Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este sărbătorit pe 6 decembrie. A trăit la sfârşitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. S-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.
Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite şi mai răspândite. El este format din cuvintele greceşti: nike - victorie, biruinţa şi laos - popor, şi are înţelesul de “om ce face parte dintr-un popor victorios”. Născut într-o familie bogată, renunţă la toată averea după moartea părinţilor săi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte aceasta demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. A păstorit într-o vreme când învăţăturile greşite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate. A participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea în anul 325, unde a fost condamnată erezia lui Arie, care susţinea că Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Obiceiuri de Moş Nicolae
Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae şi atât de încăpăţânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul Sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători să li se dea un băţ în semn de avertisment.
Menţionăm că în colindele româneşti se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr. Bătrânii noştri spuneau că Sfântul Nicolae are printre darurile sale şi o joardă. Iar dacă era pusă în apă şi înflorea până la Naşterea Domnului, însemna că Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.
Nu se cunoaşte anul în care Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice. Se crede că a murit în perioada anilor 340-350, pe 6 decembrie.
Sfântul Nicolae, adevăratul Moş Crăciun
Adevăratul Moş Crăciun, cel din tradiţia Bisericii, este Sfântul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. Moş Crăciun îmbrăcat în veşmânt roşu, având barba şi călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moş Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfântul Nicolae.
Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae este cel care a salvat trei fete de la prostituţie cu ajutorul unor pungi cu bani aruncate noaptea, pe fereastra casei în care ele locuiau. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae (5 decembrie), cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.
Sfântul Nicolae se numeşte în credinţă populară Sân-Nicoară. El păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miază-noapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură.
De Sfântul Nicolae peste 800 000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbaţi (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola). Dintre aceste prenume, cel mai răspândit este Nicolae/Nicolaie, aparţinând unui număr de 353.415 bărbaţi, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei. sursa: crestinortodox.ro
Ferma Media Grup urează La mulţi ani celor ce poartă numele Sfântului Nicolae!