Adama
AGRICOVER

Noi standarde privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente

Publicat: 02 aprilie 2020 - 18:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La aproape doi ani de la adoptarea actului normativ de către Comisia Europeană, începând cu 1 aprilie 2020 au intrat în vigoare noile norme privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente.

Potrivit reglementărilor care au fost aprobate prin vot în mai 2018 de către toate statele membre, originea ingredientului primar trebuie indicată atunci când ea nu coincide cu originea alimentului, pentru a nu induce în eroare consumatorii şi pentru a armoniza prezentarea acestor informaţii. Noul regulament promite să asigure "un nivel ridicat de transparenţă, oferind cetăţenilor UE informaţii clare despre originea alimentelor vândute pe piaţa UE".

alimente-01_bObiectivul este de a evita informaţiile înşelătoare sau potenţial înşelătoare cu privire la etichetarea produselor alimentare. Sunt oferite diverse opţiuni prin utilizarea uneia dintre aceste trei indicaţii: "UE", "Din afara UE" şi "UE şi din afara UE". Aşadar, conform noului standard, mărcile de identificare care însoţesc produsele alimentare nu sunt considerate o indicaţie a ţării de origine sau a locului de provenienţă.

"Ingredient primar" înseamnă ingredientul sau ingredientele dintr-un produs alimentar care reprezintă mai mult de 50% din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei cu denumirea produsului şi pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o menţiune cantitativă. Indicarea originii ingredientelor primare este un element cheie pentru consumatori pentru a accesa informaţii mai clare cu privire la produsele alimentare pe care le achiziţionează şi reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru operatorii alimentari pentru a-şi pune în valoare produsele.

Vizualizat: 2475 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

Limite stricte de reziduuri pentru pesticide!

08 februarie 2023 - 13:10

Comisia Europeană a adoptat noi reguli care, odată aplicabile, vor reduce nivelurile maxime de reziduuri a două pesticide pe bază de neonicotinoide, despre care se spune că ar avea efecte negative asupra polenizatorilor.

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

24 ianuarie 2023 - 14:26

Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

18 noiembrie 2022 - 13:38

Ordonanța de Urgență 157/2022, care prevede acordarea către fermieri de despăgubiri de secetă, a fost publicată în Monitorul Oficial 1111 din data de 17 noiembrie 2022.

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

16 noiembrie 2022 - 13:19

Statele membre UE au blocat încă o dată propunerea Comisiei de a prelungi autorizaţia de introducere pe piaţă a erbicidului glifosat cu încă un an, dar executivul UE urmează să aprobe în continuare o reînnoire intermediară până la jumătatea lunii decembrie.

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

14 noiembrie 2022 - 23:24

Ministerul Agriculturii propune o serie de modificări ce vizează Programul naţional de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigaţii și infrastructurii de desecare și drenaj.

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

28 septembrie 2022 - 23:35

Comisia Europeană a anunţat că statele membre au sprijinit, pe 27 septembrie, propunerea Comisiei de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru două pesticide neonicotinoide - clotianidină şi tiametoxam - despre care se ştie că au efecte adverse asupra albinelor.

Preț mai mic la energia electrică și pentru producătorii din agricultură și industria alimentară!

Preț mai mic la energia electrică și pentru producătorii din agricultură și industria alimentară!

27 septembrie 2022 - 19:45

Senatul a extins lista beneficiarilor de preţ plafonat pentru consumul de energie realizat până la 31 august 2023.

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

22 septembrie 2022 - 22:32

Începând cu 13 septembrie 2022, autoritățile publice și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații își pot crește cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, conform OUG 64/2022, dar fără a depăși valoarea sprijinului nerambursabil din noua versiune a PNDR 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii