Adama
Vinasa Rompak

Tineri Lideri pentru Agricultură, un program unic în Europa. Înscrierile se încheie în 20 august

Publicat: 18 august 2021 - 19:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Europa şi România se confruntă cu o criză majoră de resurse umane în agricultură. Lipsa de atractivitate pentru acest domeniu este amplificată în România de fenomenul migrării forţei de muncă.

Răspunsul la această criză constă în pregătirea viitoarei generaţii de antreprenori în agricultură, cea mai sigură investiţie pentru a performa în acest domeniu economic. În acest context, Clubul Fermierilor Români a venit cu o alternativă unică pe piaţa românească - programul "Tineri Lideri pentru Agricultură".

interviu cu Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români
reporter: Nicoleta Dragomir

Cine se poate înscrie în acest program? Care sunt principalele cerinţe legate de vârstă, studii, apartenenţa la un anumit grup tematic sau social?
FLORIAN CIOLACU: Programul de pregătire ”Tineri Lideri pentru Agricultură” se adresează copiilor de fermieri, absolvenţi de facultate, cu vârsta până la 35 de ani, care sunt implicaţi alături de părinţi în afacerea de familie sau intenţionează să-şi dezvolte o afacere în agricultură. În program se pot înscrie tineri indiferent de facultatea absolvită, mărimea fermei sau tipul de afacere agricolă. Este necesar ca exploataţia agricolă să fie înscrisă la APIA.

Absolventi seria II program CFRO Tineri Lideri pentru Agricultura_b


Care este durata programului şi ce competenţe dobândeşte participantul la finalizarea lui? Va primi şi o certificare profesională?
FLORIAN CIOLACU: Programul pregăteşte noua generaţie de antreprenori în agricultură, cu o viziune integrată de business, pentru a creşte competitivitatea în acest domeniu şi pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor. Cursurile se desfăşoară în perioada septembrie 2021 - mai 2022, la Bucureşti, câte o săptămână pe lună, iar participarea este obligatorie.
Cursurile sunt interactive, cu activităţi practice şi studii de caz. Tinerii vor dobândi abilităţi şi cunoştinţe privind administrarea afacerii, management strategic, leadership, comunicare şi vorbit în public, diplomaţie şi protocol, vânzare şi tehnici de negociere, marketing în agribusiness, resurse umane, legislativ-juridic, fiscal-audit, tehnologie. Participanţii vor avea ocazia să pună în practică ceea ce au învăţat în cadrul simulărilor de business incluse în programă, vor lucra la un plan de dezvoltare personală şi la un plan de dezvoltare a afacerii.
Avem în vedere certificarea programului, pentru a oferi participanţilor o diplomă recunoscută de instituţiile naţionale şi pentru a certifica abilităţile dobândite prin parcurgerea programului.

Cum se desfăşoară concret programul? Care sunt principalele etape?
FLORIAN CIOLACU: Pentru fiecare serie avem câteva etape pe care le parcurgem în fiecare an: perioada de înscriere (care este o activitate continuă), întâlniri de cunoaştere cu tinerii care au aplicat pentru program (care se desfăşoară pe timpul verii), selectarea şi anunţarea participanţilor şi lansarea programului pentru o nouă serie. Anul acesta cursurile încep pe 27 septembrie şi se vor încheia în luna mai 2022.
În această perioadă se desfăşoară interviurile de cunoaştere cu tinerii care s-au înscris pentru seria III a programului. Aşteptăm în continuare înscrierile celor interesaţi până la 20 august, prin completarea formularului disponibil pe site-ul Clubului (https://cfro.ro/formular-inscriere-in-program-2021/).

