Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare din Bulgaria, Miroslav Naidenov. Întâlnirea, organizată cu ocazia Şedinţei comune a Guvernelor celor două ţări, avut loc la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, miercuri, 12 octombrie 2011.
Principalul subiect abordat de cei doi oficiali a fost reforma Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013, identificarea punctelor de interes comun şi susţinerea poziţiilor de negociere la nivel european.
România şi Bulgaria consideră importantă menţinerea PAC cu doi piloni
Pilonul I va asigura realizarea unei producţii agricole echilibrate pe întreg teritoriul UE şi aprovizionarea pieţei cu alimente diversificate, care corespund cerinţelor de calitate, siguranţă alimentară şi protecţie a mediului, în timp ce Pilonul II va asigura creşterea competitivităţii, restructurarea şi dezvoltarea echilibrată a sectorului agro-industrial şi a spaţiului rural, adaptarea la cerinţele din ce în ce mai înalte de calitate, precum şi la noile provocări. Pentru ambele ţări este esenţial ca, în viitoarea politică, nivelul plăţilor directe să asigure fermierilor noştri, într-o manieră justă, o competitivitate comparabilă cu a celor din vechile state membre.
Organizarea pieţei produselor piscicole - puncte comune, în interesul ambelor ţări
Politica Comună a Pescuitului a fost o altă temă majoră a discuţiilor, în principal viitorul acesteia şi cooperarea privind gestionarea resurselor acvatice din Dunăre şi zona adiacentă Dunării. De asemenea, organizarea pieţei produselor piscicole pentru identificarea punctelor comune, condiţiile privind pescuitul la Marea Neagră şi susţinerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european s-au aflat pe lista discuţiilor.
Reprezentanţii celor două state au stabilit de comun acord că vor sprijini Programul de furnizare de ajutoare alimentare din stocurile de intervenţie către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) şi în viitor, având în vedere avantajele Programului, atât în plan social, cât şi pentru atingerea scopurilor Politicii Agricole Comune.
Cei doi miniştri au convenit ca pe agenda viitoarelor întâlniri să se regăsească subiecte privind organizarea pieţelor în sectorul legume-fructe şi sectorul vitivinicol, schimbul de experienţă în domeniul cercetărilor ştiinţifice şi tehnologiilor agricole, gestionarea resurselor naturale, sistemele de producţie pentru legume - fructe dar şi creşterea animalelor şi producţia de lapte. La finalul întâlnirii, partea bulgară şi cea română şi-au adresat reciproc invitaţii pentru a putea discuta mai pe larg punctele comune de interes privind statutul de ţară membră a Uniunii Europene.
Întâlnire similară
În acelaşi timp, la sediul MADR a avut loc întâlnirea dintre Secretarul de Stat Barna Tanczos şi omologul său bulgar, Svetlana Boyanova. Cei doi oficiali au abordat subiectul Planurilor Naţionale pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) aplicate în cele două state, modificările aduse acestora după integrare, măsurile cele mai accesate de fermierii, schemele de garantare funcţionale în România.
La final, cei doi oficiali au stabilit că, pentru o colaborare eficientă şi cu bune rezultate, sunt necesare întâlniri cât mai dese pentru a discuta problemele întâmpinate de fiecare în implementarea PNDR şi viitoarea politică de dezvoltare rurală. S-a agreat ca instituţiile implicate să pună în aplicare un mecanism de schimb de informaţii lunar.
Sursa: comunicat de presa MADR