Agriplanta-RomAgroTec și-a închis porțile duminică, 22 mai 2016. Cea mai mare expoziție agricolă în câmp din România și-a propus și a reușit să fie și în acest an cea mai importantă platformă de comunicare dintre fermieri și furnizori de input-uri pentru agricultură.
Peste 14.300 de vizitatori, 210 firme participante din 17 țări: România, Ungaria, Austria, Germania, Finlanda, Italia, Bulgaria, Spania, Belgia, Danemarca, Polonia, Portugalia, Cehia, Olanda, Grecia, Slovacia și Serbia - 36 hectare spațiu expozițional, din care 18 hectare spațiu pentru demonstrații, peste 500 de fermieri au condus un tractor în zona Demo ”Tractor și Tractorist” şi peste 1.ooo de copii au participat la programul Agrikids Zilnic, în perioada 19-22 mai 2016, sunt cifrele unei noi ediţii de succes a expoziţiei în câmp AgriPlanta – RomAgroTec.
Fermierii au avut posibilitatea să participe la cele 4 tipuri de demonstrații cu mașini agricole: ▪ Demo ”Tractor și Tractorist” ▪ Demo ”Mașini de Erbicidat în Acțiune” ▪ Demo ”Tractoare Inteligente” ▪ Demo ”Lucrările Solului și Semănat”. Și tot ca o noutate, Organizatorul, împreună cu partenerii săi, Asociația Producătorilor de Porumb din România și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, au oferit informații despre cultura plantelor, în special despre cultura porumbului, despre proprietățile solului reprezentate printr-un profil de sol și despre utilizarea corectă a presiunii în pneuri.
ZONA DEMO: Tractor și Tractorist
500 de fermieri au avut posibilitatea să aleagă și să testeze unul dintre cele 6 tractoare puse la dispoziția lor: KUBOTA prin Agri-Alianța, DEUTZ-FAHR prin NHR Agropartners, MASSEY FERGUSON prin General Leasing, NEW HOLLAND prin AgroConcept, CASE prin Titan Machinery și HATTAT prin Mavi
ZONA DEMO: Tehnici Moderne pentru Protecția Plantelor
• MAŞINI DE ERBICIDAT ÎN ACŢIUNE
În Zona ”Tehnici moderne pentru protecţia plantelor” au fost prezentate 3 maşini tractate şi 5 mașini autopropulsate pentru tratamente fitosanitare. Maşinile s-au deplasat pe un traseu compus care a inclus: deplasarea pe un teren denivelat, putându-se vedea modul în care se păstrează stabilitatea rampelor, o zonă de întoarcere la 180 de grade şi o deplasare în regim de lucru cu suprapunerea peste traseul inițial pentru a se vedea închiderea tronsoanelor de rampă cu ajutorul computerului de proces si corelarea cu sistemul de conducere prin GPS.
Firmele care au prezentat Mașini de Erbicidat în acţiune au fost: Agri-Alianța, Agrifac, Lemken, Ipso Agricultură, Mewi, NHR Agropartners și Tehnofavorit.
• TRACTOARE INTELIGENTE – În premieră la ediția 2016
S-au prezentat tractoare echipate cu sisteme de conducere prin satelit, pentru deplasare paralelă cu un traseu anterior sau copierea unui traseu impus, fără a fi necesară intervenţia operatorului. ”Echipamentele de conducere prin satelit sunt deosebit de utile pentru lucrări de tratamente fitosanitare, fertlizat şi întreţinerea culturilor. Fiecare tractor este echipat cu această tehnică deșteaptă. Se pot conduce și ziua și noaptea pentru că sunt coordonate prin satelit”, explică Dr.Ing. Ovidiu Ranta USAMV Cluj-Napoca, Catedra de Mecanizare
Cele cinci tractoare inteligente prezente în demonstrații au fost: Massey Ferguson prin General Leasing, Fendt prin Mewi, Deutz Fahr prin NHR Agropartners, John Deere prin IPSO Agricultură și Case IH prin Titan Machinery.
ZONA DEMO: Lucrările Solului Şi Semănat
• CONSERVAREA APEI ÎN SOL
Au fost prezente maşini care prelucrează patul germinativ fără răsturnarea brazdei, cu organe de lucru de tip daltă sau gheară, fapt ce ajută foarte mult la conservarea apei în sol. De asemenea, au fost prezentate maşini care la o singură trecere pregătesc patul germinativ şi execută şi semănatul reducând foarte mult traficul pe sol şi compactarea acestuia, reducând cantitatea de energie necesară pentru prelucrare şi preţul de cost.
Firmele care au intrat cu echipamente în demonstrațiile pentru lucrările solului și semănat au fost: Agri-Alianța, Amazone, Agromec Ștefănești, Landtechnik, Lemken, Maschio Gaspardo, NHR Agropartners, Mewi și Titan Machinery.
Informațiile despre proprietățile solului reprezentate printr-un profil de sol, oferite de Conf. Dr. Laura Paulette, Catedra de Pedologie, USAMV Cluj-Napoca, precum și cele referitoare la cultura porumbului, oferite de dna. Alina Crețu – Asociația Producătorilor de Porumb din România au fost extrem de apreciate de fermierii prezenți în zona demo.
Un alt punct de atracție, de această dată pentru micii pasionați de agricultură, a fost și Programul AgriKids - unde peste 1.000 de copii au participat la activități interactive și super-distractive propuse de Echipa Agrikids.
Despre AgriPlanta – RomAgroTec 2016, citiţi mai multe în revista Ferma - iunie 2016!