Unde au loc diferitele etape ale proiectului? Cu ce instituţii colaboraţi pentru instruirea tinerilor lideri pentru agricultură?
FLORIAN CIOLACU: Programul cuprinde cursuri de 1-3 zile, de pregătire în domeniile menţionate anterior. Cursurile se desfăşoară la sală, în Bucureşti, câte o săptămână pe lună, iar participarea este obligatorie.
În funcţie de interes, participanţii la program se pot înscrie la stagiile de internship la Bruxelles (Reprezentanţa României la Comisia Europeană; Comisia de Agricultură din Parlamentul European, asociaţii europene ale fermierilor), în România la instituţiile responsabile din agricultură (MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultură din Parlamentul României) sau la companii private mari de tehnologie şi inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se derulează pe tot parcursul programului şi sunt facilitate de Clubul Fermierilor Români în cadrul dialogului cu aceste instituţii.
Programul ”Tineri Lideri pentru Agricultură” este dezvoltat de Clubul Fermierilor Români împreună cu Fundaţia Leaders, integrator al programului, şi are ca parteneri educaţionali companii de training renumite şi apreciate în România precum Ascendis, Attitude Training, Sfera Business şi Evolutiv Consultants Network, alături de specialişti cu experienţă în business, afaceri de familie, training şi mentoring.

KV program Clubul Fermierilor Romani_Tineri Lideri pentru Agricultura_b

Care sunt costurile programului şi cine le suportă?
FLORIAN CIOLACU: Costurile cursurilor sunt susţinute de Agricover, partenerul principal al programului, care investeşte în educaţia tinerilor fermieri în cadrul acţiunilor sale de responsabilitate socială. Grupul Agricover continuă sprijinul financiar şi pentru seria a treia care va începe în toamnă, acoperind integral cheltuielile de şcolarizare pentru toţi cei 60 de participanţi.
Costurile de cazare, masă şi transport sunt susţinute de fiecare participant la program. Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, am negociat costuri speciale de masă şi cazare în locaţia în care se desfăşoară cursurile.

Câte astfel de programe de formare a tinerilor pentru agricultură a implementat Clubul Fermierilor Români şi câţi participanţi a avut fiecare program în parte?
FLORIAN CIOLACU: Clubul a lansat în 2019 programul ”Tineri Lideri pentru Agricultură” care îşi propune să pregătească copiii de fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri şi în comunitate, dar şi pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administraţiei publice din România şi de la Bruxelles.
Prima serie 2019-2020 are 17 absolvenţi, cărora li se alătură cei 30 de absolvenţi din seria a doua, 2020-2021. Seria a treia, 2021-2022, va avea 60 de participanţi şi vom creşte acest număr în fiecare an. Obiectivul nostru este ca până în 2027 să pregătim 1.000 de tineri fermieri dornici să-şi dezvolte competenţele în managementul afacerii, să crească afacerea familiei şi să se implice în activităţile de reprezentare a fermierilor în dialogul cu autorităţile naţionale şi europene.

Care sunt rezultatele concrete ale programului? Ce feedback aveţi din partea tinerilor lideri formaţi prin acest proiect?
FLORIAN CIOLACU: Avem 47 de absolvenţi din toate regiunile ţării, care formează comunitatea de tineri lideri pe care o dezvoltăm în jurul Clubului Fermierilor Români. Aceşti tineri s-au dezvoltat personal şi profesional prin parcurgerea programului, au învăţat cum să administreze o afacere, cum să comunice şi să negocieze, să-şi promoveze produsele, cum să lucreze cu oamenii angajaţii din ferme, ce înseamnă puterea unei reţele (networking) şi ce presupune accesul la informaţii validate, idei de afaceri şi modele de business sustenabile. Au noţiuni de protocol şi diplomaţie şi au înţeles mai bine ce presupune activitatea de reprezentare.
Sunt tineri care au preluat afacerea de la părinţi din timpul programului sau după ce l-au finalizat, au lansat linii noi de business, au devenit mai bun negociatori şi au identificat mai bine şi mai rapid argumentele cu care să-şi susţină punctele de vedere (chiar în faţa părinţilor care le ridică şi cele mai mari provocări). Au căpătat mai multă încredere în ei şi şi-au găsit ”vocea” cu care comunică în cadrul evenimentelor la care participă ca speakeri sau în întâlnirile cu autorităţile centrale şi locale sau la interviurile pe care le acordă pentru a susţine cauzele în care cred: atragerea tinerilor în mediul rural, digitalizare, ridicarea gradului de profesionalizare în agricultură, reprezentarea fermierilor, simplificarea proceselor birocratice, elaborarea unei strategii la nivel naţional prin care să fie finanţate programele care susţin activitatea fermierilor.
Ne bucură energia şi entuziasmul acestor tineri privind punerea în aplicare a ideilor pe care le au, de a dezvolta afacerile agricole de familie şi de a se implica în programele şi proiectele Clubului Fermierilor Români.

Vă invit să urmăriţi ce spun tinerii şi să vă faceţi o idee care este atmosfera la cursuri urmărind filmele realizate de echipa Clubului:
Seria 2020-2021
La început de program: https://youtu.be/XoD-_fYMpbM
La final de program: https://youtu.be/bBDzbu6eArs
Seria 2019-2020
La final de program: https://youtu.be/_vQiaI30e3M

Din informaţiile pe care le aveţi, organizaţii ale fermierilor din alte state europene desfăşoară proiecte similare pentru tinerii absolvenţi de studii de specialitate?
FLORIAN CIOLACU: Pe fondul crizei majore de resurse umane în agricultură, Comisia Europeană acordă o atenţie deosebită atragerii de tineri către acest domeniu, inclusiv prin programe de pregătire şi sprijin financiar pentru instalare în afacerile agricole.
Abordarea propusă de Club în România este diferită şi vine ca un nivel superior pregătirii pentru lansarea şi susţinerea afacerilor: alături de cursurile specifice pentru dezvoltarea capacităţilor manageriale, noi pregătim tinerii să-şi asume rolul de activatori la nivelul comunităţii rurale, să genereze un curent favorabil creşterii atractivităţii în acest domeniu, să fie principalii vectori pentru integrarea noilor tehnologii în agricultură şi, nu în ultimul rând, să formeze o comunitate puternică de afaceri, capabilă să identifice, să susţină şi să implementeze noi proiecte inovative în acest domeniu.
Din această perspectivă, programul Tineri lideri pentru agricultură este unic în Europa.

Absolventi seria II program CFRO Tineri Lideri pentru Agricultura_ceremonie absolvire_b

Care este impactul direct al programului pentru membrii Clubului Fermierilor Români? Cât de mult îi ajută pe agricultorii români generaţiile de tineri lideri pregătiţi prin acest proiect?
FLORIAN CIOLACU: Tinerii antreprenori pe care îi formăm în programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” vor fi motorul schimbării în agricultură. Ne dorim ca ei să inspire şi alţi tineri să-şi dezvolte afaceri agricole şi să se implice în reprezentarea fermierilor, alături de Clubul Fermierilor Români, în relaţia cu autorităţile naţionale şi europene. Acesta este scopul nostru, al Clubului, de a transfera responsabilitatea către aceşti tineri, care reprezintă viitorul agriculturii româneşti, şi de a-i pregăti la cele mai înalte standarde pentru această responsabilitate.
Prin implicarea tinerilor fermieri în afacerile agricole, anticipăm că va creşte gradul de tehnologizare şi digitalizare în ferme, agricultura de precizie va fi aplicată pe scară largă într-un timp mai scurt, se vor dezvolta noi afaceri agricole. Va creşte gradul de competitivitate al fermelor din România la nivel european.
Asistăm la schimbul de generaţii în agricultură şi suntem alături de fermieri prin programele şi proiectele pe care noi, ca asociaţie, le derulăm. Consider că unul dintre cele importante proiecte ale noastre este acest program de educare-formare pentru tinerii cărora le oferim o şansă pentru viitor mai bun.

Vizualizat: 2140 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii