Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

BREAZA, REGINA ŢURCANELOR, sărbătorită la TOTEŞTI pe 1 OCTOMBRIE!

Publicat: 29 septembrie 2017 - 14:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SĂRBĂTOAREA OIERILOR. Duminică, 1 octombrie 2017, la Toteşti, lângă Haţeg, judeţul Hunedoara, se desfăşoară ediţia cu numărul 10 a expoziţiei şi târgului de ovine “BREAZA - Regina Ţurcanelor" şi Ziua Comunei Toteşti.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg şi Consiliul Local Toteşti.

Programul manifestărilor din 1 octombrie, de la Toteşti
ora 10.00 - Primirea invitaţilor
ora 11.00 - Deschiderea manifestării
ora 11.45-13.00 Vizitarea standurilor
ora 13.00-14.00 Program artistic
ora 14.00-14.30 Festivitatea de premiere
ora 14.30-15.00 Târg de ovine
ora 15.00-17.00 Simpozion; Program artistic

La programul artistic îşi vor aduce contribuţia artiştii: Petrică Crăciunescu, Florin Sbuchea, Marinela Crăciunescu Artamn, Mariana Suciu, Nicu Drăgan, Vali Tănase, Viorica Brânduşan, Nelu Păuceanu, Maria Păuceanu, Roberta Crintea, Lavinia Szelnyanu, Doriana Talpeş, Ghiţă Colţun Brancu. Acompaniază Orchestra de muzică populară "Cântec românesc".

pavel-iovaneasa_b

FOTO: Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Zonale a Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg

De nouă ediţii, însemnând tot atâţia ani, scriem despre expoziţia - târg organizată de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine "Retezatul - Haţeg" în comuna hunedoreană Toteşti, poate unul dintre puţinele momente de sărbătoare ale oieritului din aceste părţi, când meritele crescătorilor sunt unanim recunoscute.

Recunoscute da, însă asumate de prea puţine ori. Pentru mine, întâlnirea cu aceşti oameni e întotdeauna motiv de bucurie, dar şi de indignare. Bucurie şi mândrie pentru că majoritatea crescătorilor din Asociaţia condusă de Pavel Iovăneasă - şi în frunte cu el - sunt tineri, dornici să readucă oieritul montan în Retezat aşa cum a fost odată, pe vremea bunilor şi străbunilor lor. Au neveste tinere, băciţe vrednice care nu se dau în lături de la muncile grele din ferme şi copii frumoşi care deja le calcă pe urme. Indignare pentru că în loc să-şi vadă de treburile zilnice şi de greutăţile pe care oricum le presupune oieritul montan, mai trebuie să facă faţă şi unor autorităţi aflate într-un soi de hibernare. Da, oieritul e de când lumea, dar prezentul ne obligă pe noi toţi să-i asigurăm supravieţuirea şi, de ce nu, un viitor mai bun.

Despre organizarea expoziţiei BREAZA - Regina Ţurcanelor am numai superlative. La ediţia cu numărul 9, în prima duminică din octombrie 2016, a fost lume multă, dar şi Breze una şi una, 50 de boxe pline ochi, şi mai mulţi crescători tineri în Asociaţia „Retezatul – Haţeg” faţă de ediţia precedentă, un primar gospodar reales la Toteşti care sprijină zootehnia locului şi, măcar de sărbătoarea lor, voie bună printre oieri. Toţi cei care au participat cu animale au fost premiaţi cu diplome şi produse de uz veterinar necesare în ferme.

Sper ca v-am oferit suficiente motive să participaţi duminică, 1 octombrie 2017, la Toteşti, la sărbătoarea BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Revista FERMA va fi acolo!

micul-oier-de-la-totesti_b

breaza-totesti-2_b

 

Vizualizat: 1633 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Într-un bar...

Într-un bar...
Doi se întâlnesc într-un bar: Detalii