Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este asociată cu metafora Luminii şi aduce în centrul atenţiei chipul femeii - mamă şi creştină autentică.
De aceea, este bine ca în căminele credincioşilor lumina candelei şi focul din sobe să ardă toată noaptea. Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie Dezlegare la peşte, prima din Postul Crăciunului, cinstită de credincioşi prin bucate de post şi peşte, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reuşite şi o bună vedere.
Potrivit tradiţiei, credincioşii care respectă această sărbătoare vor avea în anul următor hambarele pline şi belşug în gospodărie.
La Festivalul Peştelui, care va avea loc în perioada 22 - 23 noiembrie 2014, în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, vizitatorii sunt aşteptaţi cu sute de porţii de borş de peşte preparat după reţetele de acum cunoscute ale lui Don Mariano.
De asemenea, multe sortimente de peşte la grătar: păstrăv, scrumbie, macrou, file de crap, ton alb vor putea fi savurate la festival. Nelipsite vor fi hamsia şi barbunul de la Marea Neagră, prăjite, cu mujdei şi mămăliguţă.
Organizatorii vin, ca de obicei, cu noutăţi: de data aceasta cu peşte proaspăt din apele României şi nu numai, midii şi rapăne proaspete aduse special pentru festival.