Pentru al doilea an, APPR şi-a desemnat câştigătorii pentru trofeul Porumbul de aur. Membrii APPR s-au înscris pentru cele două categorii, cultură irigată şi neirigată.
„A fost un an greu pentru cultura porumbului, extrem de greu. Între membrii asociaţiei, în concursul Porumb de aur 2016 s-au înscris mai mulţi, dar unii au renunţat pe parcurs, pentru că nu au mai vrut să-şi compare rezultatele tocmai din cauza anului dificil din anumite zone. Am avut rezultate foarte bune în anumite ferme, cu care şi noi ca organizaţie ne mândrim şi cu care trebuie să se mândrească agricultura din România. Nivelul nostru este cel puţin european, având în vedere rezultatele din fermele comerciale din România”, a declarat Alina Creţu, director executiv al APPR.
Trofeul Porumbul de aur a fost înmânat de câştigătorii primei ediţii - Jean Ilie Cezar fermier din judeţul Ialomiţa, pentru cultura irigată şi Gheorghe Alexandru, fermier din judeţul Ialomiţa, pentru cultura neirigată.
Cea mai mare producţie, pentru cultura neirigată, a fost obţinută de Carol Costandache, fermier din Perieţi, judeţul Ialomiţa, care a avut, pe sola intrată în concurs, 11.403 kg/ha. În total lucrează 2.465 ha, din care 906 ha cultivate cu porumb. Pentru trofeul Porumbul de aur a avut un lot de 27 ha, cultivat cu hibridul P0023. „Planta premergătoare a fost porumbul, arătura a fost făcută în octombrie 2016, iar după 2 săptămâni, o discuire. La jumătatea lui martie s-a fertilizat cu 200 kg de uree la hectar, care a fost încorporată cu combinatorul. S-a semănat la 5 aprilie. Densitatea a fost 73.600 boabe/ha. Odată cu semănatul s-a fertilizat cu complex YaraMila. La stadiul de patru frunze am fertilizat cu azotat, 130 kg azot/ha. Recoltarea a fost la 2 septembrie, cu umiditate de 13,8%”, a explicat Carol Costandache tehnologia folosită.
Producţia obţinută este un motiv de mândrie, mai ales că în zonă, timp de două luni nu a căzut nicio picătură de apă. „Ori să faci producţii care sar de 10 tone este o dovadă de pricepere şi muncă”, a declarat Gheorghe Alexandru, câştigătorul din 2015 al Porumbului de aur şi totodată, vecin cu Carol Costandache.
Pentru cultura de porumb irigată, Porumbul de aur a plecat în Insula Mare a Brăilei, la Agricost, acolo unde producţia fizică obţinută a ajuns la 20.350 kg/ha. „Expunerea geografică a terenului agricol administrat de Agricost, suma gradelor de temperatură pe care le înregistrăm anual, capacitatea uriaşă de irigat de care dispunem ne-au permis să decidem la alegerea de hibrizi de porumb semitardivi şi tardivi, care prin genetica lor au făcut posibilă depăşirea barierei de 20 tone de boabe/ha”, a explicat Octavian Bşănaru, reprezentant Agricost.
Planta premergătoare a fost rapiţa, terenul a fost prelucrat la adâncimea de 25 cm, cu încorporarea simultană a 120 kg triplu super fosfat la 17 cm adâncime. „La semănat exista o rezervă în sol de 150 kg azot, 80 kg fosfor, 250 kg potasiu, 30 kg de sulf, la un pH de 7,6. S-a semănat hibridul P1535, cu o densitate de 75.000 boabe germinabile/ha. Odată cu semănatul, la 16 aprilie, s-au încorporat 230 kg de îngrăşământ strater 20:20:0. Lotul care a participat la concurs a fost de 70 ha. Pe 17 aprilie s-a făcut o fertirigare cu 130 litri One, pentru a reduce pierderile de azot cauzate în trecut cu volatilitarea granulelor de îngrăşământ solid. Răsărirea a fost pe 23 aprilie, când am numărat 73.000 plante/ha. La stadiul de 12 frunze, pe 10 iunie, s-a făcut o fertirigare cu One, 150 litri/ha, cu o normă de irigare de 300 mc, ceea ce a permis ca îngrăşământul să ajungă la 20-25 cm, unde aparatul radicular era pe deplin dezvoltat. În perioada 25 iunie -31 iulie, au fost 3 udări cu un total de 1.600 mc/ha. Recoltarea a fost la 1 noiembrie. Am recoltat 71.000 de ştiuleţi, cu MMB 400 g şi umiditate de 21%. Producţia medie fizic a fost de 20.350 kg/ha, iar producţie stas de 19.014 kg/ha”, a declarat Octavian Blănaru.