Adama
Vinasa Rompak

Achim IRIMESCU, SFÂRȘIT LINIȘTIT de MANDAT?!

Publicat: 11 septembrie 2016 - 12:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Capcana refuzării avansului din subvenții este destul de mare. Mulți dintre fermierii potenți financiari vor fi de acord cu propunerea lui Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Mă întreb, totuși, atunci când Laurențiu Baciu s-a pronunțat la Ziua Porumbului pe această temă sensibilă, cu câți dintre fermierii înscriși în LAPAR se consultase în prealabil? Cred că ar fi fost bine să fie întrebați și unii dintre fermieri. Măcar cei care au avut probleme serioase în acest an. Consultarea ar fi fost bine să fie făcută de membrii consiliului director, fiecare în parohia lui. Oricum, membrii consiliului director LAPAR sunt în general fermieri descurcăreți și cu oarecare dare de mână.

Vicepreședintele LAPAR, Nicolae Sitaru, a fost pentru această variantă, deși nu prea are multe speranțe că Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va reuși să plătească în decembrie subvențiile integral. Dar dânsul poate trece peste o asemenea problemă, spre deosebire de alți fermieri care sunt și ei membri LAPAR dar nu au resurse financiare. Din varii motive, neimputabile nimănui. Avem și un exemplu. Gheorghe Dume lucrează câteva mii de hectare în Oltenița și la Nana, are o fermă modernă de vaci de lapte (printre cele mai bine organizate din România) a spus că a avut un an foarte dificil, cu rezultate aproape dezastruoase la culturile de primăvară. 

Agricultorul  spune clar că nu l-a întrebat nimeni despre această eventuală decizie. Mărturisește că, dacă ar avea certitudinea că va primi banii în decembrie, ar fi de acord. Dar dacă se trezește pentru a patra oară în eșantionul de control sau dacă subvențiile se vor plăti la Paște, a cam pus-o de mămăligă. Mai ales că e vorba ca marja de control să crească la 100.000 de fermieri. Nu mai spune că cei de la APIA l-au altoit cu o penalizare de 15 % din subvenții pentru că i-au găsit 4 vaci cu un singur crotaliu. 4 vaci din peste 1.000!!! Când vacile se scarpină, se lovesc și pot să-și piardă frecvent câte un crotaliu. Că doar nu sunt legate cu gâtarul. Absurditatea acestor sancțiuni îl costă pe fermier 500.000 lei. Asta e România, tovarăși!

Cornel Stroescu, liderul Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinți, a participat la consiliul director LAPAR. Recunoaște însă că a ajuns mai târziu la discuții și nu își amintește să se fi pus o asemenea problemă. El personal ar fi fost împotrivă. Și aceeași atitudine ar fi avut-o și pentru fermierii pe care-i reprezintă. Fermierii mehedințeni au nevoie de bani pentru înființarea culturilor de toamnă pentru că în Mehedinți i-a lovit atât seceta, cât și grindina.

Fermierul Nelu Cioroianu și-a făcut cruce când a auzit ce a propus liderul LAPAR. E prea apropiată această poziție de ceea ce propunea ministrul agriculturii cu câteva luni în urmă, când dădea vina tocmai pe procesul de acordare a avansului care ar fi blocat plata la timp a subvențiilor. Dar nu se mai miră de simbioza dintre președintele LAPAR și Achim Irimescu.

Cât privește îndoiala celor care întorc brazda an de an ca să culce sămânța pare să fie îndreptățită. Dovadă că sunt fermieri care nu au încasat toate subvențiile pe 2015 nici până acum și să se bazeze pe promisiunea lui Achim Irimescu că le va plăti pe cele pe 2016 până la Crăciun, e mai mult decât hilar. Să zicem că totuși va fi așa. Că Guvernul se va strofoca să achite aceste subvenții până la sfârșitul anului.

Mă întreb și eu, ca mulți femieri cu care am vorbit, cu cei circa 100.000 de fermieri care vor intra la control cum rămâne?!!! Chiar și fermierul Traian Ghinoiu, care spune că are unul din cei mai buni ani agricoli de când face agricultură, se gândește că dacă nu se vor da subvențiile, sau dacă va fi în eșantionul de control nu va fi de bine. Dar în principiu ar vrea să ia toți banii odată. Cam aceeași opinie o are și președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Arnaud Perrein, care subliniază însă că avansul ar fi mai fezabil pentru fermieri decât promisiunea că subvențiile vor fi plătite până la Crăciun.

Nici dânsul nu a fost consultat înainte dacă este sau nu de acord și nici nu a participat la consiliul director. Mi se pare că promisiunea APIA de a începe plata avansului după 16 octombrie este o rază de speranță pentru mulți fermieri mici și medii. Chiar și pentru unii mai mari, dar care au credite și obligații restante, ar fi o mană cerească. Ar răbda acele 2-3 luni până ar lua banii integral, dar nu pot avea siguranța că promisiunile actualului ministru ar mai putea fi imputabile noului Guvern care se va închega la sărbătorile de iarnă.

Astfel, Achim Irimescu ar avea o toamnă mai liniștită, iar fermierii o grijă în plus!

Vizualizat: 5331 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii