Recent am aflat de la ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără că institutele de cercetări agricole vor primi finanţări în valoare de 45 de milioane de lei, totuşi, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică şi Acvacultură (ICDEAA) Galaţi se află în pragul colapsului.
De numele ICDEAA se leagă performanţa creării tehnologiilor pentru reproducerea sturionilor. Tot aici au fost dezvoltate tehnologiile post-embrionare şi cele pentru rac dar şi tehnologii de biomanipulare a sistemului acvatic.
Problema a survenit odată cu primele semne ale crizei, când 3 milioane de euro pentru modernizarea laboratoarelor nu au mai fost alocaţi. Lipsiţi de subvenţii şi facilităţii situaţia a devenit critică.
„Eu sunt un agent economic, care aplic Legea 500 la contabilitate, ca şi o primărie sau o universitate. Diferenţa dintre mine şi primării e că ele primesc filă de buget şi au bani, iar eu nu primesc filă de buget, primesc acum ceva bani şi mai primesc peste 4 luni, dar am de plătit lumina, gazele, salariile în fiecare lună”, spune directorul ICDEAA, prof. univ. dr. Neculai Patriche.
În ultimii ani, numărul cercetătorilor de la ICDEAA s-a redus, de la 100 la 40, pentru că nu s-au mai dat salariile de un an şi jumătate.
ICDEAA nu mai poate primi contracte de cercetare
Situaţia este şi mai dificilă prin prisma faptului că ICDEAA nu mai poate primii contracte de cercetare, asta pentru că institutul nu se mai poate prezenta la licitaţia contractelor de cercetare din moment ce au datorii de peste 700.000 de lei către stat.
„Fiind dator la bugetul de stat, eu am devenit neeligibil. Dacă apare o licitaţie publică cu o tematică de cercetare, nu mă pot prezenta”, spune profesorul. Practic, Institutul de Cercetări Piscicole de la Galaţi, unicul din ţară, e scos astfel din funcţiune.
Sursă: România Liberă