Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Publicat: 28 martie 2020 - 12:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Când se va sfârşi criza generată de noul coronavirus nu ştim. Putem să bănuim, să calculăm, să sperăm... Acum, în plină pandemie, vedem cum ne comportăm, cum răspunde economia, cum funcţionează tratatele între state, relaţiile politice, acţiunile umanitare sau cum acţionează guvernele. Din păcate, nu cum ne aşteptam!

Orice criză creează şi oportunităţi

Va urma o criză economică în care unele afaceri vor dispărea şi, implicit, va creşte numărul şomerilor. Pe de altă parte, va exista o oportunitate pentru apariţia altor afaceri, a unor meserii noi şi a unor instrumente financiare la care acum poate nici nu ne gândim, dar care ar putea crea noi locuri de muncă.

Sectoare precum Sănătatea şi Agricultura vor fi în centrul atenţiei. Aici va fi nevoie de noi forme de sprijin şi va trebui creată o nouă structură de funcţionare pentru fiecare dintre sectoare. În domeniul agro-industriei va fi nevoie de o altă abordare din punct de vedere al investiţiilor şi al producţiei pe plan local.

Schimbări necesare

Cele trei mari direcţii de dezvoltare şi de schimbare a Uniunii Europene - Acordul Verde (Green Deal), Tranziţia Digitală şi Politica Agricolă Comună (PAC) - vor trebui să fie reconectate la realităţile post CoVid 19!

Mare parte din etapele acestor noi direcţii de dezvoltare vor fi accelerate. Realitatea acestor zile ne-a arătat că e nevoie de digitalizare în toate domeniile, de un grad foarte mare de interconectare a sectoarelor, a domeniilor, a tuturor aspectelor socio-economice.

Obiectivul Comisiei Europene de a creşte bunăstarea cetăţenilor şi de a avea primul continent neutru din punct de vedere climatic devine mai greu de atins, dar nu imposibil. Pentru asta, trebuie revizuite politicile şi măsurile prin care vom ajunge la acest obiectiv, măsuri care vor veni pe fondul unei crize economice şi a scăderii drastice a veniturilor tuturor. Prin urmare, e de aşteptat reducerea gradului de implicare financiară a statelor membre, fapt care se va resimţi şi în domenii ca cercetarea şi inovarea, domenii considerate “motoarele” transformării Europei pentru un viitor curat şi prosper pentru o nouă generaţie.

În ceea ce priveşte singura politică cu adevărat comună – Politica Agricolă Comună, vor trebui găsite şi alte surse de finanţare pentru plăţile directe şi dezvoltarea rurală, în afara bugetului alocat. Noile schemele de finanţare vor defini segmente din agricultură care devin foarte importante, chiar strategice. Ţinând cont şi de importanţa socio-economică a agriculturii, e posibilă chiar o schimbare în “filosofia” subvenţiei: sprijin pe hectar sau pe forţa de muncă? În acest fel, se revine la o idee mai veche lansată în spaţiul agricol european.

Armonizarea PAC cu prevederile din Acordul Verde va trebui făcută mai repede şi într-o proporţie mai mare. Unele direcţii ale Acordului Verde vor fi generatoare de schimbări la nivelul PAC. Vremurile nu prea au fost de partea producătorilor de hrană. Reforma PAC din 2013 a fost decisă în plină recesiune economică, iar “bazele” pentru viitoarea PAC se arată a nu fi foarte solide.

Un impuls neaşteptat va primi şi propunerea privind Viitorul Europei. Colaborarea, decizia şi acţiunea la nivel european ne-au arătat că rezultatele nu au fost cele aşteptate. În aceste condiţii, structurile instituţiilor europene vor suferi modificări, iar resetarea funcţionării lor se va produce mult mai repede decât se gândeau promotorii acestei idei.

Să ne uităm şi în grădina noastră

În România ar trebui - încă de pe acum - constituit un grup de specialişti independenţi, care să analizeze “răspunsurile” economiei la situaţia de criză majoră şi reacţia din societatea românească în această perioadă. Grupul va propune măsuri de adaptare, de schimbare, în toate domeniile economiei, în educaţie, sănătate şi în societate. Ce mult ar fi ajutat în aceste momente flexibilitatea sistemului economic, rapiditatea aplicării deciziilor şi supleţea relaţiilor între instituţiile statului. Este o nevoie uriaşă de creştere a încrederii în instituţiile statului.

La nivelul relaţiilor economice, al funcţionării pieţei de la noi, am văzut o dependenţă aproape totală de „importuri”, de alte pieţe. Asta arată vulnerabilitatea sistemului care a funcţionat până acum.

Sectorul agricol cu al sau „potenţial uriaş, dar încă nevalorificat” va trebui regândit. Dimensiunea fermelor agricole, responsabilitatea lor în comunităţile în care activează, rolul fermelor de familie, mecanismele de piaţă funcţională, toate acestea ar trebui să facă obiectul unei analize post CoVid-19! Viitorul Plan Naţional Strategic de dezvoltare a agriculturii şi zonelor rurale va trebui aşezat pe alte coordonate, pe direcţii noi scoase la iveală de această criză majoră.

În aceste momente grele observăm cât de importantă este o reţea modernă de transport: calea ferată, infrastructura rutieră, transportul fluvial! Dunărea parcurge, de la intrarea în ţară şi până la vărsare, peste 1.000 km, cel mai lung traseu printr-o ţară riverană. Practic, curg banii pe Dunăre şi noi nu facem nimic, dar nimic!

Sper ca, până la urmă, vom fi învăţat ceva din tragedia CoVid-19!

Gabriel GHERGHESCU
Consilier Cabinet Europarlamentar Dacian Cioloş

bani pentru agricultura_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 3444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

23 octombrie 2020 - 07:55

PARLAMENTUL EUROPEAN A SCHIMBAT DATA DE REFERINȚĂ! Ce nu a reușit ministrul agriculturii, Adrian Oros, să facă la Consiliul AGRIFISH, ținut la Luxembourg în zilele de 19 și 20 octombrie 2020, au reușit europarlamentarii români. Ministrul agriculturii a comunicat aseară, 22 octombrie 2020, că noua data de referință pentru ajutorul acordat bovinelor de carne este anul 2018. Vechea data de referință era 31 ianuarie 2013.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii