Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

UE simplifică procesul de aprobare şi autorizare a biopesticidelor

Publicat: 22 februarie 2022 - 12:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ca parte a tranziţiei către sisteme alimentare durabile şi de reducere a utilizării pesticidelor chimice în cadrul strategiei Farm to Fork, UE a făcut un pas important pentru a asigura accesul la produse biologice de protecţia plantelor pentru utilizarea în agricultură.

Statele membre au aprobat noi reguli pentru a facilita aprobarea microorganismelor pentru utilizare ca substanţe active în produsele de protecţia plantelor. Aceste noi reguli vor oferi fermierilor din UE opţiuni suplimentare pentru a înlocui produsele chimice existente în prezent.

pesticide_bReferindu-se la acest subiect, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: "Produsele biologice pot proteja culturile cu un risc mai mic pentru sănătatea umană sau pentru mediu. Sistemele alimentare sunt factori cheie ai schimbărilor climatice şi a degradării mediului şi trebuie să realizăm această tranziţie urgent. În cadrul strategiei Farm to Fork, ne-am angajat să reducem cu 50% utilizarea pesticidelor chimice până în 2030 şi, pentru a face acest lucru, este esenţial să oferim alternative care respectă planeta şi sănătatea. UE are printre cele mai înalte cerinţe de mediu şi un rol de lider în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului său alimentar".

Odată cu aplicarea noilor reguli, aprobarea microorganismelor şi autorizarea produselor biologice de protecţie a plantelor care le conţin vor fi semnificativ mai rapide. Acest lucru va asigura că noile soluţii biologice care pot înlocui substanţele chimice sunt introduse pe piaţă mai rapid. Noile reglementări vor pune în special proprietăţile biologice şi ecologice ale microorganismelor în centrul evaluării ştiinţifice a riscurilor, care trebuie să demonstreze siguranţa înainte ca microorganismele să poată fi aprobate ca substanţe active în produsele de protecţie a plantelor.

Vizualizat: 1431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

27 august 2023 - 19:08

Ministerul Agriculturii anunță că va continua programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon.

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

22 august 2023 - 23:31

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a răspuns fermierilor cu privire la reglementarea situației generate de liberalizarea importurilor produselor din Ucraina.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

14 iunie 2023 - 09:25

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

08 februarie 2023 - 13:10

Comisia Europeană a adoptat noi reguli care, odată aplicabile, vor reduce nivelurile maxime de reziduuri a două pesticide pe bază de neonicotinoide, despre care se spune că ar avea efecte negative asupra polenizatorilor.

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

24 ianuarie 2023 - 14:26

Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

18 noiembrie 2022 - 13:38

Ordonanța de Urgență 157/2022, care prevede acordarea către fermieri de despăgubiri de secetă, a fost publicată în Monitorul Oficial 1111 din data de 17 noiembrie 2022.

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

16 noiembrie 2022 - 13:19

Statele membre UE au blocat încă o dată propunerea Comisiei de a prelungi autorizaţia de introducere pe piaţă a erbicidului glifosat cu încă un an, dar executivul UE urmează să aprobe în continuare o reînnoire intermediară până la jumătatea lunii decembrie.

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

14 noiembrie 2022 - 23:24

Ministerul Agriculturii propune o serie de modificări ce vizează Programul naţional de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigaţii și infrastructurii de desecare și drenaj.

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

28 septembrie 2022 - 23:35

Comisia Europeană a anunţat că statele membre au sprijinit, pe 27 septembrie, propunerea Comisiei de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru două pesticide neonicotinoide - clotianidină şi tiametoxam - despre care se ştie că au efecte adverse asupra albinelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii