Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Discuţii la nivel înalt. Reprezentanţii ASAS s-au întâlnit cu comisarul european pentru agricultură Phil HOGAN

Publicat: 10 octombrie 2017 - 16:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 27-29 sept. 2017, delegaţia Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, formată din prof. Valeriu TABĂRĂ, vicepreşedinte ASAS şi prof. Ioan JELEV, şeful serviciului de relaţii internaţionale al ASAS, a efectuat o vizită la Bruxelles în vederea participării la întâlnirea cu Comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil HOGAN, la sediul Comisiei Europene – Berlaymont. 

De asemenea, aceştia au participat la reuniunea pregătitoare organizată de Uniunea Academiilor Europene pentru Ştiinţă Aplicată în Agricultură, Alimentaţie şi Natură (UEAA), la sediul reprezentanţei regiunii Toscana din Bruxelles (”Liaison Office of the Toscane”). Deplasarea a avut loc în contextul în care conducerea UEAA a decis organizarea unei consultări a ţărilor membre pe tema viziunilor acestora privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). În acest scop au fost solicitate de la academiile europene pentru ştiinţe agricole propuneri şi puncte de vedere referitoare la viitorul PAC. Au fost prezenţi la această dezbatere reprezentanţi ai academiilor de ştiinţe agricole din: Republica Cehă, Franţa, Italia, Lituania, România, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie precum şi observatori din Italia.

Iată care au fost cele mai importante aspecte prezentate de delegaţia română:
• Păstrarea ponderii de finanţare din bugetul UE la nivelul perioadei 2014 – 2020.
• O politică agricolă cu doi sau chiar trei piloni, ar trebui să pună în evidenţă mai pregnant sistemul de instrumente financiare.
• Deschiderea PAC într-o mai mare măsură către realităţile şi specificităţile naţionale.
• Dezvoltarea unor măsuri şi obiective care să aibă în vedere diversitatea sistemelor de agricultură şi a unor produse cu grad mare de specificitate.
• Mobilitate mai mare a resurselor financiare în cadrul primilor doi piloni ai PAC.
• Dezvoltarea unor măsuri bine individualizate în PAC privind conservarea resurselor naturale: apă, sol, biodiversitate, resurse genetice (toate acestea se constituie ca elemente de patrimoniu naţional şi european).
• Măsuri de consolidare a poziţiei producătorilor agricoli în lanţul alimentar.
• Măsuri de conservare şi promovare a patrimoniului naţional şi spiritual din spaţiul rural naţional şi european.
• Eliminarea oricăror discriminări între producătorii agricoli din spaţiul ţărilor membre.
• Dezvoltarea sistemului de pieţe locale şi regionale.
• Introducerea în PAC a sistemului de învăţământ, cercetare-inovare-extensie (agricol, economic-rural). Fonduri pentru cercetarea agricolă aplicată la dispoziţia DG-AGRI.
• Dezvoltarea sistemului de producţie integrată (producţie primară, procesare, desfacere/comercializare) către consumatori.
• Dezvoltarea sistemului de valorificare la „poarta fermei”.
• Simplificarea sistemului birocratic al PAC.
• Dezvoltarea unui sistem de asistenţă tehnică (consultanţă) pentru economia spaţiului rural.

discutii-pac-phil-hogan_b

Prezentarea României a fost primită cu interes, urmată de întrebări şi discuţii. De remarcat că unele dintre academii (Franţa, Italia) şi-au creat un grup de specialişti dedicat pentru politica agricolă comună.
Pe baza prezentărilor a fost întocmit un material de sinteză care a fost supus dezbaterii participanţilor. Materialul a fost intitulat: ”Viitorul politicii agricole comune (PAC) – Gânduri şi reflexii ale membrilor Comitetului Director al UEAA” (”The Future of the Common AgriculturalPolicy (CAP) – ThoughtsandReflexion of the UEAA SteeringCommitteeMembers”).
Membrii delegaţiei ASAS consideră că aspectul cel mai important legat de această întâlnire este faptul că UEAA s-a făcut vizibil în domeniul PAC şi a demonstrat că este capabil să ofere o contribuţie colectivă importantă pentru conturarea viitoarei Politici Agricole Comune.

Vizualizat: 680 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Saaten Union, invitatie în lanul performantei

Saaten Union, invitatie în lanul performantei

Genetica Saaten Union si Rapool promite si în acest an productii deosebite în Banat, chiar daca seceta si socurile termice din primavara au influentat într-o oarecare masura evolutia culturilor de cereale si rapita. Cel putin asta este concluzia specialistilor cu care am stat de vorba la Ziua Câmpului, eveniment organizat la începutul lunii iunie, la Cenad, în ferma lui Vasile Târziu, care lucreaza peste 2.300 de hectare împreuna cu fratele sau, în extremitatea de vest a judetului Timis, chiar în apropiere de granita cu Ungaria.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus

Bancul zilei

Călătorie...

Călătorie...
Un domn în etate se prezintă la firma de asigurări: Detalii