Adama
Vinasa Rompak

Discuţii la nivel înalt. Reprezentanţii ASAS s-au întâlnit cu comisarul european pentru agricultură Phil HOGAN

Publicat: 10 octombrie 2017 - 16:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 27-29 sept. 2017, delegaţia Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, formată din prof. Valeriu TABĂRĂ, vicepreşedinte ASAS şi prof. Ioan JELEV, şeful serviciului de relaţii internaţionale al ASAS, a efectuat o vizită la Bruxelles în vederea participării la întâlnirea cu Comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil HOGAN, la sediul Comisiei Europene – Berlaymont. 

De asemenea, aceştia au participat la reuniunea pregătitoare organizată de Uniunea Academiilor Europene pentru Ştiinţă Aplicată în Agricultură, Alimentaţie şi Natură (UEAA), la sediul reprezentanţei regiunii Toscana din Bruxelles (”Liaison Office of the Toscane”). Deplasarea a avut loc în contextul în care conducerea UEAA a decis organizarea unei consultări a ţărilor membre pe tema viziunilor acestora privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). În acest scop au fost solicitate de la academiile europene pentru ştiinţe agricole propuneri şi puncte de vedere referitoare la viitorul PAC. Au fost prezenţi la această dezbatere reprezentanţi ai academiilor de ştiinţe agricole din: Republica Cehă, Franţa, Italia, Lituania, România, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie precum şi observatori din Italia.

Iată care au fost cele mai importante aspecte prezentate de delegaţia română:
• Păstrarea ponderii de finanţare din bugetul UE la nivelul perioadei 2014 – 2020.
• O politică agricolă cu doi sau chiar trei piloni, ar trebui să pună în evidenţă mai pregnant sistemul de instrumente financiare.
• Deschiderea PAC într-o mai mare măsură către realităţile şi specificităţile naţionale.
• Dezvoltarea unor măsuri şi obiective care să aibă în vedere diversitatea sistemelor de agricultură şi a unor produse cu grad mare de specificitate.
• Mobilitate mai mare a resurselor financiare în cadrul primilor doi piloni ai PAC.
• Dezvoltarea unor măsuri bine individualizate în PAC privind conservarea resurselor naturale: apă, sol, biodiversitate, resurse genetice (toate acestea se constituie ca elemente de patrimoniu naţional şi european).
• Măsuri de consolidare a poziţiei producătorilor agricoli în lanţul alimentar.
• Măsuri de conservare şi promovare a patrimoniului naţional şi spiritual din spaţiul rural naţional şi european.
• Eliminarea oricăror discriminări între producătorii agricoli din spaţiul ţărilor membre.
• Dezvoltarea sistemului de pieţe locale şi regionale.
• Introducerea în PAC a sistemului de învăţământ, cercetare-inovare-extensie (agricol, economic-rural). Fonduri pentru cercetarea agricolă aplicată la dispoziţia DG-AGRI.
• Dezvoltarea sistemului de producţie integrată (producţie primară, procesare, desfacere/comercializare) către consumatori.
• Dezvoltarea sistemului de valorificare la „poarta fermei”.
• Simplificarea sistemului birocratic al PAC.
• Dezvoltarea unui sistem de asistenţă tehnică (consultanţă) pentru economia spaţiului rural.

discutii-pac-phil-hogan_b

Prezentarea României a fost primită cu interes, urmată de întrebări şi discuţii. De remarcat că unele dintre academii (Franţa, Italia) şi-au creat un grup de specialişti dedicat pentru politica agricolă comună.
Pe baza prezentărilor a fost întocmit un material de sinteză care a fost supus dezbaterii participanţilor. Materialul a fost intitulat: ”Viitorul politicii agricole comune (PAC) – Gânduri şi reflexii ale membrilor Comitetului Director al UEAA” (”The Future of the Common AgriculturalPolicy (CAP) – ThoughtsandReflexion of the UEAA SteeringCommitteeMembers”).
Membrii delegaţiei ASAS consideră că aspectul cel mai important legat de această întâlnire este faptul că UEAA s-a făcut vizibil în domeniul PAC şi a demonstrat că este capabil să ofere o contribuţie colectivă importantă pentru conturarea viitoarei Politici Agricole Comune.

Vizualizat: 1153 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii