Anul Nou este marcat în comunitatea românească de urarea cu pluguşorul, cu sorcova, cu buhaiul, vasilca şi jocurile mimice cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti.
Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei străvechi, desigur precreştin, dar care, în timp, a ajuns să facă, s-ar zice, casă bună cu creştinismul. Cântecele respective atrag norocul său binecuvântarea asupra oamenilor şi gospodăriilor, pentru tot anul care urmează. Trebuie spus că Pluguşorul şi Sorcova sunt legate de înnoirea anului, neavând nici o legătură cu ciclul religios al Crăciunului.
În vechime se colinda cu o mlădiţă înmugurită de măr. Ea se punea în apă în noaptea Sfântului Andrei şi până în ziua de Sfântul Vasile, era înflorită. Aşa ne explicăm şi de ce în colindele româneşti se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruţ, mărgăritar. Astăzi sorcova este confecţionată dintr-un băţ, în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Materialele utilizate sunt:
- O baghetă de aproximativ 30-40 de cm;
- Beteală;
- Panglica colorată;
- Hârtie creponată;
- Sârmă subţire;
- Aţa colorată;
- Folie de staniol
Bacheta se înfăşoară în sârmă, apoi pe cadrul creat se prind alte bucăţi de sârmă, modelate în tulpini. Fiecare sârmă este înfăşurată în beteală de pom argintie. Hârtia creponată se împătureşte la întâmplare, în încercarea de a imita aspectul de floare, pentru a face pampoanele sorcovei. Pentru un pampon se pot folosi 2 - 3 flori, în diverse culori, legate direct cu sârmă. După ce au fost realizate, sunt fixate pe băţ.
Numele de "sorcovă" vine de la cuvântul bulgar "surov" (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore.
Cu sorcova se bătea de mai multe ori umărul unei anumite persoane, jucând rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite sănătate, tinereţe şi fertilitate celui vizat. Ziua când copiii mergeau cu sorcova era dimineaţă de Anul Nou.
Textul Sorcovei variază uşor în funcţie de regiune. Iată câteva forme:
Sorcova - varianta 1:
Sorcova, veselă,
Să trăiţi, să-mbatraniti,
Peste vară, primăvară,
Ca un păr, ca un măr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oţelul.
La anul şi la mulţi ani!
Sorcova - varianta 2:
Să trăiţi, să trăiţi,
Intru mulţi ani fericiţi
Şi ca pomii să-nfloriţi
Şi ca ei să-mbătrâniţi
Şi că toamna cea bogată;
Fie casa-ndestulată.
Tot cu mesele întinse,
Cu făcliile aprinse,
Să petreceţi împreună,
Până-n veci cu voie bună.
Sorcova - varianta 3:
Sorcova
Vesela,
Să trăiţi
Să-mbatraniti,
Ca un măr,
Ca un păr,
Ca un fir
De trandafir.
Câte pietricele
Atâtea mieluşele;
Câţi bolovani
Atâţia cârlani;
Câte cuie sunt pe casă,
Atâţia galbeni pe masă.
Sorcova - varianta 4:
Câtă şindrila pe casă,
Atâţia galbeni pe masă;
Cât grâu în ogor,
Atâtea vite-n obor;
Câte paie-n bătătură,
Atâţia copii în pătură;
Cât păr într-un cojoc,
Atâţia copii la foc;
Câtă frunză pe umbrar,
Atâţia bani în buzunar! sursă: CrestinOrtdodox.ro