Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Publicat: 28 martie 2020 - 12:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Când se va sfârşi criza generată de noul coronavirus nu ştim. Putem să bănuim, să calculăm, să sperăm... Acum, în plină pandemie, vedem cum ne comportăm, cum răspunde economia, cum funcţionează tratatele între state, relaţiile politice, acţiunile umanitare sau cum acţionează guvernele. Din păcate, nu cum ne aşteptam!

Orice criză creează şi oportunităţi

Va urma o criză economică în care unele afaceri vor dispărea şi, implicit, va creşte numărul şomerilor. Pe de altă parte, va exista o oportunitate pentru apariţia altor afaceri, a unor meserii noi şi a unor instrumente financiare la care acum poate nici nu ne gândim, dar care ar putea crea noi locuri de muncă.

Sectoare precum Sănătatea şi Agricultura vor fi în centrul atenţiei. Aici va fi nevoie de noi forme de sprijin şi va trebui creată o nouă structură de funcţionare pentru fiecare dintre sectoare. În domeniul agro-industriei va fi nevoie de o altă abordare din punct de vedere al investiţiilor şi al producţiei pe plan local.

Schimbări necesare

Cele trei mari direcţii de dezvoltare şi de schimbare a Uniunii Europene - Acordul Verde (Green Deal), Tranziţia Digitală şi Politica Agricolă Comună (PAC) - vor trebui să fie reconectate la realităţile post CoVid 19!

Mare parte din etapele acestor noi direcţii de dezvoltare vor fi accelerate. Realitatea acestor zile ne-a arătat că e nevoie de digitalizare în toate domeniile, de un grad foarte mare de interconectare a sectoarelor, a domeniilor, a tuturor aspectelor socio-economice.

Obiectivul Comisiei Europene de a creşte bunăstarea cetăţenilor şi de a avea primul continent neutru din punct de vedere climatic devine mai greu de atins, dar nu imposibil. Pentru asta, trebuie revizuite politicile şi măsurile prin care vom ajunge la acest obiectiv, măsuri care vor veni pe fondul unei crize economice şi a scăderii drastice a veniturilor tuturor. Prin urmare, e de aşteptat reducerea gradului de implicare financiară a statelor membre, fapt care se va resimţi şi în domenii ca cercetarea şi inovarea, domenii considerate “motoarele” transformării Europei pentru un viitor curat şi prosper pentru o nouă generaţie.

În ceea ce priveşte singura politică cu adevărat comună – Politica Agricolă Comună, vor trebui găsite şi alte surse de finanţare pentru plăţile directe şi dezvoltarea rurală, în afara bugetului alocat. Noile schemele de finanţare vor defini segmente din agricultură care devin foarte importante, chiar strategice. Ţinând cont şi de importanţa socio-economică a agriculturii, e posibilă chiar o schimbare în “filosofia” subvenţiei: sprijin pe hectar sau pe forţa de muncă? În acest fel, se revine la o idee mai veche lansată în spaţiul agricol european.

Armonizarea PAC cu prevederile din Acordul Verde va trebui făcută mai repede şi într-o proporţie mai mare. Unele direcţii ale Acordului Verde vor fi generatoare de schimbări la nivelul PAC. Vremurile nu prea au fost de partea producătorilor de hrană. Reforma PAC din 2013 a fost decisă în plină recesiune economică, iar “bazele” pentru viitoarea PAC se arată a nu fi foarte solide.

Un impuls neaşteptat va primi şi propunerea privind Viitorul Europei. Colaborarea, decizia şi acţiunea la nivel european ne-au arătat că rezultatele nu au fost cele aşteptate. În aceste condiţii, structurile instituţiilor europene vor suferi modificări, iar resetarea funcţionării lor se va produce mult mai repede decât se gândeau promotorii acestei idei.

Să ne uităm şi în grădina noastră

În România ar trebui - încă de pe acum - constituit un grup de specialişti independenţi, care să analizeze “răspunsurile” economiei la situaţia de criză majoră şi reacţia din societatea românească în această perioadă. Grupul va propune măsuri de adaptare, de schimbare, în toate domeniile economiei, în educaţie, sănătate şi în societate. Ce mult ar fi ajutat în aceste momente flexibilitatea sistemului economic, rapiditatea aplicării deciziilor şi supleţea relaţiilor între instituţiile statului. Este o nevoie uriaşă de creştere a încrederii în instituţiile statului.

