Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Oierilor şi Târgul Produselor Tradiţionale va avea loc în perioada 25 - 27 septembrie 2015, la Tohanul Nou - Tabără, judeţul Braşov, un loc devenit tradiţional pentru acest eveniment dedicat oieritului montan.
Festivalul Oierilor este organizat de: Federaţia Oierilor de Munte din România (FOM), Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine - Braşov, Asociaţia Crescătorilor de Taurine - filiala Braşov, Asociaţia „De la români pentru români”, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti.
Din program:
• Expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane
• Concurs privind abilităţile oieritului montan şi transhumanţei
• Echitaţie şi plimbări cu trăsura
• Expoziţie gastronomică
Spectacolul artistic va fi asigurat de ansambluri de cântece şi dansuri din judeţul Braşov. Invitat special este solistul Robert Târnăveanu.
Întreaga manifestare se desfăşoară sub semnul obiceiului tradiţional „răvăşitul oilor”, când oile coboară de la munte, din transhumanţă, pentru iernat. Practic, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale - 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind deschizătorul anului şi al verii pastorale.
„Prin acest festival, am reînviat o veche tradiţie locală - răvăşitul oilor. Urcatul şi coborâtul oilor din munte era o sărbătoare deosebită, în care se sfinţeau turmele, în fiecare casă era prilej de mare bucurie şi satisfacţie. La răvăşitul oilor, crescătorii erau întâmpinaţi cu bunătăţi culinare. La fel cum noi, astăzi, venim cu brânza şi pastrama. Am zis să nu se piardă tradiţia şi cum tineretul nu mai e interesat de această activitate, încercăm să le arătăm ce înseamnă oieritul în realitate. Nu mai există aceeaşi bucurie ca în trecut, dar observ totuşi în rândul crescătorilor că au interes pentru a aduce animale în târg, ca să-şi etaleze munca, pe linie genetică, pe rase etc.”, spune Eugen Gonţea, preşedintele FOM şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov.
Practic, implicând Federaţia Oierilor de Munte în organizarea festivalului, acesta s-a transformat dintr-o sărbătoare locală într-una naţională, pentru că, cel puţin pe zona de produse tradiţionale, vin la Tohanul Nou şi producători din alte judeţe.