Începând de anul viitor, în Drăgăşani se va organiza un festival naţional al vinului, sub denumirea de „FestiVin Nobiliar” .
Pentru demararea acţiunilor primaria a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un proiect de 200.000 de euro.
„Va fi cel mai important festival al vinului, similar cu cel ar recoltei. Nu putea fi altă locaţie decât la Drăgăşani, locul unde aveam cele mai importante şi cunoscute crame din România - Ştirbey, Isărescu, Stoica şi multe altele. Drăgăşaniul este cunoscut sub denumirea de oraşul viilor pentru că se află în mijlocul unei din cele mai întinse zone viticole a României, nu mai puţin 500 de hectare de podgorii se întind pe dealurile din împrejurimi”, a declarat pentru Agerpres, primarul Cristian Nedelcu.
Proiectul „FestiVin Nobiliar” are o valoare de 200.000 de euro finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional şi face parte din demersurile primăriei Drăgăşani de promovare a potenţialului turistic al regiunii.
Podgoria Drăgăşani se întinde pe suprafaţa a două judeţe (Vâlcea şi Olt) de la localitatea Ioneşti până la Strejeşti. Podgoria cuprinde următoarele zone viticole mai importante: Drăgăşani, Cerna, Amărăşti, Iancu Jianu.
Datorită aşezării şi distanţei dintre ele, între cele 4 centre viticole pot apărea diferenţe mari de temperatură, având de asemenea şi condiţii climatice diferite. Datorită condiţiilor diferite, în cele patru centre viticole se produc în mare parte soiuri diferite de vinuri. La Drăgăşani se produc mai ales vinuri albe superioare - Riesling Italian, Sauvinion Blanc, Pinot Gris, vinuri aromate - Tămâioasa Românească şi Muscat Ottonel şi vinuri roşii superioare - Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Burgund.
Ca vinuri de consum curent la Drăgăşani se remarcă Feteasca Regală. În municipiul Drăgăşani există şi un Muzeu al Viei şi Vinului.
sursa: Agerpres