La nivelul relaţiilor economice, al funcţionării pieţei de la noi, am văzut o dependenţă aproape totală de „importuri”, de alte pieţe. Asta arată vulnerabilitatea sistemului care a funcţionat până acum.

Sectorul agricol cu al sau „potenţial uriaş, dar încă nevalorificat” va trebui regândit. Dimensiunea fermelor agricole, responsabilitatea lor în comunităţile în care activează, rolul fermelor de familie, mecanismele de piaţă funcţională, toate acestea ar trebui să facă obiectul unei analize post CoVid-19! Viitorul Plan Naţional Strategic de dezvoltare a agriculturii şi zonelor rurale va trebui aşezat pe alte coordonate, pe direcţii noi scoase la iveală de această criză majoră.

În aceste momente grele observăm cât de importantă este o reţea modernă de transport: calea ferată, infrastructura rutieră, transportul fluvial! Dunărea parcurge, de la intrarea în ţară şi până la vărsare, peste 1.000 km, cel mai lung traseu printr-o ţară riverană. Practic, curg banii pe Dunăre şi noi nu facem nimic, dar nimic!

Sper ca, până la urmă, vom fi învăţat ceva din tragedia CoVid-19!

Gabriel GHERGHESCU
Consilier Cabinet Europarlamentar Dacian Cioloş

bani pentru agricultura_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 3189 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

06 august 2020 - 10:48

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că efectuează plățile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.01. – 31.03.2020 (trimestrul I/2020). Prețul pe litrul de motorină plătit fermierilor este mai mic prin comparație cu prețul de anul trecut.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

04 august 2020 - 16:29

SUBVENȚII APIA 2020! Toți fermierii români așteaptă plata avansului la subvențiile agricole care li se cuvin pentru anul 2020. Anul trecut, în 2019, plata avansului la subvenții a fost demarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe data de 16 octombrie. Când va începe APIA plata avansului la subvențiile agricole din acest an? Anunțul e făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

04 august 2020 - 13:44

AVANS SUBVENȚII APIA 2020! Plata avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an, nu depinde de finalizarea verificărilor pe care le desfășoară, în această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Toți fermieriiâ, și cei din eșantionul de control, vor intra pe listele de plată avans APIA. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

04 august 2020 - 13:27

VIN BANII! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în urmă cu puțin timp, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi, 4 august 2020, în conturile fermierilor, ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului I al anului 2020.

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

05 mai 2020 - 15:12

URCATUL OILOR LA MUNTE. Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus schimbă şi tradiţiile crescătorilor de ovine.

FENDT şi-a reluat activitatea la fabricile din Germania

FENDT şi-a reluat activitatea la fabricile din Germania

04 mai 2020 - 18:27

Producătorul de tractoare şi utilaje agricole FENDT a anunţat reluarea producţiei la o serie de linii de asamblare din Germania, care au fost închise temporar din cauza pandemiei de Covid-19.

LEGUMICULTORII, AMENINŢAŢI de CRIZĂ. Malagrow România: Doar agricultorii PROFESIONIŞTI vor rămâne în COMPETIŢIE!

LEGUMICULTORII, AMENINŢAŢI de CRIZĂ. Malagrow România: Doar agricultorii PROFESIONIŞTI vor rămâne în COMPETIŢIE!

29 aprilie 2020 - 19:01

CALITATE MAXIMĂ CU COSTURI MICI, Producătorii de legume care nu oferă calitatea maximă la cel mai scăzut preţ nu vor face faţă competiţiei şi nu vor rezista pe piaţă, în contextul actualei crize economice, consideră Csaba Éber, directorul comercial al companiei Malagrow.

Rusia suspendă exporturile de cereale

Rusia suspendă exporturile de cereale

27 aprilie 2020 - 12:30

Ministerul rus al agriculturii a anunțat duminică (26 aprilie) că suspendă exportul de grâu, porumb, secară şi orz până la 1 iulie, aparent ignorând avertismentele organizațiilor internaționale care cer țărilor să nu perturbe lanțurile globale de aprovizionare cu alimente în timpul pandemiei actuale COVID-19.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii