25 L † Sfânta Muceniţă Ecaterina Post
26 M Sfântul Stelian Dezlegare la ulei şi vin
27 M Sfântul Mucenic Iacob Persul Post
28 J Sfântul Ştefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh Dezlegare la ulei şi vin
29 V Sfinţii Mucenici Paramon, Filumen şi Valerian Post
30 S † Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei
Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru şi împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorţi, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia şi Asia Mică.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit tradiţiei, a fost răstignit pe o cruce în formă de "X".
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României".
Noaptea Sfântului Andrei în credinţa populară
Noaptea Sfântului Andrei, de pe 29 spre 30 noiembrie, este în credinţă populară o noapte de spaimă, deoarece este momentul în care toţi strigoii, vii şi morţi, se luptă între ei. Prezenţa strigoilor este periculoasă pentru cei vii: iau viaţa rudelor apropiate, fură mana grânelor şi sporul vitelor, aduc boli, grindina şi alte suferinţe.
În credinţa populară, întâlnim atât strigoi vii, cât şi strigoi morţi. Strigoii vii sunt persoanele care se nasc cu căita sau coada – o vertebră în plus, din legături incestuoase. În noaptea Sfântului Andrei, sufletul le iese din corp şi merge să se lupte cu ceilalţi strigoi. Se spune că a doua zi, aceştia se cunosc după zgârieturile de pe faţă.
Strigoii morţi sunt spiritele celor decedaţi care nu ajung în lumea de dincolo, rătăcesc pe drum, fie din cauza faptului că au fost strigoi în viaţă, fie că li s-a greşit sau nu li s-au făcut rosturile la înmormântare.
Tudor Pamfile susţine că atunci "Când strigoii morţi nu au cu cine să se războiască, se duc pe la casele oamenilor unde încearcă să sugă sângele celor ce au nenorocul să le cadă în mâini". Acesta este motivul pentu care oamenii, în noaptea Sfântului Andrei, încercau să se apere de strigoi prin ungerea uşilor, ferestrelor casei şi ale grajdului cu usturoi. Femeile întorceau în această noapte oalele şi cănile cu gura în jos, că strigoii să nu sălăşluiască în ele. Cenuşa era scoasă din soba, că aceste spirite să nu-şi găsească adăpost la căldură. Există obiceiul de a se arunca pâine prin curte, că strigoii flămânzi să nu caute prin casă de-ale gurii.
Păzitul Usturoiului
În noaptea Sfântului Andrei, în viaţa satului era prezentă o petrecere a tinerilor numită Păzitul Usturoiului. Fetele aduceau cu ele trei căpăţâni de usturoi, care erau puse într-o covată şi păzite de o bătrână la lumina unei lumânări. După petrecere, usturoiul era împărţit şi aşezat la o icoană. Era folosit în cadrul anului ca leac pentru vindecarea bolilor. Există şi obiceiul ca unele fete să semene un căţel de usturoi, şi după modul în care încolţea şi creştea, se făceau anumite pronosticuri matrimoniale.
Numele Andrei nu este de origine evreiască, ci grecească: Andreas sta în legătură cu andreia, "bărbăţie, îndrăzneală" (de la aner, andros, "bărbat"). sursa: crestinotodox.ro
Ferma Media Grup urează La mulţi ani tuturor ce poartă numele Andrei sau derivate ale acestuia!