La sfârşitul lunii trecute, echipa tehnică şi comercială a Marcoser a organizat, pentru a doua oară în acest sezon, simpozionul cu tema “Tehnologii moderne și produse avansate pentru creșterea productivității și îmbunătățirea calității culturilor legumicole, în localitatea Băleni Sârbi, județul Dâmbovița.
Evenimentul - organizat la Restaurantul Hanul Mare din Băleni - a reunit un număr de aproximativ 170 de participanţi, în marea lor majoritate cultivatori de legume, atât în sistem protejat cât și în câmp şi a încheiat seria celor 22 de evenimente de sală, cu şase mai mult decât în anul trecut.
“Am ales să organizăm cel de-al doilea simpozion în acest puternic bazin legumicol din ţară, deoarece ştiam că vom întâlni multe persoane interesate de cele mai noi tehnologii de cultivare a legumelor şi, într-adevăr, aşteptările noastre au fost confirmate pe deplin”, ne-a declarat dr. ing. Costel Pohrib, directorul tehnic al Marcoser.
Tehnologia de producere a răsadurilor
Simpozionul a cuprins teme privind tehnologia de producere a răsadurilor (optimizarea unor verigi tehnologice privind producerea răsadurilor de legume, etape tehnologice în producerea răsadurilor, avantajele utilizării tăvițelor alveolare pentru producerea răsadurilor, pregătirea patului germinativ și a substratului pentru semănat, parametrii și condițiile necesare unei germinări optime a semințelor de legume, operațiuni tehnologice ce au loc între răsărirea și repicarea răsadurilor).
Experiment de laborator
Cea de-a doua parte a întânirii a cuprins și o componentă aplicativă, un experiment de laborator, ce a avut drept scop evidențierea importanței parametrilor de bază ai solului (pH, EC), în stabilirea unor programe de fertilizare adecvate.
În încheierea evenimentului de la Băleni Sârbi a fost organizată o tombolă în urma căreia s-au extras numele a 10 câștigători. Premiile oferite au constat în cărți din domeniul agriculturii: “Grădina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor” şi “Tehnologii moderne de cultură a legumelor timpurii în sere şi solarii”, ale căror autori sunt dr. ing. Marin Petrache şi dr. Ing. Costel Pohrib, administratorii Marcoser.
Cei zece legumicultori - fericiţii câștigători - au fost: Ion Mihai, Marin Ilie, Petru Cosma, Daniel Stănculeanu, Toader Zorilă, George Cozma, Ionel Lilea, Ionel Oproiu, Iulian Lotu şi Marian Ionu.
Un feedback-ul pozitiv care încurajează
”Odată cu organizarea acestui simpozion am atins cifra de aproximativ 2.000 de fermieri care ne-au onorat cu participarea la seminariile organizate de echipa Marcoser în 21 de bazine legumicole diferite din ţară (Tg. Frumos, Tulcea, Curtici, Seleuş, Calafat, Desa, Lunguleţu, Matca, Brăila ca să amintim doar câteva), dar şi în Republica Moldova - la Ialoveni şi Cahul - la invitaţia autorităţilor agricole din ţara vecină. Este un pas important pentru noi şi feedback-ul pozitiv primit până acum ne încurajează ca în sezonul următor să continuăm cu acelaşi entuziasm şi, totodată, să mărim numărul simpozioanelor pe care le vom susţine”, a precizat Costel Pohrib.