OPINIE. Capcana refuzării avansului din subvenții este destul de mare. Mulți dintre fermierii potenți financiari vor fi de acord cu propunerea lui Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Mă întreb, totuși, atunci când Laurențiu Baciu s-a pronunțat la Ziua Porumbului pe această temă sensibilă, cu câți dintre fermierii înscriși în LAPAR se consultase în prealabil? Cred că ar fi fost bine să fie întrebați și unii dintre fermieri. Măcar cei care au avut probleme serioase în acest an. Consultarea ar fi fost bine să fie făcută de membrii consiliului director, fiecare în parohia lui. Oricum, membrii consiliului director LAPAR sunt în general fermieri descurcăreți și cu oarecare dare de mână.
Vicepreședintele LAPAR, Nicolae Sitaru, a fost pentru această variantă, deși nu prea are multe speranțe că Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va reuși să plătească în decembrie subvențiile integral. Dar dânsul poate trece peste o asemenea problemă, spre deosebire de alți fermieri care sunt și ei membri LAPAR dar nu au resurse financiare. Din varii motive, neimputabile nimănui. Avem și un exemplu. Gheorghe Dume lucrează câteva mii de hectare în Oltenița și la Nana, are o fermă modernă de vaci de lapte (printre cele mai bine organizate din România) a spus că a avut un an foarte dificil, cu rezultate aproape dezastruoase la culturile de primăvară.
Agricultorul spune clar că nu l-a întrebat nimeni despre această eventuală decizie. Mărturisește că, dacă ar avea certitudinea că va primi banii în decembrie, ar fi de acord. Dar dacă se trezește pentru a patra oară în eșantionul de control sau dacă subvențiile se vor plăti la Paște, a cam pus-o de mămăligă. Mai ales că e vorba ca marja de control să crească la 100.000 de fermieri. Nu mai spune că cei de la APIA l-au altoit cu o penalizare de 15 % din subvenții pentru că i-au găsit 4 vaci cu un singur crotaliu. 4 vaci din peste 1.000!!! Când vacile se scarpină, se lovesc și pot să-și piardă frecvent câte un crotaliu. Că doar nu sunt legate cu gâtarul. Absurditatea acestor sancțiuni îl costă pe fermier 500.000 lei. Asta e România, tovarăși!
Cornel Stroescu, liderul Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinți, a participat la consiliul director LAPAR. Recunoaște însă că a ajuns mai târziu la discuții și nu își amintește să se fi pus o asemenea problemă. El personal ar fi fost împotrivă. Și aceeași atitudine ar fi avut-o și pentru fermierii pe care-i reprezintă. Fermierii mehedințeni au nevoie de bani pentru înființarea culturilor de toamnă pentru că în Mehedinți i-a lovit atât seceta, cât și grindina.
Fermierul Nelu Cioroianu și-a făcut cruce când a auzit ce a propus liderul LAPAR. E prea apropiată această poziție de ceea ce propunea ministrul agriculturii cu câteva luni în urmă, când dădea vina tocmai pe procesul de acordare a avansului care ar fi blocat plata la timp a subvențiilor. Dar nu se mai miră de simbioza dintre președintele LAPAR și Achim Irimescu.
Cât privește îndoiala celor care întorc brazda an de an ca să culce sămânța pare să fie îndreptățită. Dovadă că sunt fermieri care nu au încasat toate subvențiile pe 2015 nici până acum și să se bazeze pe promisiunea lui Achim Irimescu că le va plăti pe cele pe 2016 până la Crăciun, e mai mult decât hilar. Să zicem că totuși va fi așa. Că Guvernul se va strofoca să achite aceste subvenții până la sfârșitul anului.
Mă întreb și eu, ca mulți femieri cu care am vorbit, cu cei circa 100.000 de fermieri care vor intra la control cum rămâne?!!! Chiar și fermierul Traian Ghinoiu, care spune că are unul din cei mai buni ani agricoli de când face agricultură, se gândește că dacă nu se vor da subvențiile, sau dacă va fi în eșantionul de control nu va fi de bine. Dar în principiu ar vrea să ia toți banii odată. Cam aceeași opinie o are și președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Arnaud Perrein, care subliniază însă că avansul ar fi mai fezabil pentru fermieri decât promisiunea că subvențiile vor fi plătite până la Crăciun.
Nici dânsul nu a fost consultat înainte dacă este sau nu de acord și nici nu a participat la consiliul director. Mi se pare că promisiunea APIA de a începe plata avansului după 16 octombrie este o rază de speranță pentru mulți fermieri mici și medii. Chiar și pentru unii mai mari, dar care au credite și obligații restante, ar fi o mană cerească. Ar răbda acele 2-3 luni până ar lua banii integral, dar nu pot avea siguranța că promisiunile actualului ministru ar mai putea fi imputabile noului Guvern care se va închega la sărbătorile de iarnă.
Astfel, Achim Irimescu ar avea o toamnă mai liniștită, iar fermierii o grijă în plus!