Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”

Publicat: 04 iulie 2011 - 08:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu prilejul “Zilei Internaţionale a Dunării”, la Sulina, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, sub sloganul “Savuraţi Dunărea şi Delta”.

Evenimentul a avut loc din iniţiativa Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei “Salvaţi Dunărea şi Delta” şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a companiei  Coca-Cola în România.

În cadrul festivalul-concurs de tradiţie culinară, echipe de bucătari iscusiţi din  comunităţile deltaice - Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina și Sulina - şi-au pus în valoare măestria în arta culinară, concretizată în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare.
Juriul, din care au făcut parte iubitori ai tradiţiilor Deltei şi fini cunoscători ai artei gastronomice, au dezgustat bucatele preparate stabilind câştigătorii. Marele

Premiu “Radu Anton Roman” – în sumă de 3.000 de euro - a fost atribuit “maeştrilor bucătari” din localitatea Mila 23, care vor folosi banii pentru realizarea de costume populare tradiţionale pentru copiii de etnie rusă, dar şi pentru dotarea sediului comunităţii ruşilor lipoveni cu material didactic şi mijloace audio-video.

Locul second a fost ocupat de echipa gastronomică din Crişan, premiul în valoare de 2.000 de euro fiind cheltuit pentru achiziţionarea de instrumente musicale, costume populare şi pentru înzestrarea comunităţii ucrainenilor cu aparatură electronică.

Premiul al treilea – de 1.000 de euro a revenit echipei de bucătari din localitatea gazdă – Sulina -, care vor acoperi costurile unor excursii sau tabere la munte pentru elevii premianţi la sfârşitul anului şcolar 2010 – 2011.

Participanţii au fost acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate, din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 și Crişan, care promovează şi valorifică folclorul şi cultura tradiţională specifice Deltei Dunării.
Meşterii atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta”, au expus produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.
Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, a reprezentat un minunat prilej pentru promovarea unui comportament responsabil în Delta Dunării şi pentru descoperirea alternativelor economice durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.

Vizualizat: 1811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii