Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, ajuns la cea de-a 60-a ediţie, se va desfăşura sub semnul prăznuirii sărbătorii ortodoxe Sfânta Marie Mare (Adormirea Maicii Domnului) şi va aduce, în perioada 13-14 august, în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), bunătăţi tradiţionale din toate zonele ţării - Maramureş, Oltenia, Muntenia, Moldova, Ardeal.
Tradiţia – păstrare şi valorificare
Sfânta Maria Mare este prăznuită în fiecare an la 15 august. Conform tradiţiei, în dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere. Bunicii spun că ciobanii coboară, de această sărbătoare, oile de la munte (La Sântămăria Mare / Tulesc oile la vale), iar toţi bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula.
Tot în această zi fetele purtau o plantă numita Năvalnic, care avea puterea să aducă peţitorii. Domnişoarele care vor să îşi găsească alesul şi vor vizita „Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale” vor primi în dar o ramură de Năvalnic.
În cadrul târgului vizitatorii vor putea degusta şi din produsele de post, care s-au bucurat de aprecierea bucureştenilor şi în week-end-urile trecute. Dulceaţa de afine, pregătită în casă de gospodinele din Maramureş, va face deliciul tuturor - de la copii, la bunici. Iar pentru tinerele gospodine, maramureşencele păstrătoare de tradiţii, le va spune chiar şi reţeta acestei dulceţi făcute cu afine de munte.
Produse specifice din zone diferite
Producătorii din Olt vor aduce struguri, prune, lubeniţe (pepeni verzi) de Scărişoara şi legume proaspăt culese - roşii, castraveţi, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri româneşti tradiţionale, dar şi soiuri hibrid adaptate solului şi climei din sudul ţării.
De la producătorii din Maramureş, bucureştenii pot cumpăra miere, fagure, propolis, dar şi dulceţuri şi siropuri naturale preparate în casă.
Producătorii aduc mierea de salcâm, una dintre cele mai premiate produse româneşti pe plan internaţional, de mană, de rapiţă, zmeură, floarea soarelui, de tei, de castan.
În ceea ce priveşte oferta de vinuri, aceasta este, ca de obicei, variată şi de calitate. Domeniile Dealul Mare şi Institutul de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească cu o experienţă de peste 50 de ani în producerea vinurilor albe şi roşii, va prezenta o bogată ofertă de Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră, Merlot, Sauvignon, Fetească albă, Fetească regală, Riesling. La acestea se adaugă şi un vin ecologic ce a făcut deja deliciul cumpărătorilor la ediţia anterioară a Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale.
Evenimentul se desfăşoară în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) - Bd. Mărăşti nr. 61, sector 1, Bucureşti, în perioada 13-14 august 2011, între orele 9 şi 18.
Intrarea este liberă!
sursa: agerpres