Asociaţia Agricultorilor din zona Cristuru Secuiesc a organizat în perioada 24 şi 30 aprilie 2017 schimbul de experienţă „Alege ce e oportun: lucrează, produ, recoltează!”, un proiect ce a implicat 36 de tineri din România, Ungaria Lituania, Letonia, Franţa şi Spania.
Proiectul este legat de agricultură şi dezvoltare locală. Contextul acestei mobilizări este faptul că majoritatea fermierilor din Europa au peste 55 de ani. Tinerii au tendinţa de a alege domenii de lucru mai atractive, chiar dacă acestea nu au succes în acea arie. Scopul proiectului este de a ajuta tinerii de a deveni conştienţi de faptul că agricultura ar putea avea eficienţă dublă pentru ei: pot produce bunurile pe care le consumă şi le pot vinde ca să aibă o sursă de venit destul de constantă (nu este pe deplin constantă, deoarece agricultura este în principal sezonieră).
Activităţile au contribuit, de asemenea, la schimbul de practici agricole între agricultori- -producători-participanţi care sunt obişnuiţi cu metode de lucru tradiţionale şi tinerii care provin din ţări cu agricultură automatizată.
În timpul acestui eveniment, participanţii au avut şansa de a experimenta diferite activităţi legate de agricultură.
Tineriii au fost împărţiţi în 3 grupe şi au vizitat 3 gazde specializate în diverse activităţi agricole în 3 localităţi diferite: Cechesti, Ruganesti şi Cristuru Secuiesc. Un grup a mers la o persoană în Ruganesti pentru a învăţa cum sunt procesate plantele medicinale, un grup a vizitat un fermier în Cechesti şi a contribuit la cultivarea legumelor şi un alt grup a experimentat la o fermă locală din Cristuru Secuiesc modul în care sunt realizate produsele lactate într-un mod tradiţional.
După fiecare participare, tinerii au făcut diverse materiale video pe care le-au postat în internet pentru a motiva alţi tineri prezenţi pe platforme online să recunoască avantajele agriculturii tradiţionale, pentru a practica această activitate, în scopul de a asigura un nivel de trai adecvat pentru ei înşişi şi, de asemenea, pentru a deveni conştienţi de faptul că ei, ca parte din generaţia tânără, au potenţialul de a îmbunătăţi punctele slabe ale acestui domeniu.
Pe lângă aceste activităţi, organizatorii au mizat, de asemenea, pe interculturalitate, oferind posibilitatea participanţilor de a împărtăşi valorile culturale ale ţărilor lor în cadrul serii interculturale agriculturale şi al evenimentelor culturale ale fiecărui stat participant. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană.