Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, participă la Consiliul Informal de al Miniştrilor agriculturii şi pescuitului (AGRIFISH), organizat luni şi marţi în Polonia.
Pe agenda discuţiilor se află reforma Politicii Agricole Comune (PAC), dar şi stabilirea unei proceduri de promovare a produselor agricole pe pieţe terţe şi în interiorul Uniunii Europene. „Tematica discuţiilor vizează promovarea produselor agricole, atât pe pieţe din afara Uniunii, cât şi în interior. Vor fi realizate proceduri clare pentru modul în care se va face promovarea şi finanţarea acestora”, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ministrul a menţionat că România susţine pentru promovarea produselor agricole o alocare de 65% din partea Uniunii Europene, circa 20 de procente din partea fiecărui stat, iar diferenţa va fi susţinută de către beneficiari.
Plafonarea subvenţiilor, pe ordinea de zi
Discuţiile de la Consiliul Informal pe Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH) se vor axa pe reforma PAC, a mai spus ministrul Agriculturii. „Discuţia despre reforma PAC a fost deja lansată. Aici vom discuta despre liniile directoare ale viitoarei Politici Comune, de la fondurile pentru competitivitate la produsele de origine, dar şi despre plafonarea subvenţiilor”, a explicat ministrul român al Agriculturii.
Priorităţile Poloniei: Potenţialul în agricultură, promovarea biomasei şi reforma plăţilor directe
Priorităţile Poloniei pentru mandatul pe care ţara îl are ca preşedinte al Uniunii Europene sunt reforma plăţilor directe, reforma politicii de dezvoltare rurală şi promovarea biomasei şi a surselor de energie regenerabilă pentru dezvoltarea securităţii Uniunii Europene.
În prima zi a reuniunii informale, miniştrii agriculturii din UE şi comisarul Dacian Cioloş au participat la mai multe evenimente care au prezentat potenţialul Poloniei în domeniu, dar şi modul în care Polonia a utilizat fondurile europene din agricultură.
Au fost vizitate mai multe obiective, de la unităţi de creştere a porcilor, la podgoriile nou create. De asemenea, oficialii au vizitat şi una din cele mai mari investiţii hipice care se ocupă de creşterea cailor de rasă arabă pentru competiţii sportive şi agrement, din apropierea oraşului Wroclaw.
sursa: Agerpres