Prima ediţie a Festivalului dulceţii, compotului şi sucului natural, organizat de Asociaţia celor mai frumoase sate din România, Primăria Brebu şi Media Link Business, se desfăşoară, în perioada 27-28 august, în comuna Brebu, judeţul Prahova.
,,Vă invităm să vizitaţi comuna Brebu, să cunoaşteţi cultura şi istoria noastră legată de figurile emblematice a domnitorilor Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu. Puteţi vizita Complexul Arhitectural de la Brebu alcătuit din biserica, casele domneşti, turnul-clopotniţă şi zidul de incintă. Dar, mai ales, vă aşteptăm să ne cunoaşteţi locuitorii. De la eveniment nu vor lipsi bucatele tradiţionale, voia bună şi atmosfera specifică vieţii de la ţară”, a spus Dumitru Comăniţă, primarul comunei Brebu.
Organizatorii târgului au pregătit, pentru aceste două zile, un program plin de „dulceaţă”, cu o şcoală de dulceţuri la care se fac cursuri sâmbată, iar duminică turiştii sunt aşteptaţi la concursul „Dulceaţa pentru simţuri”.
Dulceaţă cu tradiţie de 100 de ani
La cei 103 ani ai săi, doamna Maria Băicoiu, din Brebu, una dintre cele mai în vârstă femei din România, o femeie meticuloasă, la curent cu tot ce se întâmplă în comunitate, este activă mai ales în gospodărie. Ea va participa la festivalul de la Brebu pentru a povesti tuturor celor interesaţi despre cum se făceau dulceţurile acum un secol, dar şi despre cum este să ai o viaţă plină de copii şi nepoţi.
,,Maria Băicoiu a preţuit tot ce se poate creşte pe lângă casă şi toată viaţa a mâncat lucruri din gospodarie şi pregatite de mâna sa. Şi la cei 103 ani a pregătit anul acesta dulceaţă de cireşe, dar cele mai migăloase sunt dulceaţa de nuci, dulceaţa de pătlăgele şi dulceaţa de prune vinete. Toate reţetele le urmăreşte cu atenţie în bucătăria fetei, Veronica Bocolea. Anul acesta au pregătit împreună dulceaţa de trandafiri, dulceaţa de nuci verzi, dulceaţa de zmeură, dulceaţa de cireşe şi gemul de prune, zacusca de vinete, castraveţi bulgăreşti, fasole fideluţă usturoiată”, a spus Daniela Popa, manager Media Link Business.
Compoturi şi siropuri din cele mai variate sortimente
VIzitatorii festivalului pot degusta şi cumpăra compoturi de mere, pere, vişine, nectarine, zarzăre, prune altoite, prune dulci, dulceaţă de soc, vişine, căpşune, coacăze, şerbet de cătină în doua culori, sirop de cătină, brad, vişine, zmeură, peltea din diferite fructe.
Dulceaţa de afine ecologice Topoloveana, fără zahăr adaugat, 100% natural, nu putea lipsi de la un astfel de festival, la fel ca şi celelalte produse ale societăţii argeşene, deja premiate la Bruxelles - dulceaţa de vişine, magiunul de prune şi dulceaţa de cireşe negre.
Sursa: Agerpres