Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) a organizat pe data de 6 martie 2012, o conferinţă pe tema „Perspectivele filierei de cereale din România”, iar Euralis Seminţe a participat la conferinţă în calitate de furnizor de genetică ultra-performantă pentru filiera de cereale din România.
Arnaud Van-Strien, Preşedinte Grup de Lucru Agricol şi Agro-Alimentar CCIFER, a deschis sesiunea de comunicări de la Hotel Pullman din capitală spunând că obiectivul principal al acestei întâlniri este schimbul de bune practici între România şi Franţa şi analizarea evoluţiei filierei cerealiere atât în România cât şi în Franţa.
Pierre Schwartz, Consilier Agricol Serviciul Economic la Ambasada Franţei din Bucureşti a făcut o prezentare generală a ceea ce înseamnă filiera de cereale. „România se află pe locul 5 în clasamentul european al suprafeţelor cultivate cu cereale, iar în 2008 a redevenit un exportator net de cereale”, a spus domnul consilier. Pierre Schwartz a mai ţinut să precizeze şi faptul că, în România, crearea filierelor de cereale este susţinută şi de faptul că industria de panificaţie este foarte bine dezvoltată datorită multitudinii de fabrici de procesare a cerealelor.
Kharim Kheirat, Director general ICAP România, a spus că în România există 11.707 companii în domeniul cerealelor aspect care, de asemenea, vine în sprijinul constituirii filierei de cereale. Totodată, prezenţa franceză este deosebit de pregnantă în agricultura românească iar schimbul de experienţe se va face cu uşurinţă. „Preţul cerealelor va fi sprijinit în situaţia nefericită în care acesta ar fi în pericol să cadă”, a spus Adriana Chirea, reprezentantul APIA la conferinţa CCIFER.
Florin Constantin, Country Manager România & Bulgaria Euralis Semences a fost cel care a deschis sesiunea de studii de caz din cadrul conferinţei. „Fermierul trebuie să semene produsul bun la un preţ bun. În Franţa, legea modernizării agriculturii reglementează faptul că fermierul cultivă ceea ce piaţa şi industria are nevoie. Fermierul are menirea de a asigura cerinţele industriei. În Franţa există noţiunea de agricultură integrată prin faptul că există un ciclu de producţie-transformare-distribuţie a unor game de produse agricole”, a spus Florin Constantin. Acesta a continuat cu prezentarea companiei Euralis, de la origini şi până astăzi. Faptul că Euralis este o cooperativă ce cuprinde 15.000 de fermeri ar putea constitui un model pentru România.
În România, filierele sunt mecanisme contractuale între producători şi procesatori. Ele există. Aduc previzibilitate fermierilor dar e necesară şi integrarea fermierilor în grupări de producători sau chiar cooperative. Cooperativele asociază producătorii într-o formă mai perenă decât filiere, fiind vorba de o forţă de guvernanţă solidă, care în Franţa durează de foarte mulţi ani şi fac fermierii să prospere. La noi s-au creat cooperative deocamdată doar pentru achiziţia de inputuri, mai rămâne ca fermierii asociaţi să îşi pună în comun mijloacele de producţie şi să îşi valorizeze în comun producţia. Acesta e principalul challenge al fermierilor din România în drumul lor spre o integrare mai bună şi mai multă previzibilitate.
Euralis este implicată la ora actuală în existenţa filierei de cereale din România deoarece este furnizorul de genetică pentru filiera high-oleică care are la celălalt capăt consumatorul de cereale oleaginoase Expur din Slobozia. Euralis furnizează hibrizi de floarea-soarelui Clearfield high-oleici iar producţia de la fermieri este preluată în întregime de Expur spre procesare. Faptul că Expur, parte a grupului Sofiproteol, se află, în România, în mijlocul filierei de cereale oleaginoase a fost precizat şi de către directorul Financiar al Expur România, Frederic Randag.
Pe lângă Expur şi Euralis, la partea studiilor de caz din cadrul conferinţei, a mai intervenit şi Directorul General al Soufflet Agro România, Pierre-Francois Mathieu. Acesta a ţinut să explice în ce constă activitatea Soufflet în România. Astfel, Soufflet Agro, contractează orzul după care colectează cantităţile contractate de la fermierii cultivatori şi îl prelucrează pentru a obţine produsul finit, malţ de bere. Şi pentru Soufflet este necesară prezenţa în această filieră cerealieră pentru a avea în orice moment siguranţa existenţei materiei prime de care are nevoie.
Seara s-a încheiat într-o notă relaxată, oaspeţii fiind invitaţi să deguste sortimentul de foie gras Rougie, oferit de Euralis Semences, pe parcursul cocktail-ului organizat de CCIFER. Rougie este marcă de top de foie gras a Grupului Euralis, acesta fiind cel mai mare producător de foie gras din lume cu fabrici pe trei continente.
Georgiana STROE (P.R, Comunicare şi Relaţii cu presa Euralis)