Adama
Vinasa Rompak

Succes, pe banii UE

Cosmin TRIF
Publicat: 24 august 2011 - 16:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Duminică, 21 august 2011 am participat la Pecica, judeţul Arad, la Praznicul de pită nouă, o sărbătoare deja tradiţională, după cum îi spune şi numele, de sfinţire a pâinii, din noua recoltă.

În cadrul acestei acţiuni mari a fost înglobată una mai mică, un târg agroindustrial, cu expoziţie de produse agricole, acţiune care face parte din proiectul româno-maghiar Agro Partner, finanţat de CE. De fapt, despre proiectul transfrontalier vreau să vorbesc în rândurile ce urmează.

Ce anume face din Agro Partner un subiect special? În primul rând, însăşi faptul că un astfel de proiect există este deja un lucru deosebit. Când peste tot este criticată rata mică de absorbţie a fondurilor europene, iată, la frontiera româno-maghiară, două administraţii locale, Pecica şi Bătania, situate de câţiva kilometri distanţă, pun mâna pe  95.000 de euro, din care 95 la sută nerambursabili. Bani cu care iniţiatorii organizează câteva expoziţii şi achiţionează lucruri utile pentru ambele părţi. Practic, Agro Partner îi ajută pe locuitorii celor localităţi, în majoritate agricultori,  să socializeze, de la simple schimburi de idei până la dialoguri mai avansate pe teme agricole. Şi, cine ştie, poate chiar la mai mult de atât. Programul se întinde pe un an, cu vizite reciproce, etc.

praznicul-de-pita-noua_b

Am mai aflat că Primăria din Pecica are un adevărat background în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pe proiecte transfrontaliere. Astfel că, dincolo de promovări reciproce, comunităţile implicate ajung să beneficieze şi din punct de vedere economic. Un rezultat concret, se doreşte a fi, din câte am înţeles de la reprezentanţii autorităţilor locale, şi realizarea unei artere de circulaţie dintre Pecica şi Bătania, cât şi reabilitarea unei foste linii de cale ferată. Desigur, tot cu finanţare europeană.

Fără să vreau m-am dus cu gândul şi la alte zone de frontieră, limitrofe Ungariei, care, cu puţin interes, ar putea beneficia de proiecte asemănătoare celor din povestea mea. Mai cu seamă că, şi noi ştim asta foarte bine, Comisia Europeană agreează în mod deosebit iniţiativele de acest gen.
Înainte de Revoluţie, românii din judeţele Arad şi Bihor făceau schimburi comerciale, prin aşa-zisul mic trafic, în ţara vecină. Şi fără nici un fel de subvenţie, cei mai întreprinzători dintre locuitori, vindeau şi cumpăra bunuri în zona de frontieră. Acum, iată, occidentalii ne încurajează, inclusiv financiar,  să ne implicăm în proiecte comune. De ce să nu profităm de noile oportunităţi?

Un articol mai amplu despre manifestarea de la Pecica şi despre cei care au făcut posibil proiectul cu pricina, vă invit să citiţi în numărul din septembrie la Revistei Ferma.


Vizualizat: 2181 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii