Cea de-a opta ediţie a Târgului Naţional al Mierii, care va avea loc în perioada 19-21 aprilie 2013, va reuni peste 100 de apicultori din diverse zone ale ţării, pe platforma Apicolă Băneasa din incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură.
“La ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii vor fi prezenţi în jur de 100 de apicultori, cu 10-15 mai mulţi decât la ediţia precedentă. În acest an, pe lângă gama diversificată de produse, îl vom avea alături de noi pe preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor - APIMONDIA, Gilles Ratia, un constant prieten al apicultorilor români, care va susţine o conferinţă referitoare la problemele actuale din apicultura mondială”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.
Mierea de salcâm e în pericol
Şeful ACAR a precizat că producţia de miere din acest an va depinde în mare măsură de condiţiile climaterice, la ora actuală fiind în pericol mierea de salcâm din cauza îngheţului înregistrat în vestul României la începutul lunii martie. “Producţia de miere din acest an depinde foarte mult de vreme. Din păcate se anunţă o vreme ploioasă şi pentru următoarea perioadă, iar îngheţul din primele zile din martie, înregistrat în vestul ţării, a compromis mugurii de salcâm. La rapiţă stăm însă ceva mai bine faţă de anul trecut. Vom avea familii de albine, chiar dacă vor fi mai slăbite, însă acest lucru ar putea influenţa viitorul an apicol", a spus Fetea.
Bucureştenii au din nou ocazia să deguste la Târgul Naţional al Mierii "darurile dulci ale stupului", de la mierea de salcâm, tei sau polifloră, până la mierea de pădure sau din Deltă, mierea de sulfină, de albăstrele, mierea de zmeură sau de mărăcini, precum şi miere de coriandru şi cimbrişor. Nu vor lipsi fagurii cu miere, polen, păstură, lăptişor de matcă, produse energizante realizate pe bază de miere în combinaţie cu alte produse apicole sau cu fructe de pădure şi fructe exotice, acestea fiind considerate pe bună dreptate 'delicatese' şi adevărate surse naturale de energie şi elemente biologic active pentru completarea alimentaţiei.
România produce în medie 20.000 - 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, dar în 2012, din cauza condiţiilor climaterice a realizat între 50-60% din această producţie, principalele scăderi înregistrându-se la salcâm şi floarea soarelui. Sursa: Agerpres