Până la trei fonduri mutuale agricole pot fi înfiinţate în România potrivit legislaţiei în vigoare, a declarat săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că acestea vor deveni operaţionale în primăvara anului 2014.
Anunţul ministrului vine după ce două asociaţii ale fermierilor - Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - au anunţat că au început procedurile necesare pentru înfiinţarea de astfel de fonduri.
Fondurile mutuale agricole sunt instrumente de stabilizare a veniturilor fermierilor care oferă compensaţii financiare membrilor pentru pierderi economice generate de evenimente de risc - boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, etc - neacoperite în prezent de societăţile de asigurări. Măsură este mult aşteptată în România, mai ales în contextul pierderilor economice generate de secetă de anul trecut.
Conform legislaţiei în vigoare, fondurile mutuale agricole se înfiinţează voluntar de către fermieri sau asociaţii ale acestora şi vor funcţiona ca ONG-uri constituite din fonduri publice (contribuţie naţională şi din parte UE) în proporţie de 65% şi contribuţiile şi cotizaţiile membrilor în proporţie de 35%. Pentru acreditarea unui fond agricol mutual în România, acesta trebuie să facă dovadă că are în compenenta membri care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării. Înfiinţarea a două astfel de fonduri a fost deja anunţată, însă ministrul agriculturii a declarat că speră că în final se va ajunge la un acord şi va exista unul singur care va fi mai puternic decât mai multe fonduri mai mici.
Cum va funcţiona efectiv un fond mutual? La cât se va ridica contribuţia fermierilor şi cum se vor face despăgubirile? Subiectul va fi discutat pe larg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie şi 1 noiembrie la INDAGRA.