, a parteneriatului dintre staţiunile şi institutele de cercetare şi unităţile de învăţământ agricol preuniversitar.

Floarea-soarelui high oleic diagnoză, tendințe și oportunități

Floarea-soarelui high oleic diagnoză, tendințe și oportunități

09 noiembrie 2020 - 12:09

Suprafața cultivată cu floarea-soarelui în Europa manifestă un trend crescător în ultimii ani, în special datorită condițiilor nefavorabile pentru culturile de toamnă, ajungând până la ~20.4 mil. Ha în 2020 (+2% vs. 2019). România rămâne și în 2020 cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu peste 1,1 milioane de ha semănate, ocupând locul 3 în clasamentul european după Rusia și Ucraina.

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii