Sfintele Pasti reprezinta cea mai importanta sarbatoare din viata crestinilor, prin miracolul si minunea cea mare a Invierii lui Iisus Hristos, cu atat mai mult cu cat ea apartine primaverii - anotimpul innoirii, al renasterii naturii.
9 L Saptamana Patimilor - Lunea Mare; Sfantul Mucenic Eupsihie
10 M Talcuirea Evangheliei din Martea Mare; Denie; Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie
11 M † Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare; Denie; Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantului Farmutie
12 J † Joia din Saptamana Patimilor ; Sfantul Mucenic Sava de la Buzau Post
13 V Vinerea Mare - moartea si ingroparea Domnului; Sfantul Mucenic Artemon Post negru
14 S Coborarea la iad a Mantuitorului; Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
15 D † Invierea Domnului - Sfintele Pasti; Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim - Ap. Fapte I, 1-8Ev. Ioan I, 1-17
Predica la Invierea Domnului - Ap. Fapte I, 1-8Ev. Ioan I, 1-17
Sfintele Pasti - tradiţii şi simboluri
Sfintele Pasti reprezinta cea mai importanta sarbatoare din viata crestinilor, prin miracolul si minunea cea mare a Invierii lui Iisus Hristos, cu atat mai mult cu cat ea apartine primaverii - anotimpul innoirii, al renasterii naturii, al purificarii sufletesti si al inseninarii spirituale.
Este ziua in care intreaga familie, cu mic, cu mare, participa la pregatirile traditionale ce includ mesele festive, in meniul carora se afla la loc de cinste borsul de miel, drobul, stufatul de miel, friptura, mamaliguta, cozonacul, placinta, pasca si vinul rosu.
Ouale rosii
Simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea Sa din morti. Oul, el insusi purtator de viata, este simbolul regenerarii, al purificarii si al vesniciei. De aceea, cand se sparg ouale prin ciocnire, se spune: ”Hristos a Inviat!”, ”Adevarat a Inviat!”, iar in perioada Pastelui, crestinii folosesc aceste cuvinte, drept salut. Culoarea rosie a oualor simbolizeaza sangele lui Iisus.
In traditiile populare, exista o multime de legende despre ouale rosii. Se spune ca la rastignirea lui Hristos, Sfanta Maria a pus un cos de oua sub cruce, ca sa-i imbuneze pe soldati. Stand la picioarele Domnului, acestea au fost inrosite de sangele Lui. O alta legenda povesteste ca o precupeata care vindea oua in piata, la aflarea vestii Invierii lui Iisus a zis:”Cand ouale astea se vor inrosi, atunci voi crede!”. Si ouale s-au inrosit! Exista credinta ca cei care ciocnesc oua se vor intalni pe lumea cealalta.
Pasca
Pasca este un fel de cozonac cu branza care se coace o singura data pe an, de Pasti. Are forma rotunda pentru ca, se zice, scutecele lui Hristos au fost rotunde, o cruce la mijloc si aluat impletit pe margini. Legenda spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit la un om foarte primitor. Cand sa plece, acesta le-a pus in traista paine pentru drum, fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi Pastele (era vorba despre Pesah, pastele evreilor, cand acestia sarbatoresc eliberarea din robia egipteana), Hristos le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista. Cautand, apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci, fac femeile pasca.
Mielul
Il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, care S-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza din secolul 17. Ulterior, mielul fript a devenit felul principal al mesei de Paste.
Tot ca simboluri ale Pastelui mai sunt cunoscute: crucea, lumanarea de Inviere, iepurasul.
Crucea
Este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, al jertfei lui Iisus pentru salvarea omenirii. Imparatul Constantin a declarat-o in cadrul Consiliului de la Niceea simbol al crestinatatii, inca din anul 325 d.H.
Lumanarea de inviere
In noaptea Invierii, fiecare participant la slujba trebuie sa aiba cu el o lumanare pe care o aprinde si o tine aprinsa tot timpul savarsirii Sfintei Invieri. Dupa Inviere, fiecare se intoarce cu lumanarea aprinsa acasa. Se spune ca se aduce lumina Invierii sau vestea miracolului. Lumanarea se pastreaza tot timpul anului, aprinzandu-se ori de cate ori se abate vreo nenorocire asupra familiei, membrii acesteia fiind astfel calauziti de lumina.
Iepurasul
Se presupune ca acest simbol pascal isi are originea in credintele precristiane ale fertilitatii. Iepurele, cel mai fertil animal, era vazut ca un simbol al renasterii intregii naturi in aceasta perioada a primaverii. Prima aparitie a iepurasului, ca simbol al Pastelui, a avut loc in Germania, fiind mentionat in scrieri in jurul anului 1500. Si tot in Germania, la inceputul secolului 17, au aparut primii iepurasi comestibili, facuti din aluat si zahar. Emigrantii germani au dus si in America traditia iepurasului de Paste care ofera oua vopsite copiilor cuminti.
Sursa: www.sfintele-pasti.com