Adama
Vinasa Rompak

Capitalizarea și mama ei de BANCĂ A FERMIERILOR!

Publicat: 13 august 2016 - 20:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O BANCĂ PENTRU FERMIERI. Nu pot să nu mă-ntreb aproape zilnic cum naiba să lași agricultura la mâna bancherilor. Îmi aduc aminte că Isărescu spunea acum 2 ani că din ferma lui viticolă banca nu ia ca garanție decât cisternele de inox. Nu tu vinul din ele. Nu tu zecile hectare cu struguri zâmbind soarelui. Nici măcar utilajele, pentru că sunt greu de evaluat și necesită o trupă de specialiști.

Toate acestea când peste nici 30 de ani o să fie țărâna la prețul diamantului. Că fără diamante se poate și cu bijuterii digitale, dar fără grâu nu se poate mânca pită electronică.

Bolile principale care lovesc adânc agricultura românească, pe lângă deja celebra rezistență la asociere în vederea susținerii profitului, ar fi slaba capitalizare și lipsa unei bănci specializate. Nu mai vorbim de fondul mutual (o fata morgana după care aleargă toți fără să știe ce și cum) sau de irigații. E mai ușor să investim în paparude și catedrale ale mântuirii noastre. Că nemântuiți nu putem face politici agrare. Mă gândesc cum, Doamne iartă-mă, a reușit tiranul de cizmar să realizeze ceea ce democrația asta minunată și neprihănită nu poate nici măcar să întrețină?! Oare nu se fura și atunci?! Ba da, dar mai cu teamă, pentru că dacă și când erai prins, te cam lingeai pe bot cu tot neamul.

Acum aproape un an am insistat pe această problemă, după o consultare la MADR, și un secretar de stat mi-a zis „De ce nu o faci tu?! Că mie mi-au spus toți finanțiștii că o bancă agricolă se naște moartă”. Oare?! De când mă știu oamenii câmpului și-au plătit datoriile. Lor nu le place să se știe datori. E adevărat cu nu toți știu să-și facă un plan de afaceri și nici să-și țină sub control riscurile. Au nevoie de îndrumare și de credite pe termen lung. Nu de credite de tip IFN care vin cu promisiunea actelor mai puține dar cu riscuri de necontrolat. Am citit deunăzi că o astfel de instituție financiară nebancară a intermediat credite pentru fermierii mici de la o bancă europeană.

Mă tot întreb, și îi întreb de fiecare dată și pe cei care au frâiele în mână, cum reușesc aceste instituții să atragă fonduri apoi să crediteze fermierii din România cu o rată de default sub 1% dar cu un profit în creștere cu peste 40% în primul semestru. Asta nu poate decât să însemne că nu ar fi născută moartă o bancă specializată. O bancă care ar putea da și credite imobiliare tinerilor fermieri pentru achiziționarea de teren agricol. În loc de prima casă să fie prima fermă.

Câți bani pierde statul pentru că agricultura vinde materie primă? Zootehnia ar crește mult prețul la cereale iar traderii ar mai pleca spre Rusia și Ucraina. Un program pentru dezvoltarea vacii de carne asociat cu abatoare și procesatori pentru carne premium de vită ar aduce pășunile la rang de El Dorado. Am putea face carne mai bună și mai ieftină decât Argentina, Australia, Irlanda de Nord și mai știu eu care alt mare producător. Am angaja și maseori pentru frăgezirea pulpelor și vita Kobe ar coborî printre muritoare.

Pe munții noștrii ar fi înghesuială ca pe Coasta de Azur. La un bulz, la o tochitură, la un mălai cu sarmale și piftii. Și un strop de aer nepoluat că s-au dus naiba toate combinatele.

Poate că ar părea aiuritor dacă nu aș știi sigur că doar creditarea și politicile bune ar face din Agricultură cel mai dinamic sector. Cu mult peste umflatul IT. Pentru că fără calculatoare ne-am putea obișnui să trăim, dar fără hrană nu. Sau, cum spunea cineva, oamenii ar putea să trăiască cu fotoni dar încă nu știm să-i digerăm.

Să vezi atunci înghesuială la mare!

Fermieri, puneți mâna și construiți-vă banca voastră. Cereți statului să scoată ceva mărunțiș din pușculița de unde se iau comisioane mult mai mari decât orice contract, apoi să vină ca un creditor care are la mână garanția cea mai bună. Pământul! De ce să lăsați pe alții să facă bani grei din creditarea agriculturii? Puneți mâna și alimentați cu bani această bancă așa cum o făceau acum 80 de ani boierii și mijlocașii. La Banca Fermierilor s-ar găsi mulți acționari care să investească. De acest fapt sunt convins 100%! Cine nu ar vrea un profit constant și bun pe veșnicie?!

Vizualizat: 2484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii