KWS+
Reclama header after big part 2

LIDERII FERMIERILOR au LIPSIT la aniversarea de 60 DE ANI a INCDA Fundulea

Publicat: 13 iunie 2017 - 10:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ABSENŢĂ NEMOTIVATĂ? Liderii fermierilor nu au participat la aniversarea a 60 de ani a INCDA Fudulea. În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a arătat respectul cuvenit cercetării româneşti.

incda-60-ani-1_b

Ceea ce m-a frapat a fost faptul că tocmai fermierii prezenţi la eveniment au remarcat absenţa inexplicabilă a liderilor lor. Unii chiar se întrebau la prezentarea din câmp, pentru că aniversarea a 6 decenii de la înfiinţarea INCDA Fundulea a fost împletită cu Ziua Grâului şi a Orzului, „de ce se rupe circuitul informaţiei dintre institut şi femieri, deşi INCDA Fundulea oferă gratis consultanţă către fermieri?!”. Răspunsul nu era greu de dat. În primul rând, lipsa de interes, dar şi faptul că fermierii s-au obişnuit cu modul multinaţionalelor de a le fi aduse informaţiile frumos ambalate şi direct în fermă. Şi, deşi majoritatea fermierilor mari multiplică şi consumă sămânţă de la INCDA Fundulea participă cu mult mai mult la evenimentele multinaţionalelor. INCDA Fundulea a îmbrăcat de ceva ani Ziua Grâului şi a Orzului în haine occidentale, iar concluziile finale se trag sub nucii falnici la o masă bogată.

incda-60-ani-3_b

Evenimentul de la Fundulea este încărcat de emoţie pentru cercetătorii gata să împărtăşească tot ceea ce ştiu cu generozitate şi cu multă, poate cu prea multă, modestie. Să-l priveşti pe „tata” Itu cum se emoţionează la fiecare prezentare, deşi este „o statuie vie” pe care fermierii ar trebui să o atingă măcar o dată în viaţa lor, e un sentiment minunat. Aceşti oameni fac eforturi pe sume destul de modice, eforturi creatoare care le-ar putea face pe bani foarte mulţi la o multinaţională. Ar trebui să le arătăm respect şi consideraţie dacă de altceva nu suntem încă capabili.

incda-60-ani-2_b

Petre Daea a subliniat destul de acid faptul că niciun ministru al Agriculturii nu are o scuză să lipsească de la un asemenea eveniment deşi, cel puţin de când scriu eu în presa agricolă, Daea este primul ministru al Agriculturii care a venit pe la Ziua Grâului şi a Orzului. Acesta a spus că s-a simţit extraordinar la Fundulea, printre cercetători, agronomi şi ceva fermieri. În câmp, pentru că Daea a mers să vadă şi câmpul demo, a văzut şi o linie de grâu promiţătoare care este în testare şi stabilizare ca viitor soi. Dar, cel mai mult l-a bucurat să vadă lanurile bine lucrate aşa cum a început să vadă şi pe câmpurile ţării. Şi poate că şi lanul de grâu ar fi de pus pe brandul de ţară alături de „oaia lui Daea”!

tulnic_b

Tulnic – un nou soi de tritricale intrat în portofoliul INCDA Fundulea

Soiul se bucură de un spic mare, de culoare albă-mată, aristat, cu o formă piramidală. La un asemenea pic este normal să găsim şi un bob mare, alungit, de culoare roşie deschisă care realizează în condiţii optime de cultură, un MMB de 45-58 g (masa a o mie de boabe) şi o greutate hectolitrică de 73-75 kg/hl. Producţiile medii realizate pe trei ani de testare, în 11 localităţi şi 27 de experienţe a fost de 6,6 t/ha. Producţie care a depăşit cu 500 kg soiul martor Stil. Ca zonă de cultură recomandată, soiul Tulnic poate fi cultivat cu succes în toate zonele de cultură destinate speciei tritricale. Adică atât în zonele cu soluri podzolice cu fertilitate scăzută din zona colinară subcarpatică din Transilvania, nord-vestul ţării, nordul Munteniei şi Olteniei dar şi în nordul moldovei. Datorită rezistenţei la cădere, se poate cultiva cu succes şi pe solurile fertile din sudul şi vestul ţării.

Vizualizat: 1672 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

02 decembrie 2020 - 09:19

EVENIMENT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a lansat pe data de 1 decembrie 2020 primul număr al revistei APIAGRICULTURĂ. Directorul general APIA, Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermierii români.

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

22 noiembrie 2020 - 05:19

PREMIERĂ! Kaufland este primul lanț de magazine care vinde pe raftul românesc carne provenită de la porcii născuți și crescuți în România. Carne de porc 100% românească. Retailerul lansează joi, 26 noiembrie, primul program Porc născut și crescut 100% în România.

RALF 2020: FERMIERI ÎN LINIA ÎNTÂI, pe 20 noiembrie, la București

RALF 2020: FERMIERI ÎN LINIA ÎNTÂI, pe 20 noiembrie, la București

18 noiembrie 2020 - 00:47

Tema celei de-a 5-a ediții RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum este Fermieri în Linia Întâi, fiind dedicată celor aflați în prima linie a agriculturii și, implicit, a economiei naționale.

NOU! ÎNTREABĂ UN MEDIC VETERINAR ONLINE! PRIMA PLATFORMĂ DE TELEMEDICINĂ DIN ȚARĂ!

NOU! ÎNTREABĂ UN MEDIC VETERINAR ONLINE! PRIMA PLATFORMĂ DE TELEMEDICINĂ DIN ȚARĂ!

15 noiembrie 2020 - 07:38

NOU! Medic Chat a lansat Vet Chat, primul serviciu de telemedicină veterinară din România. Iubitorii de animale de companie pot discuta rapid și ușor cu un medic veterinar online. „La o oră după ce am lansat Vet Chat am înregistrat deja primele întrebări pe platformă, fără niciun fel de publicitate în prealabil. Acest lucru ne-a confirmat că există o nevoie momentan neacoperită”, declară Emilian Rădoi, fondator Medic Chat.

AGROLAND: COMPETIȚIE PENTRU INVESTIȚII TOTALE DE 50.000 DE EURO!

AGROLAND: COMPETIȚIE PENTRU INVESTIȚII TOTALE DE 50.000 DE EURO!

11 noiembrie 2020 - 09:30

ANUNȚ! AgTech TM Spark Weekend demarează competiția între startups, pentru investiții de 5 x 10.000 de euro din partea Agroland. Înregistrarea participanților se face AICI până vineri, 13 noiembrie 2020. 20 de echipe vor beneficia de sfaturile mentorilor cu experiență în mediul de  business, cercetare, IT, mediul academic și bancar, marketing și vânzări, anunță un comunicat al companiei transmis pentru AGROINFO.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

26 octombrie 2020 - 06:36

FELICITĂRI, ROMÂNIA! Cercetătoarei științifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial ”Odile Bain”.

RABE a fost CUMPĂRAT de compania chineză Zoomlion

RABE a fost CUMPĂRAT de compania chineză Zoomlion

15 octombrie 2020 - 12:41

Se pare că Rabe va reintra în afaceri după achiziționarea producătorului german de către compania chineză Zoomlion. Ultimi ani au fost destul de grei pentru Rabe, după achiziţia în 2011 a constructorul german de echipamente pentru prelucrarea solului de către Grupul francez Grégoire-Besson.

USAMV CLUJ, CONSULTANȚĂ PENTRU TINERII FERMIERI ROMÂNI!

USAMV CLUJ, CONSULTANȚĂ PENTRU TINERII FERMIERI ROMÂNI!

09 octombrie 2020 - 16:26

ANUNȚ! USAMV Cluj Napoca lansează proiectul “Agro Intergeneration" în parteneriat cu Banca Transilvania! Prin intermediul proiectului “Agro Intergeneration", specialiștii din USAMV Cluj Napoca vor oferi consultanță fermierilor români, în vederea realizării unui plan coerent de succesiune a fermei, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

07 octombrie 2020 - 11:54

Prezentat oficial în cadrul unui eveniment transmis live şi cunoscut oficial sub denumirea de H2 Dual Power, tractorul New Holland T5.140 AutoCommand foloseşte un amestec de hidrogen și motorină (combustibil dual) şi emite cu cel puţin 40% mai puţin dioxid de carbon. Acest tractor hibrid este rodul colaborării dintre contractorul Jos Scholman din Nieuwegein (Olanda) şi New Holland Agriculture şi este dotat cu un motor diesel FPT care respectă standardul Stage V, relatează Mechaman.nl.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii