Adama
Agreena
AGRICOVER

Presiuni pe EFSA în domeniul organismelor modificate genetic

Publicat: 21 martie 2021 - 19:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul European a votat din nou cu o majoritate largă împotriva autorizării de noi varietăţi de plante modificate genetic, pe motiv că au fost identificate lacune substanţiale în evaluarea riscurilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Există o presiune tot mai mare asupra Comisiei UE pentru un control mult mai atent al constatărilor EFSA şi al cererilor de aprobare a introducerii pe piaţă a produselor transgenice. Parlamentarii europeni au identificat, se pare, anumite riscuri care au fost mult timp ignorate. De exemplu, faptul că toxinele Bt produse în plante pot fi mult mai toxice decât toxinele izolate, care sunt adesea utilizate pentru evaluarea riscurilor. Mai mult, se crede că toxinele Bt pot declanşa răspunsuri imune.

EFSA_bCererile au fost pentru importul de bumbac Monsanto / Bayer (destinat consumului alimentar şi furajer) şi pentru o varietate de porumb comercializată de Syngenta (ChemChina). Bumbacul modificat genetic GHB614 × T304-40 × GHB119 este rezistent la glufosinat şi glifosat şi produce două proteine insecticide, care sunt toxice pentru anumite larve lepidoptere care se hrănesc cu bumbac, în timp ce porumbul MZIR098 este rezistent la erbicidele care conţin glufosinat şi produce, de asemenea, două proteine insecticide care sunt toxice pentru anumite larve de coleoptere ce se hrănesc cu porumb.

„Dispoziţiile obligatorii din punct de vedere legal în evaluarea actuală a riscurilor impun ca testele de teren să fie efectuate în condiţii realiste reprezentative pentru condiţiile din ţările în care vor fi cultivate. Aceste dispoziţii sunt ignorate în mod obişnuit. Condiţiile realiste sunt, totuşi, necesare pentru a evalua impactul factorilor de mediu asupra expresiei genelor şi a compoziţiei plantelor. În majoritatea cazurilor, testele de teren se efectuează numai în SUA în situri agricole cu condiţii de mediu relativ similare. În plus, plantele sunt pulverizate cu cantităţi mult mai mici de erbicide decât s-ar aplica în condiţii practice. Schimbările climatice continue nu sunt luate în considerare, chiar dacă acest lucru determină condiţii specifice de stres pentru plante”, au argumentat parlamentarii europeni.

Vizualizat: 1172 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

NOU MADR: Lista culturilor protejate care primesc 1.000 euro/1.000 mp!

27 august 2023 - 19:08

Ministerul Agriculturii anunță că va continua programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon.

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

Ce se întâmplă ACUM cu despăgubirile de secetă ale fermierilor români!

22 august 2023 - 23:31

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a răspuns fermierilor cu privire la reglementarea situației generate de liberalizarea importurilor produselor din Ucraina.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

14 iunie 2023 - 09:25

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

08 februarie 2023 - 13:10

Comisia Europeană a adoptat noi reguli care, odată aplicabile, vor reduce nivelurile maxime de reziduuri a două pesticide pe bază de neonicotinoide, despre care se spune că ar avea efecte negative asupra polenizatorilor.

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

24 ianuarie 2023 - 14:26

Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

18 noiembrie 2022 - 13:38

Ordonanța de Urgență 157/2022, care prevede acordarea către fermieri de despăgubiri de secetă, a fost publicată în Monitorul Oficial 1111 din data de 17 noiembrie 2022.

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

16 noiembrie 2022 - 13:19

Statele membre UE au blocat încă o dată propunerea Comisiei de a prelungi autorizaţia de introducere pe piaţă a erbicidului glifosat cu încă un an, dar executivul UE urmează să aprobe în continuare o reînnoire intermediară până la jumătatea lunii decembrie.

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

14 noiembrie 2022 - 23:24

Ministerul Agriculturii propune o serie de modificări ce vizează Programul naţional de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigaţii și infrastructurii de desecare și drenaj.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii