În perioada 21 - 22 iunie 2014, în curtea Ministerului Agriculturii va avea loc târgul de vară “Descoperă gastronomia și obiceiurile Maramureşului, destinația ta de vară !”.
Vizitatorii vor avea ocazia să descopere timp de două zile în programul acestui eveniment obiceiuri precum sărbătorea cositului sau a plăcintelor din zonele Mesteacăn și Botiza, informează MADR. Printre cele mai renumite feluri de mâncare din zona Maramureșului, care se vor regăsi și la acest târg, amintim sărmăluțele cu păsat sau cu carne și plăcintele cu brânză, ceapă și mărar.
Produse tradiţionale reatestate
În cadrul evenimentului se vor acorda noi atestate de produse tradiționale domnului Țăran-Baciu Ioan, pentru produse din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, (Mușchi Copt în Jar Baciu, Jambon Țărănesc Baciu, Tobă Baciu, Chișcă Baciu, Mușchi Haiducesc Baciu, Cârnați Boierești Baciu, Costiță Hițuită Baciu). Documentul de referință pentru produsele marca Baciu îl constituie rețetele moștenite de la bunicul domnului Țăran-Baciu Ioan iar vechimea acestora va fi dezvăluită la standul sucevean în perioada 21-22 iunie 2014. Vizitatorii vor avea ocazia să deguste din produsele care vor primi noul atestat de ”produs tradițional”.
Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene
Cu acest prilej, va avea loc și un obicei vechi, respectiv coptul plăcintelor crețe, realizat de gospodinele din Mesteacăn, dar nu vor lipsi nici datinile de Sânziene, ce vor fi prezentate de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”. Membrii Ansamblului vor avea împletite cununi de sânziene cu care îi vor întâmpina pe vizitatori într-un festival al portului popular. Ansamblul Folcloric National ”Transilvania”, la 55 de ani de activitate va organiza pe 21 iunie 2014, între orele 10.00-14.00 un spectacol deosebit.
Manifestări conexe pentru copii
La evenimentul “Descoperă gastronomia și obiceiurile MARAMUREȘULUI, destinația ta de vară !” vor fi prezenţi, de asemenea, producători mici cu iniţiative mari din toate zonele României - Maramureş, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat, cu produse agroalimentare – plăcinte, sărmăluțe, diferite sortimente de brânzeturi, carne dar și legume, fructe proaspete. Mierea și dulciurile de casă vor fi bucuria copiilor și numai.
Copiii sunt așteptați la atelierul de creație maramureșean unde vor fi inițiați în taina lucrului la războiul de țesut. Atelierul “Drumul lânii” le va facilita întâlnirea cu caierul, vârtelnița, războiul de țesut și vor afla cum se toarce firul de lână din caier până la obținerea unui covoraș din războiul de țesut.