Fermierii şi autorităţile locale din judeţul Mehedinţi s-au întâlnit joi, la Drobeta Turnu Severin, la un simpozion cu tema "Agricultura mehedinţeană, încotro?".
Întâlnirea a fost organizată de Camera pentru agricultură din Mehedinţi în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor Agricoli din judeţ şi a avut drept scop identificarea atât a problemelor cu care se confruntă agricultorii, cât şi a unor soluţii de redresare a infrastructurii agricole.
Preşedintele Camerei pentru agricultură Mehedinţi, Cornel Stroescu, a declarat că întâlnirea cu fermierii a oferit prilejul responsabililor din instituţiile agricole de stat să prezinte noile proceduri de obţinere a subvenţiilor atât pentru culturi, cât şi pentru sistemele de irigaţii. “S-a scos în evidenţă faptul că agricultorii mehedinţeni nu beneficiază de credite bancare avantajoase şi că impozitele pe veniturile obţinute în anul agricol 2012-2013 au fost supradimensionate. Scriptic impozitele s-au calculat la o valoare, iar ei au vândut pe piaţă cu circa 40% mai puţin decât cele stabilite de autorităţile fiscale”, a precizat Stroescu.
Baciu: Este o necesitate ca în România să fie rezolvată problema cadastrului
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a spus că este o necesitate ca în România să fie rezolvată problema cadastrului, de aceasta depinzând reuşita strategiilor agricole. El a precizat că se impune ca autorităţile de stat să gestioneze corespunzători banii prevăzuţi în PNDR şi să fie promovate şi finanţate numai acele proiecte propuse de entităţile agricole care rezolvă nevoile comunităţilor. “Din discuţiile avute cu agricultorii mehedinţeni am luat act de faptul că sunt interesaţi de refacerea sistemelor de irigaţii. Îi vom sprijini pentru ca înspre această infrastructură să fie dirijate fonduri europene nerambursabile, atât de necesare pentru producţia de cereale şi legume, cât şi pentru stoparea fenomenului de deşertificare din sudul judeţului Mehedinţi”, a concluzionat Laurenţiu Baciu. sursa:Agerpres