Târgul fermierilor bihoreni a debutat vineri, 6 septembrie, în spaţiul expoziţional de la Era Shopping Park Oradea.
Timp de trei zile, circa o sută de expozanţi din ţară şi din străinătate îşi expun oferta de servicii şi produse la cea de-a cincea ediţie a târgului internaţional de tehnică agricolă, inputuri pentru agricultură, animale şi produse agricole - AgroBihor 2013.
“Rolul meu este cel mai simplu: să-i aduc împreună la acest eveniment pe fermierii bihoreni şi pedealerii de utilaje agricole. Fermierii au cel mai mare rol în desfăşurarea acestui târg, pentru că ei investesc o bună parte din munca lor în utilajele agricole”, a declarat Marius Francis Ştefan în deschiderea evenimentului.
Cel mai bine reprezentat este sectorul de mecanizare, unde nume mari din domeniul utilajelor şi maşinilor agricole şi-au expus ultimele noutăţi tehnice.
Li s-au alăturat producătorii şi furnizorii de echipamente pentru zootehnie, producători şi distributori de inputuri agricole, cultivatori de cereale şi plante tehnice, crescători de animale bihoreni şi producători de produse tradiţionale, apicultori, pălincari, pomicultori, legumicultori.
Agenda bogata
După deschiderea oficială şi vizita la standuri, vizitatorii şi participanţii la eveniment au avut parte de un program încărcat. Firma maghiară Tegavill a prezentat simpozionul “Surse de energie regenerabilă şi tehnologii de iluminat cu led-uri”, după care fermierii au fost invitaţi la “Masa Bihorului” - forum privind promovarea produselor şi serviciilor din mediul rural. Cu această ocazie, s-au prezentat produse specifice Bihorului, precum vârzoasele de de Toboliu şi de Avram Iancu.
Prima zi s-a încheiat cu concursul “Miss Văcuţa AgroBihor 2013”.
Ziua demonstratiilor in camp
A doua zi a fost dedicată demonstraţiilor în câmp cu maşini agricole, fiind executate lucrări de recoltarea porumbului în boabe, eliberarea terenului de resturi vegetale, de prelucrarea solului şi de semănat.
În acelaşi timp, crescătorii de animale au participat la seminariile “Tehnologii de creştere a ovinelor şi caprinelor”, prezentare susţinută de Ioan Pădeanu, profesor la USAMVB Timişoara şi la simpozionul “Tehnologia de creştere a bovinelor de carne”, prezentată de Ioan Huţu, cadru didactic la USAMVB Timişoara.
După-amiază, fermierii sunt aşteptaţi la seminarul de specialitate privind perspectivele agriculturii, agricultura de precizie, finanţarea în agricultură, iar în finalul prezentărilor firma Tegavill din Ungaria va prezenta tehnologii de iluminat cu led-uri, energii regenerabile şi tehnica de condiţionare şi depozitare a cerealelor.
Aprecierea exemplarelor de ovine şi caprine va încheia a doua zi de expozitie.
Programul ultimei zile de expozitie
10.00 – 13.30 Concurs atelaje – Cupa AgroBihor 2013
13.30 Festivitatea de decernare a premiilor la concursul de atelaje si aprecierea exemplarelor de cabaline expuse la târg
14.00 Tombola participantului
15.00 Festivitatea de acordare a diplomelor de participare la Târgul AgroBihor, editia 2013