Festival de Vin, Artă şi Gastronomie PROVINO va avea loc în acest an la Iaşi în perioada 6 – 9 decembrie, la Centrul Expoziţional Providenţa.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, preocuparea pentru crearea şi menţinerea unui standard foarte ridicat al festivalului a determinat alegerea lunii decembrie pentru organizarea PROVINO, având în vedere programul de manifestări de mare atractivitate pentru publicul larg şi perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului şi gastronomiei.
„În luna decembrie, în paralel cu intensificarea manifestărilor dedicate cultivării spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorită unui program mai relaxat al vieţii productive, motiv pentru care am decis să venim în întâmpinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul PROVINO. Totodată, luna decembrie pregăteşte, prin activităţile şi tradiţiile pe care le cultivă, sfârşitul şi începutul anului calendaristic. În această perioadă viile şi cramele sunt pregătite pentru un nou an iar viticultorul are mai puţine lucrări de realizat în vie. Avem o confirmare largă de participare a producătorilor şi specialităţilor din industria viti-vinicolă românească, oenologi, somelieri, degustători autorizaţi şi Cavaleri ai Vinului, care vor împărtăşi vizitatorilor PROVINO din cunoştinţele lor şi din secretele vinului, şi vor avea în acelaşi timp ocazia de a găsi un răgaz pentru sine şi de a privi rezultatele obţinute pe întreg anul prin prezentarea unor vinuri bune, de calitate. Pregătim pentru luna decembrie cel mai complet festival de vin din România de până acum, cu o suită de evenimente de care dorim să vă bucuraţi şi pe care vă invităm să le descoperiţi la Iaşi”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Artă şi Gastronomie PROVINO.
Festivalul PROVINO va fi organizat pe câteva mari domenii:
• Expoziţie şi degustări de vin - eveniment la care participă producători mari din industria vinului, industria conexă şi gastronomie. Zilnic vor avea loc câte patru sesiuni de degustări de vinuri, realizate de membri Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, cu sprijinul somelierilor din OSR 2011
• “Învaţă despre vin” - serie de evenimente dedicate invăţării continuie sau initiatilor in arta vinului.
• “Şcoala vinului” - vom continua tradiţia organizării la Iaşi a evenimentului, în zilele de vineri, 7 decembrie, şi sâmbătă, 8 decembrie. Acesta se va bucura de lectori importanţi: Valeriu V. Cotea, Cătălin Păduraru, Marian Timofti, Cătălin Zamfir.
• Tutored Tastings – introducem un concept nou pentru evenimentele de vin, respectiv seminarii de specialitate, fiecare de câte 90 de minute, pe durata cărora partea teoretică va fi îmbinată cu partea practică.
Temele abordate în zilele de 7, 8 şi 9 decembrie vor fi diverse, de interes pentru iniţiaţii în arta vinului, iar dintre acestea amintim: “Vinuri baricate şi vinuri nebaricate”, “Vinuri din Lumea Nouă”, “Vinuri premiate cu aur”, “Imperial Brunch – şampania şi vinurile spumante”, “Vinurile cupajate şi vinurile necupajate”, “Vinurile de autor”, “Istoria podgoriilor din România”.