În comuna arădeană Macea s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică cea de a treia ediţie a „Festivalului Părădăicilor”(al roşiilor, în dialect local), gazda evenimentului fiind Castelul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Cu acest prilej au participat legumicultori din localitate şi din oraşul Curtici. Aceştia au oferit spre vânzare: roşii, ardei, vinete, gulii, pepeni verzi, pepeni galbeni, ş.a.m.d., din recolta proprie, iar la unul dintre standuri doi localnici au preparat bulion în mod tradiţional, la faţa locului. De asemenea, au fost prezenţi producători ai unor produse tradiţionale din judeţul Arad, cum ar fi prăjitura cu bulion de Macea, salamul de Nădlac, pâinea de Pecica, răchia de Bârsa, plăcinta întinsă de Turnu, brânza telemea de Şofronea şi magiunul de prune.
„Am dorit ca prin această expoziţie de produse agricole să prezentăm rodul muncii legumicultorilor din localitate, să dovedim că roşiile noastre - zona fiind renumită prin roşiile produse aici - sunt nu doar frumoase, ci şi foarte gustoase, spre deosebire de cele importate de nu ştiu unde”, a declarat primarul comunei Macea.
În prima zi a festivalului a avut loc un simpozion pe teme de agricultură la care au participat specialişti în agricultură şi producători agricoli din zonă, reprezentanţi ai Direcţiei de Dezvoltare Agricolă şi Rurală, responsabili pentru implementarea proiectelor europene, organizatorii propunându-şi să vină în sprijinul localnicilor şi să le arate cum pot accesa fonduri europene.
„Aproape toţi legumicultorii din comună îndeplinesc condiţiile pentru a putea accesa fonduri europene pentru înfiinţarea unor ferme de subzistenţă, lucru care le-ar aduce în buzunare câteva mii de euro anual. De asemenea, aceştia trebuie făcuţi să înţeleagă că le-ar fi mult mai uşor în ceea ce priveşte valorificarea produselor, dacă s-ar uni într-o cooperativă”, a precizat unul dintre organizatorii manifestărilor de la Macea.
Tot în prima zi a festivalului a avut loc un concurs de pescuit, iar seara, la Căminul Cultural din localitate, a avut loc tradiţionalul bal. După premierea standurilor cu cele mai frumoase produse expuse, a urmat un amplu program artistic, susţinut de solişti şi ansambluri folclorice din judeţul Arad.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean, Primăria Macea, Consiliul Local Macea şi UVVG Arad, ne informează Agerpres.