Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPP) a organizat azi, în cadrul Indagra 2011, o conferinţă de presă privind principalele probleme ale cultivatorilor de porumb europeni dar şi evoluţia producţiei europene şi a pieţei de porumb.
La conferinţă au fost abordate subiecte legate de negocierile PAC şi Mercosur, de proiectul de acord între UE şi Ucraina, factori de producţie în perspectiva asigurării competitivităţii porumbului european (apă, seminţe, biotehnologii, protecţie fitosanitară), noile debuşee industriale.
Porumbul, prima plantă cerealieră produsă şi consumată în lume, înaintea grâului, joacă un rol esenţial din această perspectivă.
În 2011, producţia de porumb se ridică la o producţie de aproape 62 milioane tone, Europa devenind al treilea producător mondial de porumb, după Statele Unite şi China.
Consumat în principal pe piaţa internă şi puţin prezent pe piaţa exportului către terţe ţări, porumbul european tinde să fie printre factorii-cheie care vor aborda problemele viitoare, deoarece avantajele sale sunt multe şi variate, potrivit Agerpres.
În 2010, România s-a situat pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată cu porumb cu 2,243 milioane hectare, ocupând însă locul doi, după Franţa, la producţie, din cauza unui randament inferior. Franţa a deţinut supremaţia în privinţa producţiei de porumb cu 13,690 milioane tone, urmată de România cu 9,101 milioane tone, de Italia şi Ungaria cu 7,877 milioane tone, respectiv 7,410 milioane tone.
Randamentul la porumb realizat anul trecut în România, de 4.056 kg/ha, a fost mai mic decât al celorlalte state membre, excepţie făcând doar Bulgaria, cu 3.920 kg/ha.