KWS+
Reclama header after big part 2

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Publicat: 28 martie 2020 - 12:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Când se va sfârşi criza generată de noul coronavirus nu ştim. Putem să bănuim, să calculăm, să sperăm... Acum, în plină pandemie, vedem cum ne comportăm, cum răspunde economia, cum funcţionează tratatele între state, relaţiile politice, acţiunile umanitare sau cum acţionează guvernele. Din păcate, nu cum ne aşteptam!

Orice criză creează şi oportunităţi

Va urma o criză economică în care unele afaceri vor dispărea şi, implicit, va creşte numărul şomerilor. Pe de altă parte, va exista o oportunitate pentru apariţia altor afaceri, a unor meserii noi şi a unor instrumente financiare la care acum poate nici nu ne gândim, dar care ar putea crea noi locuri de muncă.

Sectoare precum Sănătatea şi Agricultura vor fi în centrul atenţiei. Aici va fi nevoie de noi forme de sprijin şi va trebui creată o nouă structură de funcţionare pentru fiecare dintre sectoare. În domeniul agro-industriei va fi nevoie de o altă abordare din punct de vedere al investiţiilor şi al producţiei pe plan local.

Schimbări necesare

Cele trei mari direcţii de dezvoltare şi de schimbare a Uniunii Europene - Acordul Verde (Green Deal), Tranziţia Digitală şi Politica Agricolă Comună (PAC) - vor trebui să fie reconectate la realităţile post CoVid 19!

Mare parte din etapele acestor noi direcţii de dezvoltare vor fi accelerate. Realitatea acestor zile ne-a arătat că e nevoie de digitalizare în toate domeniile, de un grad foarte mare de interconectare a sectoarelor, a domeniilor, a tuturor aspectelor socio-economice.

Obiectivul Comisiei Europene de a creşte bunăstarea cetăţenilor şi de a avea primul continent neutru din punct de vedere climatic devine mai greu de atins, dar nu imposibil. Pentru asta, trebuie revizuite politicile şi măsurile prin care vom ajunge la acest obiectiv, măsuri care vor veni pe fondul unei crize economice şi a scăderii drastice a veniturilor tuturor. Prin urmare, e de aşteptat reducerea gradului de implicare financiară a statelor membre, fapt care se va resimţi şi în domenii ca cercetarea şi inovarea, domenii considerate “motoarele” transformării Europei pentru un viitor curat şi prosper pentru o nouă generaţie.

În ceea ce priveşte singura politică cu adevărat comună – Politica Agricolă Comună, vor trebui găsite şi alte surse de finanţare pentru plăţile directe şi dezvoltarea rurală, în afara bugetului alocat. Noile schemele de finanţare vor defini segmente din agricultură care devin foarte importante, chiar strategice. Ţinând cont şi de importanţa socio-economică a agriculturii, e posibilă chiar o schimbare în “filosofia” subvenţiei: sprijin pe hectar sau pe forţa de muncă? În acest fel, se revine la o idee mai veche lansată în spaţiul agricol european.

Armonizarea PAC cu prevederile din Acordul Verde va trebui făcută mai repede şi într-o proporţie mai mare. Unele direcţii ale Acordului Verde vor fi generatoare de schimbări la nivelul PAC. Vremurile nu prea au fost de partea producătorilor de hrană. Reforma PAC din 2013 a fost decisă în plină recesiune economică, iar “bazele” pentru viitoarea PAC se arată a nu fi foarte solide.

Un impuls neaşteptat va primi şi propunerea privind Viitorul Europei. Colaborarea, decizia şi acţiunea la nivel european ne-au arătat că rezultatele nu au fost cele aşteptate. În aceste condiţii, structurile instituţiilor europene vor suferi modificări, iar resetarea funcţionării lor se va produce mult mai repede decât se gândeau promotorii acestei idei.

Să ne uităm şi în grădina noastră

În România ar trebui - încă de pe acum - constituit un grup de specialişti independenţi, care să analizeze “răspunsurile” economiei la situaţia de criză majoră şi reacţia din societatea românească în această perioadă. Grupul va propune măsuri de adaptare, de schimbare, în toate domeniile economiei, în educaţie, sănătate şi în societate. Ce mult ar fi ajutat în aceste momente flexibilitatea sistemului economic, rapiditatea aplicării deciziilor şi supleţea relaţiilor între instituţiile statului. Este o nevoie uriaşă de creştere a încrederii în instituţiile statului.

La nivelul relaţiilor economice, al funcţionării pieţei de la noi, am văzut o dependenţă aproape totală de „importuri”, de alte pieţe. Asta arată vulnerabilitatea sistemului care a funcţionat până acum.

Sectorul agricol cu al sau „potenţial uriaş, dar încă nevalorificat” va trebui regândit. Dimensiunea fermelor agricole, responsabilitatea lor în comunităţile în care activează, rolul fermelor de familie, mecanismele de piaţă funcţională, toate acestea ar trebui să facă obiectul unei analize post CoVid-19! Viitorul Plan Naţional Strategic de dezvoltare a agriculturii şi zonelor rurale va trebui aşezat pe alte coordonate, pe direcţii noi scoase la iveală de această criză majoră.

În aceste momente grele observăm cât de importantă este o reţea modernă de transport: calea ferată, infrastructura rutieră, transportul fluvial! Dunărea parcurge, de la intrarea în ţară şi până la vărsare, peste 1.000 km, cel mai lung traseu printr-o ţară riverană. Practic, curg banii pe Dunăre şi noi nu facem nimic, dar nimic!

Sper ca, până la urmă, vom fi învăţat ceva din tragedia CoVid-19!

Gabriel GHERGHESCU
Consilier Cabinet Europarlamentar Dacian Cioloş

bani pentru agricultura_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 3620 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii