Festivalul Brânzei și al Pastramei - Răvășitul Oilor de la Bran desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute duce mai departe tradiţiile româneşti. La manifestare a participat şi Daniel Constantin, ministrul agriculturii.
„Vin de câțiva ani, an de an, la acest festival și constat că acești oameni păstrează tradițiile românești. Îmi face plăcere să întâlnesc aceeași oameni care fac ceea ce eu apreciez cel mai mult, și anume duc mai departe tradițiile românești. (...) Am întâlnit ciobani de 13 ani, de 17 ani, dar și de 50-60 de ani. Este o meserie frumoasă pe care trebuie să o respectăm mai mult decât am făcut-o până acum”, a declarat ministrul Daniel Constantin.
Bani mai mulţi pentru zootehnie
Şeful MADR a adăugat că oieritul este un sector care s-a îmbunătățit, iar ajutorul din ultimii ani a fost semnificativ și rezultatele se văd. „Nu mai pun la socoteală că producția de lapte raportată este cu 11,7% mai mare față de anul trecut, că s-au redus importurile și așa mai departe. Vreau să-i asigur că din anul 2015, atât pentru ovine, cât și pentru bovine, pe lângă forma de sprijin pe care o primesc acum, vor primi sume semnificative din bani europeni. Dacă vorbim de ovine, este vorba de șase euro, care se adaugă la cei nouă euro pe care-i primesc acum, iar la bovine pentru carne, pe lângă suma de 435 de lei primită acum, vor mai primi încă 300 de euro pe cap de animal”, a subliniat ministrul Agriculturii.
La cea de a 46-a ediție a Festivalului Brânzei și al Pastramei — Răvășitul Oilor de la Bran au participat aproape 100 de producători locali. Brânza de diverse sortimente, pastrama de oaie, bulzul, tocănița din carne de oaie la ceaun și vinul fier sunt din abundență pe tarabele expozanților, alături de produse meșteșugărești, cojoace, căciuli, harnașamente pentru cai și produse tricotate din lână de oaie. sursa: Agerpres